Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι φτωχοί εφοπλιστές

«Νησιά όπως Φολέγανδρος, Ανάφη, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Κίμωλος, Κύθνος, Κως, Λειψοί, Λέρος, Σίκινος, Πάτμος, Λήμνος και Αη Στράτης θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα μετά την 1η Ιουλίου (...) Τα δρομολόγια θα γίνουν με 18-20 λιγότερα επιβατηγά - οχηματαγωγά, των οποίων οι πλοιοκτήτες λόγω χρεών ή οικονομικών δυσχερειών αδυνατούν να προμηθευτούν καύσιμα και να τα δρομολογήσουν σε γραμμές που σημειωτέον οι περισσότερες είναι επιδοτούμενες» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ποιος «πληρώνει τα σπασμένα»;

«Ο Θ. Αγγελόπουλος (...) είναι γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μεγαλοεφοπλιστές που ξέρει πολύ καλά να κερδίζει χρήματα από αγοραπωλησίες πλοίων, ως μεγιστάνας της χαλυβουργίας και ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής της μεγάλης ελβετικής τράπεζας UBS. Ωστόσο εκτιμάται ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την οικονομική κρίση (...) Από αυτή τη δραστηριότητα η οικογένεια Θόδωρου Αγγελόπουλου έγινε φτωχότερη κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ (...) Το 2005 όταν πούλησε τον στόλο του τον οποίο αποτελούσαν τότε 19 δεξαμενόπλοια εισέπραξε 520 εκατ. δολάρια (...) Η προσωπική περιουσία του μεγιστάνα προσέγγιζε τα 10 δισ. ευρώ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης» (η καταγραφή στα ΝΕΑ).

Πάει το όραμα

«Ασφαλώς κάποια υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο έμειναν χωρίς δουλειά, αλλά θα αντέξουν φανταζόμαστε - με τόσο πλούτο που είχαν συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια. Κατά βάση όμως αυτοί που την πληρώνουν - και πολύ ακριβά μάλιστα - είναι οι απλοί εργαζόμενοι. Αυτοί απολύονται κατά χιλιάδες, αυτοί καλούνται να δεχθούν περικοπές στις αμοιβές τους, λιγότερες ημέρες εργασίας με μικρότερες αμοιβές και άλλα τέτοια σχήματα που ισοδυναμούν με μείωση μισθών, κάτι πρωτάκουστο για τις τελευταίες γενιές εργαζομένων. Και τους δέχονται αυτούς τους επαχθείς όρους οι περισσότεροι, αφού φοβούνται ότι αλλιώς θα βρεθούν στο ταμείο ανεργίας. Δυστυχώς πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι θα διαψευσθούν όλες οι ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης για ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλιστικού συστήματος στο μέλλον» (η Ειρήνη Χρυσολωρά στα ΝΕΑ).

Τα νέα media

«Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης MySpace ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της εκτός των ΗΠΑ κατά 300 άτομα (...) Θυγατρική της News Corp. του Αυστραλού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει το προσωπικό της στο επίπεδο της ανταγωνίστριας της ιστοσελίδας Facebook» (η είδηση στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ