Τετάρτη 27 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι εναντίον όλων στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Απόνερα από την παρέμβαση Αλαβάνου και νέες τριβές με αιχμή την πρόταση για έκτακτο συνέδριο

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στον Συνασπισμό η πρωτοβουλία του πρώην προέδρου του Αλ. Αλαβάνου να ηγηθεί ενός πόλου συσπείρωσης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς του αποδίδεται πρόθεση συστηματοποίησης της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΝ. Δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο ο «πόλος» αυτός να αυτονομηθεί μακροπρόθεσμα και να τεθεί εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, οξύνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΝ για το αν θα δρομολογηθεί ή όχι έκτακτο συνέδριο.

Χτες, τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» που είναι και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αποχώρησαν απ' τη συνεδρίαση που συζητούσε αν θα εισηγηθεί έκτακτο συνέδριο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία συγκαλείται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Με δήλωσή τους οι Σπύρος Λυκούδης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Στέφανος Μπαγεώργος και Μιχάλης Σαμπατακάκης εκφράζουν την πλήρη διαφωνία της τάσης τους με τη «μεθοδολογία με την οποία η ηγεσία του ΣΥΝ οδηγεί το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο».

Αναφέρουν ακόμα: «Μέσα σε 6 μήνες, για 4η φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αδιαφορώντας για την πολιτική συγκυρία, πιέζει το κόμμα για μια εσωστρεφή πορεία και με μοναδική στόχευση εσωκομματικές διευθετήσεις. Είναι προφανές ότι με εκβιαστικές διαδικασίες, ψιθυρολογίες και συκοφαντικές επιθέσεις οδηγείται ο ΣΥΝ σε ένα συνέδριο με ορατό τον κίνδυνο να κινηθούν "όλοι εναντίον όλων". Προτείνεται Εκτακτο Συνέδριο για να χαραχτούν διαχωριστικές γραμμές μέσα στο κόμμα και να παρθούν αποφάσεις επιστροφής σε περιόδους όπου κάθε διαφορετική φωνή ήταν ένοχη και έπρεπε να εξοστρακιστεί».

Με το «Αριστερό Ρεύμα» να αντιτίθεται στο έκτακτο συνέδριο, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν κατέληξε σε απόφαση και με το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει ξανά τις επόμενες μέρες.

Βολές κατά Αλαβάνου

Στελέχη του ΣΥΝ επιτέθηκαν χτες και δημοσίως στον Αλ. Αλαβάνο. Ανάμεσά τους και ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Δ. Βίτσας, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» αφού δήλωσε πως «κάθε συμβολή είναι δεκτή» πρόσθεσε: «Βεβαίως θα έπρεπε να είναι και συμβολή στην πράξη (...) δόθηκε στις εκλογές μια πολύ μεγάλη μάχη και πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι. Δυστυχώς δεν ήμασταν όλοι».

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αλαβάνου ο Δ. Βίτσας σχολίασε: «Δεν έχω επαρκώς κατανοήσει αν εννοούσε το Σύμφωνο Σταθερότητας που προέρχεται από το Μάαστριχτ ή αν εννοούσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση» και «αν μιλάμε για το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπάρχει ένα ζήτημα, τι ακριβώς προτείνεται; Να βγούμε από την ΕΕ; Να μπούμε σε μια δεύτερη ζώνη του ευρώ;».

Σε ό,τι αφορά στις επιδιώξεις του Αλ. Αλαβάνου δήλωσε πως «αν το ζήτημα είναι να διαμορφωθεί και μια άλλη συλλογικότητα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ουδέν πρόβλημα, ας το προσπαθήσει ο καθένας, στο βαθμό βέβαια που αυτό προωθεί την ενότητα», αλλά «αυτή τη στιγμή δε χρειαζόμαστε περισσότερες συνιστώσες από τα μέσα».

Ο βουλευτής του ΣΥΝ και στέλεχος της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» Ν. Τσούκαλης (ρ/σ «Κανάλι 1») χαρακτήρισε την παρέμβαση Αλαβάνου «αποτέλεσμα εγγενών προβλημάτων», που έχουν να κάνουν με την «ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική θολούρα του ΣΥΡΙΖΑ», και πρόσθεσε καυστικά ότι ο Αλ. Αλαβάνος, «παρόλο που είναι απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει το προνόμιο τόσο μεγάλης πρόσβασης στα ΜΜΕ».

Δήλωσε ακόμα ότι αυτό που επιδιώκει ο Αλ. Αλαβάνος είναι να «ξεκαθαριστεί το παιχνίδι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ». Και συμπλήρωσε: «Είναι γνωστό ότι αυτό που επιδιώκουν οι περισσότεροι είναι να υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ», κάτι που, όπως είπε, «δεν μπορώ να διανοηθώ» εκφράζοντας την πεποίθησή του πως δεν το διανοείται ούτε η πλειοψηφία του «Αριστερού Ρεύματος».

Νερό στο μύλο των αυταπατών

Νωρίτερα, χτες το μεσημέρι, ο Αλ. Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τις «100 μέρες ΠΑΣΟΚ», απ' το βήμα της οποίας προσπάθησε να συγκαλύψει τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, αναπαράγοντας ιδεολογήματα που προκύπτουν από την «προγραμματική αντιπολίτευση», την οποία - όπως ισχυρίζεται - ασκεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτίμησε ότι «βασικό χαρακτηριστικό της κυβέρνησης είναι η εγκατάλειψη των προεκλογικών της δεσμεύσεων» (!), εκφράζοντας την αγωνία του για το «τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας» που αυτό δημιουργεί «στην πολιτική ζωή του τόπου». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι αποδείχτηκε πως «δεν υπάρχει σχέδιο για την αναδιανομή του πλούτου», σαν να επρόκειτο μια κυβέρνηση του κεφαλαίου να κάνει κάτι τέτοιο, προς όφελος του λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε «το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση αναξιόπιστο» (!) και την επέκρινε γιατί δεν ασκεί πίεση στην ΕΕ. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαγρυπνεί για την περίπτωση υπαναχώρησης της κυβέρνησης από μέτρα που ο ίδιος κρίνει θετικά.

Η συνέντευξη επενδύθηκε με ηχηρά «κοσμητικά επίθετα» και αποπροσανατολιστικές κορόνες, που δίνουν έδαφος στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «πατριωτικής συστράτευσης» για να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση.

Τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκαν ότι η Ελλάδα αποτελεί «μπανανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και έκαναν προτροπές στην κυβέρνηση να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δανεισμό, να εκδώσει έντοκα γραμμάτια του δημοσίου για εσωτερικό δανεισμό. Παρουσίασαν ακόμα άλλες σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να φέρει στη Βουλή με τη μορφή σχεδίων νόμων, όπως για «δημοκρατικό έλεγχο στον προϋπολογισμό», για «αναδιανομή του πλούτου», κ.ά.

Ο Αλ. Τσίπρας, πιστός στη γραμμή εξωραϊσμού της ΕΕ, χρέωσε ευθύνες σε κάποιο «κυρίαρχο λόμπι» της που «καθορίζει την πολιτική της ΕΕ». Διαφώνησε, τέλος, με τον Αλ. Αλαβάνο λέγοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αντιμετωπίζεται «σε μια μόνο χώρα αλλά με πανευρωπαϊκές δράσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ