Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Θεωρεί διχοτομημένη την Κύπρο

Τέσσερις - αντί για έξι - ευρωβουλευτές προτείνει να εκλεγούν από την Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Την αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε η άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Πατ Κοξ, να μην εκλεγούν έξι Ελληνοκύπριοι ευρωβουλευτές (όπως δικαιούται το νησί), αλλά τέσσερις. Να μείνουν οι δύο θέσεις κενές, δηλαδή, για τους Τουρκοκύπριους. Για τη θέση του αυτή επικαλέστηκε το κυπριακό Σύνταγμα του 1960, αλλά και το «σχέδιο Ανάν».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι η κατοχική δύναμη και αυτή φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι δε μετέχουν στους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θέση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε, ήταν ομόφωνη ότι στο παρόν στάδιο η Κύπρος είναι μία εκλογική περιφέρεια και όλοι οι Κύπριοι πολίτες - και οι Τουρκοκύπριοι - έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ο δε Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι οι έδρες είναι έξι, και η Κύπρος δικαιούται και τις έξι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης υπογράμμισε ότι ο δικοινοτικός χαρακτήρας του κυπριακού κράτους θα εξασφαλιστεί μόνο με τον τερματισμό της κατοχής. Συνέχισε: «Η θέση είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία που εισέρχεται στην ΕΕ με όλη της την επικράτεια μη εφαρμοζομένου του κοινοτικού κεκτημένου, λόγω της κατοχής στη βόρεια περιοχή, δικαιούται και θα έχει έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, επισήμανε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απέρριψε την εισήγηση, όπως σε περίπτωση λύσης μετά τις ευρωεκλογές παραιτηθούν οι δύο Ελληνοκύπριοι βουλευτές και να πάρουν τις θέσεις τους Τουρκοκύπριοι, διευκρινίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές εκλέγονται για μια θητεία και σε περίπτωση παραίτησης κάποιου τη θέση του παίρνει ο πρώτος επιλαχών.

Στα Κατεχόμενα

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να ετοιμάσουν νέο έγγραφο για επίτευξη μόνιμης λύσης του Κυπριακού, το οποίο, όπως είπε, να είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων και με τις δύο πλευρές και να είναι κοινά αποδεκτό. Ισχυρίστηκε δε ότι ο πρώην σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβαρο Ντε Σότο, δεν ήταν ενήμερος κατά την προετοιμασία του «σχεδίου Ανάν», «για τον πραγματικό σκοπό της ελληνικής κυπριακής πλευράς». Ο Ντερβίς Ερογλου επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δε θα υπογράψει καμία συμφωνία που θα δημιουργούσε και πάλι, όπως είπε, Τουρκοκύπριους πρόσφυγες.

Πάντως οι τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις κλιμακώνουν σήμερα με απεργιακές κινητοποιήσεις την αντίδρασή τους στο καθεστώς Ντενκτάς. Η πλατφόρμα «Αυτή η γη είναι δική μας», που συντονίζει τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης στις διαδηλώσεις, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους Τουρκοκυπρίους σε απεργία. Στόχος είναι, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, να καταδικαστούν οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του καθεστώτος Ντενκτάς για νόθευση της θέλησης των Τουρκοκυπρίων με τη μαζική παραχώρηση της ψευδο-ιθαγένειας σε Τούρκους εποίκους. Ο Ντεκτάς ελπίζει στην ψήφο τους για την παραμονή του στην εξουσία, ενόψει και των «εκλογών» σε λίγες βδομάδες στα Κατεχόμενα.

Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης κάνουν συγκεκριμένη καταγγελία για την παραχώρηση της ψευδο-ιθαγένειας σε χιλιάδες άτομα. Καταγγέλλουν επίσης ότι μετά την κήρυξη απεργίας στο λεγόμενο τμήμα μετανάστευσης, το καθεστώς Ντενκτάς ανέθεσε σε άλλες υπηρεσίες να εκδίδουν την ψευδο-ιθαγένεια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χτες ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας Αλπάι Ντουρτουράν χαρακτήρισε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ