Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αιτία απέλασης η υποψία ενοχής για αδίκημα

Συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση του σχετικού νομοθετήματος. Κάθετα αντίθετο το ΚΚΕ

Στην ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών στοχεύει το κυβερνητικό νομοθέτημα

ICON

Στην ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών στοχεύει το κυβερνητικό νομοθέτημα
Κατηγορηματικό «Οχι» χτες από το ΚΚΕ στη Βουλή, στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιβάλλει καθεστώς τρομοκρατίας και έντασης της εκμετάλλευσης στους οικονομικούς μετανάστες και έχει ενσωματωθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τη ρύθμιση - μεταξύ άλλων - είναι δυνατή η απέλαση μεταναστών ακόμα και αν κατηγορηθούν για αδίκημα που επιφέρει ποινή μεγαλύτερη των 3 μηνών φυλάκισης!

Ερμηνεύοντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι «ανάλογες διατάξεις παρατηρούνται σε ευρωπαϊκές χώρες ανεξάρτητα αν οι κυβερνήσεις είναι δεξιές ή σοσιαλδημοκρατικές» και «δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά». Ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι «υπάρχουν ευθύνες των κρατών - μελών της ΕΕ», αφού «όσο μεγαλύτερες επεμβάσεις όσο περισσότερη φτώχεια τόσο περισσότεροι μετανάστες», τονίζοντας ότι το ελληνικό αίτημα για βοήθεια από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ «σημαίνει περισσότεροι πνιγμένοι μετανάστες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «σιγοντάρουν και οι δύο στην ίδια κατεύθυνση. Στην εξόντωση των μεταναστών στην καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οπως είπε, το πλέγμα των μέτρων «δεν είναι μόνο οι "σκούπες" και οι άσχημες συνθήκες φιλοξενίας», αλλά πλέον «αφορά και τους νόμιμους, αφού καταργείται το τεκμήριο αθωότητας. Τους θεωρούμε ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας, επικίνδυνους για τη δημόσια τάξη», έτσι «σε περίπτωση που απλώς διωχθούν απελαύνονται».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΚΚΕ, ζήτησε «να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε βάρος μεταναστών» να υπάρξουν «ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης» και «να νομιμοποιούνται όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα». Επίσης - μεταξύ άλλων - ζήτησε μέτρα «διευκόλυνσης της οικογενειακής επανένωσης» και «άσυλο στους πρόσφυγες από τις χώρες που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση».

Φρικιαστική η υπόθεση στη Μανωλάδα

Στην υπόθεση της Μανωλάδας Ηλείας, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας πως «αυτό που έγινε στη Μανωλάδα είναι εξωφρενικό». Οι μετανάστες, είπε, «προσάγονται με την κατηγορία του κακουργήματος χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα πρόβατο, κατηγορούνται ότι το σκέφθηκαν», ενώ «αυτοί που τους έσερναν πήγαν για πλημμέλημα». Συνολικά, σημείωσε ότι «όταν είσαι μια χώρα που παράγει μετανάστες οφείλεις να τους αντιμετωπίζεις με τις προτάσεις του ΚΚΕ».

Αναφερόμενη στο άρθρο, που αφορά την ποινικοποίηση της χρήσης κουκούλας, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «ο χαρακτηρισμός της κουκούλας αποπροσανατολίζει ουσιαστικά και την κοινή γνώμη, τη στρέφει στην εικόνα. Στη θέση της κουκούλας μπορείτε να βάλετε καπέλο, μάσκα για τη γρίπη, μάσκα του σκι, στολή των παιδιών, των πιτσιρικάδων που κυκλοφορούν στα σχολεία, τμήμα της μόδας, ό,τι θέλετε. Οταν το είναι καταπίνεται από το φαίνεσθαι, είμαστε σε εκφασιστικό δρόμο, είμαστε σε δρόμο βίαιου εκφασισμού της κοινωνίας. Οι άνθρωποι θα κρίνονται από την όψη τους».

Τέλος, αναφέρθηκε σε τροπολογία του ΚΚΕ, η οποία δεν έγινε δεκτή για τη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων στα υποθηκοφυλακεία, σημειώνοντας ότι η πρόταση του ΚΚΕ «θέλει να αποκαταστήσει μια αδικία. Υπάρχει μια μικρή κατηγορία υπαλλήλων, που έχει υπηρετήσει αμισθί στα υποθηκοφυλακεία», αλλά «δεν απολαμβάνουν των μισθολογικών εξελίξεων με την αιτιολογία ότι είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν κάνουν δουλειά ιδιωτικού υπαλλήλου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ