Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κατάφωρος εμπαιγμός των αγροτών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στον κατάφωρο εμπαιγμό των αγροτών προχώρησε, για άλλη μια φορά, ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων, ανακοινώνοντας χτες πως με την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ) η «αγροτική πολιτική περνάει στα χέρια των αγροτών»... Ομως ποια αγροτική πολιτική περνάει στα χέρια των αγροτών; Τα χέρια των αγροτών τα έχουν δέσει οι αντιαγροτικές αποφάσεις που ψήφισαν σωρηδόν μέχρι τώρα στις Βρυξέλλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζουν όποιος απ' αυτούς κι αν είναι στην εξουσία. Και πως με ένα όργανο όπου όρισε τη σύνθεσή του και τα μέλη, με υπουργική απόφαση ο Σ. Χατζηγάκης, περνάει η αγροτική πολιτική στα χέρια των αγροτών;... Δυστυχώς, η κοροϊδία πάει σύννεφο. Το ΣΑΠ ή ΕΣΑΠ το χρησιμοποίησαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μόνο και μόνο για τη δημιουργία απατηλών εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού. Γι' αυτό, άλλωστε, προ ετών, εκφυλίστηκε και έσβησε ως θεσμός. Από ψευτο - διάλογο και ΕΣΑΠ χόρτασαν μέχρι τώρα οι αγρότες. Από λύσεις στα προβλήματά τους δεν είδαν και ούτε θα δουν όσο ακολουθούνται οι αντιαγροτικές εντολές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Ο δρόμος που έχει μπροστά της η αγροτιά είναι αυτός του αγώνα για την απόκρουση της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνώντων και στη δημιουργία των πολιτικών συνθηκών για την ανατροπή της και την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.

Κινήσεις εντυπωσιασμού

Σε μία ακόμα από τις γνωστές κινήσεις εντυπωσιασμού προχώρησε χτες η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ, με αποκλεισμό του διοικητικού μεγάρου του Οργανισμού, για να διαμαρτυρηθεί για την προδιαγεγραμμένη πώληση ενός ακόμα 5% του Οργανισμού στην «Ντόιτσε Τέλεκομ».

Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε από συνδικαλιστές καθώς δεν είχε κηρυχθεί καμιά, έστω, στάση εργασίας για να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις ήταν παρούσες στην κινητοποίηση και μιλώντας με τους εργαζόμενους που είχαν πάει για δουλειά ανέδειξαν ότι στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης κανενός είδους διαχειριστική πρόταση δε μπορεί να προστατέψει τα δικαιώματά τους. Ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη αγώνων ενάντια σε αυτή την πολιτική και η πάλη για ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών. Στην κατεύθυνση αυτή οι αγώνες πρέπει να βάζουν εμπόδιο σε κάθε τι που χτυπά τα δικαιώματά τους και να διεκδικούν αιτήματα που απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες τους. Ζητήματα που η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ αφήνει ανέγγιχτα, δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο ώθηση στην παράδοση του ΟΤΕ στους ιδιώτες.

Οι «κωλοτούμπες» του ΣΥΝ

Διθυραμβική η χτεσινή «Αυγή» για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Ακρόπολης, με το σχετικό ρεπορτάζ να τιτλοφορείται... «Ενας χώρος αντάξιος των εκθεμάτων του»! Αναλόγως, το περιεχόμενο αναπαράγει ακόμη και τη ρητορική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για το θέμα, και ότι το Μουσείο «δημιουργεί νέες προϋποθέσεις ώστε να αναβαθμιστεί η ελληνική προσπάθεια»! Μάλιστα, όλο το τελευταίο μέρος του ρεπορτάζ είναι η παρουσίαση των σχετικών θέσεων... του ΠΑΣΟΚ.

Αποδεικνύεται έτσι για μια ακόμη φορά ο καιροσκοπισμός και οι ιδεολογικές «κωλοτούμπες» του οπορτουνισμού. Ο οποίος ναι μεν καταψηφίζει το θεσμικό πλαίσιο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΝΜΑ) στη Βουλή, αλλά μετά από μερικούς μήνες, στην εφημερίδα του, δεν υπάρχει λέξη για τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτού του πλαισίου και αρχίζει τους «ύμνους». Αυτό έκανε και με το επικίνδυνο νομοσχέδιο για την «πολιτιστική χορηγία» το 2007. Πάλι καταψήφισε ωστόσο... διαπίστωσε «θετικά βήματα» εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον Αλ. Αλαβάνο να λέει πως «είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε μορφές χορηγίας εφόσον ανταποκρίνονται σε ορισμένα κριτήρια», αν «διαμορφωθεί ένας διαφανής, δίκαιος θεσμός»...

«Θαυμάστε» τους...

Ο καημός των βιομηχάνων για τον καταναλωτή

Υπέγραψε, επιτέλους, το υπουργείο Ανάπτυξης το μνημόνιο συνεργασίας με τον ...ΣΕΒ για θέματα ...καταναλωτή.

Και όπως αναφέρει ο ΣΕΒ στην ανακοίνωσή του, αναλαμβάνει να οργανώσει «Δίκτυο Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης των Θεμάτων Καταναλωτή».

Φτάσαμε να το δούμε κι αυτό, τους βιομήχανους και τις εταιρείες τροφίμων να φροντίζουν για τα θέματα των καταναλωτών με «εργολαβία» του αρμόδιου υπουργείου!

Μωρέ, δεν κάνουμε κάτι άλλο; Γιατί να μην πηγαίνουμε στους μεγαλοβιομήχανους και όπως παίρνουμε το μισθό να τους τον «ακουμπάμε» κατευθείαν, να γλιτώσουν κι αυτοί την ταλαιπωρία, τα δίκτυα παρακολούθησης και τα συναφή;

Κι εδώ που τα λέμε τι τα χρειαζόμαστε τα υπουργεία και τις κυβερνήσεις; Να ψηφίζουμε για το ...βιομήχανο της χρονιάς και να κάνει αυτός κουμάντο, να περιοριστούν και τα λειτουργικά έξοδα...

Να δούμε ποια άλλη κατάντια επιφυλάσσει αυτή η πολιτική...

Η φάρσα της Ιστορίας

«

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου είναι το σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα. Με τις μικρές μου δυνάμεις από σήμερα συμμετέχω σε αυτήν την προσπάθεια. Οχι μόνο ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα, για να ψηφίσω στη Συνδιάσκεψη» (Αλ. Αλαβάνος μετά την προηγούμενη δήλωσή του ότι παραιτείται από βουλευτής).

Δε θα ξαναπούμε εδώ για την αξιοπιστία δυνάμεων σαν τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των ηγετικών στελεχών τους. Αλλωστε, ο οπορτουνισμός και οι οπορτουνιστές έχουν τέτοια ταχτική όπως αυτό το από τις «πέντε προτάσεις προς το ΠΑΣΟΚ» στον «τρίτο πόλο». Γι' αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει ο λαός να τους έχει καμιά εμπιστοσύνη. Ανάλογα είναι και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εσωτερικούς ανταγωνισμούς, μοιρασιές ρόλων και καρεκλών. Οπως και η ομολογία από πρωτοσέλιδο της «Αυγής» ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ενώ το παρουσίαζαν ως το άπαν της συμμαχίας.

Το συμπέρασμα που προκύπτει απ' όλα τα παραπάνω, αυτό που σε τελική ανάλυση αφορά τους εργαζόμενους στη διαμόρφωση των κριτηρίων με τα οποία προσεγγίζουν το κάθε κόμμα, είναι το εξής: Οτι ο ΣΥΝ και ο χώρος που καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χώρος σοσιαλδημοκρατικής ιδεολογίας και πολιτικής, άγεται και φέρεται ως οπορτουνιστική δύναμη. Και σαν τέτοιος, είναι καταδικασμένος να γίνεται εργαλείο για το αστικό πολιτικό σύστημα ανάλογα με το τι αυτό επιδιώκει κάθε φορά και τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Αλλά η δήλωση του Αλ. Αλαβάνου έβγαλε είδηση. Τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Πολλοί όμως από αυτούς του ΣΥΝ που εμφανίστηκαν αντίθετοι στο εγχείρημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όντας στελέχη του ΚΚΕ, ξιφουλκούσαν την περίοδο '90 - '91 σε βάρος του Κόμματος για την άρνησή του να διαλυθεί και να διαχυθεί μέσα στον τότε ενιαίο - όπως τον ήθελαν - «Συνασπισμό», να πάψει να υπάρχει σαν κόμμα. Τα ίδια στελέχη σήμερα σηκώνουν τη σημαία ενάντια στη διάχυση του ΣΥΝ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλούνται την αυτοτέλεια του κόμματος μέσα σε έναν συνασπισμό κομμάτων όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματολογούν για τους λόγους που δεν πρέπει να αποκτήσουν τα μέλη του ΣΥΝ κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ! Οι σημερινές τους θέσεις είναι ό,τι κατέκριναν τότε στο ΚΚΕ, αναπτύσσοντας μια πολεμική ενάντια στο ΚΚΕ, που έφτανε, με τη βοήθεια των κυρίαρχων ΜΜΕ, στην ανέντιμη επίθεση.

Αυτά γίνονταν τότε. Και κανείς δεν μπορεί να τα παραγράψει. Η Ιστορία βέβαια επαναλαμβάνεται μόνο σαν φάρσα. Και κάποιους δικαιώνει, κάποιους διαψεύδει. Το ΚΚΕ έδωσε με αποφασιστικότητα και παλικαριά τη μάχη για να μη χάσει τα χαρακτηριστικά του σαν Κόμμα επαναστατικό, πρωτοπόρα δύναμη στην οργάνωση της πολιτικής πάλης της εργατικής τάξης με στόχο τη χειραφέτησή της. Αυτοί που τότε λοιδορούσαν τις επιλογές του ΚΚΕ, σήμερα στέκονται ξανά ξεκρέμαστοι. Τηρουμένων βέβαια των αναλογιών, με δεδομένο ότι ο ΣΥΝ είναι κόμμα του συστήματος.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΕ ΒΡΕ ΤΙ ΩΡΑΙΑ που το παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης! Ξέρετε γιατί - σύμφωνα με όσα είπε ...στα μουλωχτά - υπογράψαμε το να εκδίδουμε ακόμη και αποδεδειγμένα αθώους στις ΗΠΑ;

Για να μας δώσουν σε αντάλλαγμα οι Αμερικανοί το δικαίωμα να ταξιδεύουμε στις ΗΠΑ χωρίς βίζα!

Μιλάμε για συμφωνία η οποία είναι ευθέως κατά του ελληνικού Συντάγματος και δε χρειάζεται να είναι κανείς συνταγματολόγος για να το καταλάβει αυτό.

Κατά τα άλλα, πάντως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (που ψήφισαν με τα δυο χέρια τις σχετικές ρυθμίσεις) με κάθε ευκαιρία μιλούν υπέρ της ...ιερότητας του συντάγματος και επιχειρηματολογούν περί του ότι πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα.

Ετσι, για να έχουμε μια ιδέα περί του πώς αξιολογούν τους ...θεσμούς τους και πόσο τους κάνουν «λάστιχο» όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού

Αλλωστε ούτε η πρώτη φορά είναι ούτε και η τελευταία. Κουρελόχαρτο έκαναν το Σύνταγμα όταν περνούσαν τα αμερικανικά στρατεύματα για τη Γιουγκοσλαβία, το ίδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το ίδιο και για το «βασικό μέτοχο» στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ε, ΒΕΒΑΙΑ, μία εκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία είναι κάθε χρόνο απαραίτητη. Ετσι για να ξέρουμε τι πρόκειται να μας συμβεί και πώς θα πάει το πράγμα...

(Βέβαια την περίφημη κρίση με την οποία μας βομβαρδίζουν, στάθηκε αδύνατον να την προβλέψουν οι περίφημοι οικονομολόγοι του οργανισμού...)

Πάνω το έλλειμμα μας λένε, θα αυξηθεί η ανεργία και για να τα αποφύγουμε όλα αυτά τι πρέπει να κάνουμε; Τι άλλο από... λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις. «Μεταρρυθμίσεις» όπως τα λένε στη γλώσσα τους...

Εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους δεν έχουμε. Ομως τους εμπιστευόμαστε χωρίς συζητήσεις για το ότι θα παραμείνουν στη γραμμή τους. Δηλαδή στο να προτείνουν αντιλαϊκά μέτρα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Εντείνουν το ξεκλήρισμα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Τη μεγάλη σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για τους Ευρωπαίους αγρότες και μετά το 2013» υποστήριξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, όπως επίσης και «τη σημασία και την αναγκαιότητα των άμεσων ενισχύσεων» προς τους αγρότες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Αυτό που δεν είπε είναι το πόσοι τελικά αγροτοκτηνοτρόφοι θα μείνουν εντός συστήματος επιδοτήσεων, αλλά και πόσο υψηλό θα είναι το κονδύλι που θα αφαιρεθεί από τις άμεσες ενισχύσεις για να διοχετευθεί στο λεγόμενο «Β' Πυλώνα», δηλαδή σε διάφορες εξωγεωργικές δραστηριότητες. Το ίδιο διάστημα που ο υφυπουργός εμφανίζεται να δηλώνει, ή καλύτερα να αποκρύπτει, τα παραπάνω, οι «γαλαζοπράσινοι» διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ περιοδεύουν ανά την Ελλάδα, φανερώνοντας τις προθέσεις τους: Να μείνουν εκτός συστήματος επιδοτήσεων οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στοχεύοντας στην πραγματικότητα, και παρά τα όσα υποκριτικά ισχυρίζονται, όχι στα ...«ευγενή» επαγγέλματα, αλλά στους χιλιάδες εργατοαγρότες που αναγκάζονται να κάνουν και εξωγεωργικά μεροκάματα για να τα βγάλουν πέρα. Το κατά πόσο και μέχρι ποιο βαθμό οι προτάσεις των «καρεκλοκένταυρων» της ΠΑΣΕΓΕΣ θα υιοθετηθούν εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση δεν είναι κάτι που γνωρίζουμε προς το παρόν. Γεγονός όμως είναι ότι στρατηγική της επιδίωξη είναι η εκδίωξη των μικροκληρούχων από το αγροτοκτηνοτροφικό επάγγελμα και η συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια των λίγων. Σε αυτήν την κατεύθυνση συγκλίνουν οι μέχρι σήμερα αναθεωρήσεις της ΚΑΠ και ιδιαίτερα αυτή του 2003 καθώς και ο, πρόσφατα εγκριθείς, «διαγνωστικός έλεγχος». Η συσπείρωση της μικρομεσαίας αγροτιάς στο συνεπές αγροτικό κίνημα όπως αυτό εκφράζεται από την ΠΑΣΥ και η ανάπτυξη των αγώνων της στην κατεύθυνση ανατροπής της ΚΑΠ, αποτελεί τον μόνο, πραγματικό, μονόδρομο για την επιβίωσή της.

Ανακάλυψε «δέντρο» μπροστά από το σκάνδαλο

Να συμβάλει στην αθώωση του πολιτικού συστήματος το οποίο με συνέπεια υπηρετεί, προσπάθησε για μια ακόμη φορά χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης. Μιλώντας στη Βουλή επιχείρησε (παρουσιάζοντας και σχετικά τιμολόγια) να περιορίσει το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ σε κάτι λεμονοστύφτες και σεσουάρ, καφετιέρες και βραστήρες αυγών (!) που δόθηκαν με έκπτωση σε στελέχη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μπορεί τα πράγματα να έγιναν και έτσι, αν και διέρρευσαν διαψεύσεις. Εκεί περιορίζεται όμως το ζήτημα; Στις ηλεκτρικές συσκευές; Βολεύει έτσι και ποιους; Τη στιγμή μάλιστα που βοά ο τόπος για εκατομμύρια που κατευθύνθηκαν στα μαύρα ταμεία του δικομματισμού (βλ. μαρτυρία Τσουκάτου και μαρτυρίες στελεχών της ΖΗΜΕΝΣ) και ενόσω κάθε επιμέρους αποκάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει τη διαπλοκή του μεγάλου κεφαλαίου με τα κόμματα της αστικής τάξης.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα οφείλουν να βγάλουν συμπεράσματα για την μπόχα του συστήματος και όσων το υπηρετούν. Για τη σαπίλα των αστικών πολιτικών δυνάμεων και τις εφεδρείες του συστήματος που έρχονται να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση, να τη φέρουν σε μέτρα ακίνδυνα για το κεφάλαιο και την πολιτική του εξουσία. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αναλογιστούν το ρόλο όλων. Και αυτών που ομολογημένα συμμετείχαν στο στήσιμο και το φούντωμα ενός υπαρκτού σκανδάλου, αλλά και εκείνων που λαϊκίζουν, δείχνοντας το δέντρο και κρύβοντας το δάσος.

«Ευαισθησία» με ... στόχο

Η κατάσταση που υπάρχει στο Ιράν, η καταστολή που βιώνει ο λαός από την άρχουσα τάξη του θεοκρατικού καθεστώτος, γίνεται αφορμή από διάφορα κέντρα, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τα επιτελεία τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να εμφανίζονται ως οι θεματοφύλακες των δημοκρατικών ελευθεριών. Είναι οι ίδιοι που νομιμοποιούν επεμβάσεις και το αιματοκύλισμα λαών και τώρα δήθεν νοιάζονται για τον ιρανικό λαό. Φυσικά όταν οι αγιατολάδες έσφαζαν κομμουνιστές ή συμμετείχαν στην ανατροπή λαϊκών καθεστώτων δεν έβγαζαν άχνα. Οι σκεπτόμενοι άνθρωποι από τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στη λούμπα του λαϊκισμού του τύπου «τα μισά από αυτά να συνέβαιναν στη Γάζα, η Αθήνα θα είχε παραλύσει από τις διαδηλώσεις» που στήνει δημοσιολόγος στο «Βήμα», που δήθεν νοιάζεται για τις λαϊκές ελευθερίες, αλλά το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί εμμέσως πλην σαφώς ψυχολογία αποδοχής ή ανοχής σε επεμβάσεις στο όνομα της δημοκρατίας! Και κάνει λαθροχειρία ο δημοσιολόγος γιατί στην Παλαιστίνη κάνει πόλεμο το Ισραήλ. Επεμβαίνει άλλο κράτος και μακελεύει. Η σταθερή αντίθεση στον ιμπεριαλισμό είναι ένα το κρατούμενο για να δρομολογεί κάθε λαός λύσεις σε όφελός του. Οσο για τον ιρανικό λαό είναι και ο μόνος αρμόδιος να ανατρέψει με την πάλη του το αντιλαϊκό καθεστώς και την εξουσία στη χώρα του και έχει κάθε δίκιο και δικαίωμα να αποτρέψει κάθε ξένη επέμβαση στα εσωτερικά του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να πάρουν απάντηση

Aπό την εποχή που ο Κάουτσκι και η γερμανική σοσιαλδημοκρατία, για να στηρίξουν την αστική τάξη και το πολιτικό της σύστημα, στο όνομα της δημοκρατίας έκαναν τον πιο βρώμικο αντισοβιετισμό, χτυπώντας την Οχτωβριανή Επανάσταση ως δικτατορία, μέχρι σήμερα, το όπλο του αντικομμουνισμού είναι αιχμή της αστικής ιδεολογίας. Χρησιμοποιείται με προβοκατόρικο τρόπο, όπως δείχνει όλη η τωρινή βρώμικη επίθεση στο ΚΚΕ από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τον ΛΑ.Ο.Σ. με κάθε αφορμή. Οπως χθες ο προβοκάτορας Πάγκαλος. Το δείχνουν τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής με την εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, από τη σοσιαλδημοκρατία τους νεοφιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς, και τους δήθεν ευαίσθητους περιβαλλοντολόγους τύπου Πρασίνων.

Είναι μέρος της στρατηγικής του κεφαλαίου στον «πόλεμό» του κατά της εργατικής τάξης, γι' αυτό και εκφράζεται με «πόλεμο» ενάντια στο κόμμα της, στο ΚΚΕ. Με επεξεργασμένο από τα διάφορα επιτελεία των μονοπωλίων περιεχόμενο που στόχο έχουν την ακόμη και με κατασταλτικά μέτρα αντιμετώπιση του εργατικού κινήματος. Και εδώ δρουν στην πράξη τα κράτη και οι κυβερνήσεις με διάφορες μορφές. Απ' αυτήν την άποψη, το σοβαρότατο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας και αυταρχισμού, που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Σπάρτη σε βάρος του στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Γόντικα, χωρίς καν πρόσχημα, παρότι γνώριζαν την ιδιότητά του, (του πέρασαν χειροπέδες και μαζί με τον οδηγό του, τους οδήγησαν ως κρατούμενους στην Ασφάλεια Σπάρτης και τον στέλνουν σε δίκη για «απείθεια»!) είναι ενταγμένο σ' αυτήν την ταχτική. Και δείχνει όχι μόνο πολιτική κάλυψη, αλλά και πολιτική κατεύθυνση για τέτοιες προκλήσεις.

Πρόκειται για μια απόπειρα τρομοκράτησης και δημιουργίας κλίματος έντασης του αυταρχισμού, και στοχεύει κατευθείαν στο λαϊκό κίνημα. Οι δυσκολίες χειραγώγησης και τελικά υποταγής στην κλιμακούμενη επίθεση στα εργασιακά και άλλα λαϊκά δικαιώματα, οι αναμενόμενες κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, του αγώνα για να μην πληρώσει την οικονομική κρίση η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να αντιμετωπιστούν με κάθε μέσο. Η επιβολή αντιδραστικών μέτρων στη ζωή του λαού συνοδεύεται με τον αυταρχισμό και την καταστολή. Δε στοχεύουν απλά και μόνο στο ΚΚΕ. Η ζωή και τα δικαιώματα των εργατών όλων των ανθρώπων του μόχθου βρίσκονται στο στόχαστρο του πολύμορφου αντικομμουνιστικού «πολέμου». Ξέρουν καλά πως οι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούνται. Εχουν ιστορία πίσω τους 90 χρόνων, με διώξεις, φυλακές, ως και εκτελέσεις, αλλά πίσω δεν έκαναν. Το λαό θέλουν υποταγμένο, τη δύναμή του φοβούνται. Που γίνεται πολλαπλάσια πιο ισχυρή με ισχυρό ΚΚΕ.

Τις ταξικές δυνάμεις του λαϊκού κινήματος, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του «εχθρού λαού», στοχοποιούν. Γι' αυτό και η διεκδικητική πάλη του εργατικού κινήματος, γενικότερα του λαϊκού κινήματος, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη κατά του αυταρχισμού και της καταστολής, κατά του αντικομμουνισμού με κάθε του έκφραση. Η αστική δημοκρατία στην εποχή του ιμπεριαλισμού ταυτίζεται με την αντίδραση που αποκτά και ακραίες μορφές. Δικτατορία των μονοπωλίων είναι, ανεξάρτητα από τον κοινοβουλευτικό της μανδύα. Αλλά η επίθεση αποκαλύπτει ταυτόχρονα και τους φόβους τους από την πορεία ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος, της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα στο δικό τους μέτωπο ρήξης και ανατροπής, για τη λαϊκή εξουσία. Να τους τρομάξουμε, λοιπόν, με όρους αντεπίθεσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ