Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπάθεια φιλοτέχνησης προοδευτικού προφίλ

Τη φιλοτέχνηση ενός «φιλολαϊκού» και «προοδευτικού» προφίλ για να παρουσιαστεί σαν ο φορέας «της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» απέναντι στις δυνάμεις της «συντήρησης», επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου. O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει σήμερα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ...πείσει για «αλλαγή πορείας» με στόχο τη «δίκαια κοινωνία».

Αναλύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει για «καθαρή νίκη» που οφείλεται στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την «οικονομία», την «ανεργία», τα «λαϊκά προβλήματα» και θα προτάξει το «προοδευτικό μοντέλο» του ΠΑΣΟΚ που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση που την έχει «βυθίσει» η «νεοσυντηρητική πολιτική» της ΝΔ.

Στους γενικότερους σχεδιασμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την «καλλιέργεια» ενός «προοδευτικού» προφίλ, εντάσσεται και η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μεταβεί χτες στο Δίστομο για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην κωμόπολη της Βοιωτίας.

Συνυπογράφει τον εργασιακό μεσαίωνα

Αυτή την ΕΕ των μονοπωλίων και της βαρβαρότητας, υπηρετεί με την πολιτική του το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας κάθε ευρωενωσιακή κατεύθυνση που τσακίζει εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα. Είναι ενδεικτικό ότι το ΠΑΣΟΚ παρά τις πομπόδεις αναφορές του περί «δίκαιας κοινωνίας», απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης που έγινε στις 8 και 9 του Ιούνη στο Λουξεμβούργο. Ο λόγος είναι απλός, τα συμπεράσματα (τα παρουσιάζουμε με πλάγια γράμματα) που έρχονται να τσακίσουν τις εργασιακές σχέσεις, αποτελούν κεντρικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ (όπως φαίνεται από τα μαύρα πλαίσια). Συγκεκριμένα:

-- Να γενικευτεί η εκ περιτροπής εργασία (μειωμένη απασχόληση σε εβδομαδιαία ή ημερήσια βάση, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών), η ημιαπασχόληση και τα stage και άλλες μορφές ελαστικής απασχόλησης.Το νόμο της εκ περιτροπής εργασίας 2639/98, τον ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση για ...«κακή εφαρμογή» του. Προτείνει την επέκταση των «stage» (στα οποία οι εργαζόμενοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη), στον ιδιωτικό τομέα.

-- Να ενισχυθούν τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης που προσφέρουν άφθονο χρήμα προς τις επιχειρήσεις.Το ΠΑΣΟΚ προτείνει πρόγραμμα έξι μηνών που προσφέρει απαλλαγές από μισθούς και εισφορές στους επιχειρηματίες που απασχολούν νέους για να αποκτήσουν πιστοποιημένη εργασιακή εμπειρία έως έξι μήνες στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν πτυχίο λυκείου, ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

-- Να μειωθούν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές από την πλευρά των εργοδοτών.Για τις μειώσεις και το «πάγωμα» των μισθών έχουν αναλάβει «δράση» οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ υπογράφοντας εξευτελιστικές και μηδενικές αυξήσεις με τους εργοδότες. Για τη μείωση ή ακόμα και την οριστική απαλλαγή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προτείνεται: «Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 χρόνων για 4 χρόνια», προκειμένου να προσληφθούν από τις επιχειρήσεις.

-- Την προετοιμασία του αναγκαίου εργατικού δυναμικού για τους τομείς της «πράσινης οικονομίας».Το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη σύνδεση της «παιδείας με τη διά βίου εκπαίδευση» ώστε στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» να δημιουργηθούν «νέες θέσεις εργασίας», ώστε οι εργοδότες να έχουν στη διάθεσή τους «ψευτοκαταρτισμένους εργαζόμενους» που θα δουλεύουν «ανασφάλιστοι» ή «επιδοτούμενοι» από το κράτος για ένα κατώτατο μισθό.

-- Την ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή των δημόσιων οργανισμών για τους ανέργους, όπως ο ΟΑΕΔ, στις ανάγκες των επιχειρήσεων, ώστε το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει με πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή, τη μετατροπή του επίδοματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.

-- Την ενθάρρυνση των διαφόρων μορφών της ελαστικής απασχόλησης.Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την «κοινωνική εργασία» δηλαδή θέσεις μερικής απασχόλησης για όσους εργαζόμενους χάνουν τη δουλειά τους.

-- Τη λήψη μέτρων ώστε να αυξηθεί ο εργάσιμος βίος. Το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του προτείνει την «παράταση του εργάσιμου βίου» αφού πρώτα με το νόμο Ρέππα έχει φροντίσει να ανεβάσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ