Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για τη στρατηγική που εκπονήθηκε στους κόλπους του συστήματος ενάντια στο ΚΚΕ

Η Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ με την πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, Ανακοίνωση που ήδη έχει τεθεί σε συζήτηση σε όλες τις κομματικές και κνίτικες οργανώσεις, αλλά και σε φίλους, οπαδούς, συνεργαζόμενους και συναγωνιστές στους λαϊκούς αγώνες, φαίνεται πως μπήκε ήδη καρφί στο μάτι των πολέμιων του Κόμματος και του ταξικού κινήματος.

Ετσι, την επόμενη μέρα είδαν το φως της δημοσιότητας στην «Αυγή» - που προφανώς απηχεί τις απόψεις του ΣΥΝ - αλλά και σε άλλα έντυπα εκτιμήσεις που θεωρούν πως βάση της ανάλυσης της ΚΕ του ΚΚΕ είναι η συνωμοσιολογία και τα ντόπια και ξένα κέντρα. Ετσι ερμηνεύουν την εκτίμηση της ΚΕ πως το ΚΚΕ κατάφερε να αντιμετωπίσει τη στρατηγική που εκπονήθηκε στους κόλπους του συστήματος, στο διάστημα 2007-2009, ως και τις παραμονές των εκλογών, με στόχο την εκλογική και πολιτική ήττα του και την εκτόπισή του από την τρίτη θέση. Γίνεται φανερό πως αυτές οι γραφίδες ειρωνεύονται την εκτίμηση του Κόμματος για την ύπαρξη αυτής της στρατηγικής - που εκπονήθηκε στους κόλπους του συστήματος - και τη χρεώνουν στη λογική της συνωμοσιολογίας με την οποία πάγια εκτιμούν πως εμφορείται το ΚΚΕ, που δεν κατόρθωσε ακόμα - όντας παλαιολιθικό - να προσαρμοσθεί στην άδολη και άκακη αστική δημοκρατία και συνεχίζει να βλέπει Ερυνίες.

Είναι προφανώς δικό τους το πρόβλημα ότι συνεχίζουν να νομίζουν πως ο καπιταλιστικός κόσμος που ζούμε, ε, δεν κάνει και τέτοια. Δικό μας ζήτημα πάντως είναι - και ας μας επιτρέψουν οι του ΣΥΝ και της «Αυγής», αλλά και οι άλλοι δημοσιολόγοι με παρόμοιες απόψεις - όχι μόνο να μην κλείνουμε τα μάτια στα γεγονότα, αλλά να προσπαθούμε να διδασκόμαστε από τις πολιτικές μας εμπειρίες ώστε να μην πετάμε στα σύννεφα και, κυρίως, να είμαστε και προσγειωμένοι και προετοιμασμένοι.

Τι συνέβη στις βουλευτικές εκλογές του 2007 που δεν άρεσε στο σύστημα και τους πολιτικούς του εκπροσώπους; Εκφράστηκε στις κάλπες η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των εργαζομένων απέναντι στο δικομματισμό και την πολιτική του. Ποιος, κατά κύριο λόγο, καρπώθηκε αυτήν τη δυσαρέσκεια; Το ΚΚΕ. Ούτε αυτό, βέβαια, άρεσε στο σύστημα και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Από τη στιγμή μάλιστα που υπήρχε η προοπτική αυτή η δυσαρέσκεια να μεγαλώσει, έπρεπε να πάρουν μέτρα αυτό το τελευταίο να αλλάξει. Επρεπε, δηλαδή, να διαμορφώσουν το έδαφος ώστε και η ήδη εκδηλωμένη δυσαρέσκεια, αλλά και η μελλούμενη να διοχετευθεί σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση και της εκλογικής και της πολιτικής δύναμης του ΚΚΕ και την αποδυνάμωση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να περάσουν αβρόχοις ποσί τα νέα αντεργατικά μέτρα που είχαν - και ακόμα έχουν - στα σκαριά.

Το σχέδιό τους, που σταδιακά ξεδιπλώθηκε από το 2007 μέχρι και τις εκλογές - και που σωστά το Κόμμα μας εκτιμά πως η υλοποίησή του θα συνεχιστεί, μια που οι στόχοι του δεν έχουν επιτευχθεί - περιελάμβανε, από όσα τουλάχιστον ζήσαμε, τα εξής:

1) Αμέσως μετά τις εκλογές τίναξαν ψηλά, δημοσκοπικά, τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαμόρφωσαν έτσι τις προϋποθέσεις ώστε σε ένα άλλο ανώδυνο γι' αυτούς και ελκτικό για τα μικροαστικά, κύρια, στρώματα κανάλι να διοχετεύεται η όποια δυσαρέσκεια αντί να κατευθύνεται στο ΚΚΕ. Παράλληλα, έκαναν συντονισμένη επίθεση στην ίδια την πολιτική ενότητας - στην ουσία στους προγραμματικούς στόχους για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία - του ΚΚΕ από δύο πάντες:

α) Με δήθεν καλοπροαίρετες φωνές και γραφίδες πως τώρα είναι η ώρα να βάλει το ΚΚΕ νερό στο κρασί του - δηλαδή να αλλάξει το Πρόγραμμά του - και να δεχθεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε έτσι να δεχθεί ισχυρό εκλογικό χτύπημα ο δικομματισμός.

β) Με άμεση επίθεση, κύρια από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πως το ΚΚΕ συμπλέει με τη ΝΔ, της βάζει πλάτες στην πολιτική που ασκεί.

Πίεζαν έτσι τα πλευρά του ΚΚΕ, είτε για να αλλάξει την πολιτική του επί το σοσιαλδημοκρατικότερο, είτε για να τραβήξουν σημαντικό ποσοστό από την εκλογική επιρροή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που, δήθεν, ήταν υπέρ της ενότητας και με το ΚΚΕ, είτε και τα δύο.

Ωστόσο, οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν το ΣΥΡΙΖΑ στο 18%, οι ίδιες έδειχναν πως το ΚΚΕ αντέχει, δε συρρικνώνεται από αυτά τα κόλπα. Μόνον κατά το ήμισυ, λοιπόν - όσον αφορά στη διοχέτευση της νέας δυσαρέσκειας και αυτής όχι όλη - είχε επιτευχθεί ο στόχος. Ετσι, σταμάτησαν να φουσκώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άρχισε φυσιολογικά να ξεφουσκώνει και - παρά τους υψηλούς στόχους που, πετώντας στα σύννεφα, έθεταν τα στελέχη του, έφθασε στις κάλπες σε ποσοστό χαμηλότερο αρκετά και από αυτό των βουλευτικών εκλογών του 2007.

2) Στη συνέχεια επιτάχυναν άλλες πλευρές του σχεδίου που, παλιότερα, είχαν ξεκινήσει να τις εφαρμόζουν. Επρεπε, πλέον, να χτυπηθεί το ΚΚΕ εκεί που εννιά δεκαετίες τώρα, από την ίδια την ίδρυσή του, είχε ασύγκριτη υπεροχή: Στην ηθική του. Επρεπε να σπιλωθεί, να περάσει η εικόνα πως δε διαφέρει από τα άλλα, τα αστικά κόμματα και έτσι να αποτραβηχτούν από την πολιτική και εκλογική επιρροή του όσοι εργαζόμενοι το προτιμούσαν και γι' αυτόν το λόγο. Ετσι λοιπόν άρχισε η επίθεση - συντονισμένη απόλυτα - από στελέχη του ΠΑΣΟΚ - που είχαν την πλήρη κάλυψη της ηγεσίας του - και από τον αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ. για την εταιρεία «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και για τα οικονομικά του ΚΚΕ. Μια επίθεση που αναπαράχθηκε πλατιά από το σύνολο σχεδόν του αστικού Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού.

Ηταν χτυπήματα κάτω από τη μέση, ανέντιμες και συκοφαντικές επιθέσεις, που βέβαια - πέρα από τα καταφανή ψεύδη - καμία σχέση δεν είχαν με το ίδιο το περιεχόμενο του προεκλογικού αγώνα. Στην πορεία, φυσικά, αναδείχθηκε η αδυναμία των συκοφαντών να αποδείξουν τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην εταιρεία «ΓΕΡΜΑΝΟΣ». Από την άλλη, το Κόμμα κράτησε αταλάντευτη στάση απέναντι στην επίθεση για τα οικονομικά του. Διατράνωσε σε όλους τους τόνους πως δεν είχε να αποδείξει τίποτα και σε κανένα, μια που:

α) Για το πώς διαχειρίζεται τα έσοδα που έχει από τη Βουλή ελέγχεται - όπως όλα τα κόμματα - από τα θεσμικά όργανα της Βουλής.

β) Τα οικονομικά πεπραγμένα της εκδοτικής επιχείρησης ελέγχονται περιοδικά από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας, όπως άλλωστε πρέπει να γίνεται με όλες τις επιχειρήσεις και

γ) ονόματα των μελών και φίλων που δίνουν στο Κόμμα συνδρομές από το υστέρημά τους δεν πρόκειται να δώσει ποτέ και σε κανένα.

Υπέδειξε δε στους αμφιβάλλοντες για τη μη ύπαρξη συναλλαγών του ΚΚΕ με οικονομικούς παράγοντες να ψάξουν στα κόμματα εκείνα που ψηφίζουν νόμους και διατάξεις χαριστικές στους πλουτοκράτες.

Ολα τα παραπάνω ήταν η αιτία που τα αποτελέσματα και αυτής της εκστρατείας ήταν πενιχρά.

3) Ετσι έβαλαν σε δράση άλλη πλευρά του σχεδίου. Νέα φούσκα πολιτική - οι Οικολόγοι Πράσινοι αυτή τη φορά - που προεκλογικά και σε δύο μόνο βδομάδες τους έφτασαν στο 10%, με πολλές και εμβριθείς αναλύσεις για το απότομο άλμα στην οικολογική συνείδηση που, δήθεν, παρατηρείται στους Ελληνες. Για να έρθει - μία βδομάδα μετά - το εκλογικό αποτέλεσμα να τους προσγειώσει στο 3,5%. Και αυτό, χωρίς φυσικά να υπάρχει η χρονική δυνατότητα να περάσει σε πλατιά λαϊκά στρώματα η ξεκάθαρη θέση των κομμουνιστών: Πως δεν μπορεί να υπάρχει ουσιαστική πρόνοια για το περιβάλλον, όταν η ανάπτυξη έχει στόχο το κέρδος (όπως στον καπιταλισμό) και όχι τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του (όπως στο σοσιαλισμό) και όταν η παραγωγή αναπτύσσεται άναρχα και ατομικά (όπως στον καπιταλισμό) και όχι με κεντρικό σχεδιασμό (όπως στο σοσιαλισμό).

4) Παράλληλα παίχθηκε το χαρτί της αποχής. Βοηθούντως του τριημέρου και του καιρού, προπαγανδίστηκε από συγκεκριμένα πολιτικά και δημοσιογραφικά κέντρα η άποψη της αποχής. Είστε δυσαρεστημένοι από την πολιτική του δικομματισμού; Ε, μην πάτε να ψηφίσετε. Δεν είναι ανάγκη να ψάχνετε να βρείτε τώρα ποιο από τα άλλα κόμματα να ψηφίσετε ώστε να τους τιμωρήσετε. Κάντε αποχή. Ετσι τους στέλνετε μήνυμα ότι θέλετε να αλλάξουν. Αυτά τους έλεγαν. Λες και είναι δυνατόν να αλλάξουν πολιτική και να γίνουν φιλολαϊκά κόμματα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Λες και έχουν αλλάξει πολιτική οι ιμπεριαλιστές Αμερικανοί πρόεδροι γιατί ψηφίζονται μόνον από το 25% του αμερικανικού λαού. Λες και πρόκειται να γίνει φιλολαϊκή η Κομισιόν γιατί ήταν τεράστια η αποχή στο σύνολο των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μ' αυτά και με τ' άλλα, όμως, το ΚΚΕ παρέμεινε αναμφισβήτητο τρίτο κόμμα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ενώ αύξησε κατά 0,2% το ποσοστό που πήρε στις βουλευτικές εκλογές του 2007, αυτό το ποσοστό που ήθελαν, όχι μόνον να μην αυξηθεί, απορροφώντας και άλλη αμφισβήτηση, αλλά και να υποχωρήσει δραστικά, ώστε να μειωθεί κατακόρυφα η παρέμβασή του στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και, κατ' επέκταση, η συμβολή του στην αντίσταση των εργαζομένων στις αντεργατικές επιθέσεις που ήδη εξαπολύθηκαν ή και άλλες που βρίσκονται στα συρτάρια της.

Δεν είναι συνωμοσιολογία, είναι απλή λογική να εκτιμάς πως όλες αυτές είναι πλευρές ενός σχεδίου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, βέβαια, αν είναι μόνο αυτές και αν δεν υπάρχουν και άλλες που, εν καιρώ, θα εκδηλωθούν. Ούτε αν δεν αναθερμανθούν οι ίδιες. Το πρόβλημα για το σύστημα παραμένει: Το ΚΚΕ άντεξε και εκλογικά και πολιτικά σ' όλες αυτές τις επιθέσεις. Δεν ανέβηκε θεαματικά το ποσοστό του, δεν υποχώρησε όμως. Γνωρίζουν, λοιπόν, πως θα το βρουν μπροστά τους ασπίδα στην προσπάθειά τους να γονατίσουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Δεν τους υποτιμούμε, είμαστε σίγουροι πως κάνουν ήδη τα κουμάντα τους. Τους περιμένουμε.


Του
Βασίλη ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γραφίδες εν δράσει...(2009-10-07 00:00:00.0)
Πιο δυνατοί, πιο αισιόδοξοι πρωτοστατούμε στις μάχες που έρχονται(2009-06-08 00:00:00.0)
Ορισμένες σκέψεις με αφορμή τις χτεσινοβραδινές τηλεοπτικές συζητήσεις(2009-06-08 00:00:00.0)
Αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ και τη δοκιμασμένη πολιτική γραμμή του(2009-02-01 00:00:00.0)
Ελπιδοφόρα αγωνιστική αφετηρία(2008-01-01 00:00:00.0)
Η πίτα της Κεντρικής Επιτροπής(2007-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ