Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΕ
Εγρήγορση και άμεση απάντηση για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος

Με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας και της Πρόνοιας, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε χτες δηλώσεις στους δημοσιογράφους, με αφορμή τις αποφάσεις στο πρόσφατο Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ

Δηλώσεις στους δημοσιογράφους, σχετικά με τα νέα μέτρα που επεξεργάζονται στην ΕΕ σε βάρος των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως και για άλλα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην τοποθέτησή της, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Το σύνθημα με το οποίο ξεκινάμε είναι: Εγρήγορση, άμεση οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων πριν χαθεί πολύτιμος χρόνος, διότι ήρθε από τις Βρυξέλλες, δυο μέρες μετά τις ευρωεκλογές, ένα πολύ βαρύ ένταλμα που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικρομεσαίοι, η μικρή αγροτιά και που αφορά στο πακέτο Πρόνοια - Υγεία. Δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν πρέπει να παρασυρθούν οι εργαζόμενοι στη συζήτηση της αμπελοφιλοσοφίας που γίνεται μετά τις εκλογές και κυρίως διεξάγεται από τα άλλα κόμματα. Μια συζήτηση η οποία τυφλώνει τον εργαζόμενο, για να φτάσουμε ως τις εθνικές εκλογές και κεντρικό ζήτημα να είναι ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος και το λίφτινγκ του αστικού πολιτικού συστήματος. Ολοι καλά γνωρίζουμε ότι η σαπίλα δε διορθώνεται με λίφτινγκ.

Ερχεται νέα καταιγίδα. Δεν κινδυνολογούμε, πρόκειται για πραγματικότητα. Οι εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα στο λαό, αν ως τότε, όποτε και αν γίνουν, δεν ορθώσει το ανάστημά του το εργατικό, το γενικότερο λαϊκό κίνημα, το νεολαιίστικο, το γυναικείο. Και το ανάστημα πρέπει να φτάσει πολύ ψηλά. Διότι πρέπει να απορριφθούν όλες αυτές οι στρατηγικές που υπηρετούν τους επιχειρηματίες και βεβαίως να καταδικαστούν και τα κόμματα που τις υπηρετούν.


Θέλω, επίσης, να υπογραμμίσω το εξής: Ο αγώνας δε γίνεται από τις παραλίες. Βεβαίως, καλοκαίρι είναι, οι παραλίες αναγκαστικά θα έχουν κόσμο, μπορεί όμως ένας αγώνας να γίνει στις παραλίες. Ούτε ένα ευρώ να μην πληρώνουν οι εργαζόμενοι στις παραλίες, ούτε για τις σεζλόνγκ, ούτε για είσοδο. Και είναι μια ευκαιρία να μετατραπεί σε έναν μεγάλο αγώνα για να περάσουν οι παραλίες σε χρήση του εργαζόμενου λαού. Και αν δεν τις δώσουν τυπικά, να τις κατακτήσουν ουσιαστικά. Ο γενικότερος αγώνας δεν μπορεί να διεξαχθεί από τις παραλίες, αλλά πρέπει να έχει όπως πάντα την αφετηρία του στους τόπους και γενικότερα στους χώρους δουλειάς.

Η μετεκλογική στάση των κομμάτων

Πριν μπω στο θέμα για το οποίο σας έχουμε καλέσει, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για τη μετεκλογική στάση των κομμάτων. Η "καλή" μέρα από το πρωί φαίνεται. Η ΝΔ, με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι αποφασισμένη, και εδώ πραγματικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δείχνουν ότι δεν υπολογίζει το οποιοδήποτε εκλογικό κόστος, είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις επιλογές της ως τις εθνικές εκλογές, με κύριο στόχο να αποδείξει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Και εδώ χρειάζεται πανστρατιά και καμία εμπιστοσύνη στα πανελλαδικά και σε πολλά ομοσπονδιακά όργανα του εργατικού, του αγροτικού κινήματος και του κινήματος των μικρομεσαίων.

Από τη χθεσινή συνέντευξη στους δημοσιογράφους
Από τη χθεσινή συνέντευξη στους δημοσιογράφους
Το ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε μια ασύστολη, προκλητική, δημαγωγική και διαφημιστική υποσχεσιολογία. Προς το λαό απευθύνεται με σλόγκαν την πράσινη ανάπτυξη και τη φορολογία των εχόντων και κατεχόντων. Το "έχοντες και κατέχοντες" ξέρουμε πώς το εννοεί το ΠΑΣΟΚ, γιατί έχει διατελέσει κυβέρνηση. Στο "έχοντες και κατέχοντες" υπονοεί το εξής: Καταρχήν, κάνει ένα διαχωρισμό ανάμεσα στο "καλό" και στο "κακό" κεφάλαιο και έτσι βολεύεται να ρίξει τα βάρη σε τμήματα των εργαζομένων που έχουν σχετικά καλύτερα εισοδήματα και ορισμένα μεσαία στρώματα και βεβαίως δεν πρόκειται να ανακουφίσει καθόλου τα εργατικά λαϊκά στρώματα, που ήδη έχουν χάσει πολλά και από τη θητεία του ΠΑΣΟΚ και από τη θητεία της ΝΔ.

Την ίδια ώρα αποδεικνύεται ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. αποτελεί βασικό στήριγμα όχι μόνο της κυρίαρχης ιδεολογίας, αλλά και της προσπάθειας να τσακιστεί το κίνημα και να ενσωματωθεί, καθώς με φορέα τον ΛΑ.Ο.Σ. προωθείται μια γενικότερη πολιτική να επιλεγεί ως το υπ' αριθμόν 1 ζήτημα το μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα, σαν τα προβλήματα εκείνα που κλονίζουν την ασφάλεια του λαού, αποσπασμένα από το σύνολο των παραγόντων που γεννούν το μεταναστευτικό πρόβλημα, την κοινωνική εγκληματικότητα και κυρίως την ανασφάλεια.

Η ανασφάλεια ξεκινάει από το εισόδημα, από τη μη σταθερή δουλειά, από τα προβλήματα που υπάρχουν στην Παιδεία και στην Υγεία. Επιπλέον, ο ΛΑ.Ο.Σ. εκτελεί και συμβόλαια αντικομμουνισμού, συμβόλαια επίθεσης κατά του ΚΚΕ. Ποιοι είναι τώρα αυτοί που έχουν δώσει την παραγγελία; Εμείς θεωρούμε ότι βρίσκονται στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, στους κόλπους του, και στα δύο κόμματα αλλά και γενικότερα σε αρκετά κέντρα. Αυτός είναι ο ρόλος του. Να εκτελεί συμβόλαια. Είναι σαν τους πληρωμένους δολοφόνους.

Εκτιμάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ, δεν πρόκειται να δώσει καμία λύση στο λαό με τα υπαρξιακά ζητήματα τα οποία συζητάει. Στην ουσία, βιώνει την εγγενή αντίφασή του ανάμεσα στο να φιλοτεχνήσει ένα αριστερό προφίλ και σε μια προγραμματική θέση, η οποία στην ουσία είναι ενταγμένη, καλά ενσωματωμένη, στο αστικό πολιτικό σύστημα. Και είναι αδιέξοδο η προγραμματική του πρόταση, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις του εκλογικού ποσοστού.

Το οικολογικό πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εναποτεθεί στα στελέχη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και σε διάφορα μορφώματα που κατασκευάζουν και μάλιστα ΜΚΟ, οι οποίες έχουν άμεση διασύνδεση με επιχειρηματίες και με το ίδιο το τραπεζικό σύστημα.

Απορρίπτουμε, επίσης, και τα κροκοδείλια δάκρυα για την αποχή, αλλά και την ηρωοποίηση της αποχής. Η όλη συζήτηση που γίνεται έχει ένα στόχο: Είτε μέσω της ηρωοποίησης, είτε μέσα από το ανάθεμα, τελικά να τραβήξουν την ανώδυνη διαμαρτυρία είτε στη μόνιμη αποχή, είτε να εντάξουν αυτά τα στρώματα, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους που δικαίως δυσαρεστούνται, σε δραστηριότητες ομίλων ή πολιτικών μορφωμάτων που θα τους οδηγήσουν στο τέλμα.

Τα στοιχεία της νέας επίθεσης

Ποια είναι τα στοιχεία της νέας επίθεσης, την οποία θεωρούμε την πιο σφοδρή επίθεση που έχει γίνει, ακριβώς γιατί εδραιώνεται πάνω σε αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα που έχουν παρθεί και πάνω στο έδαφος της επέκτασης της μισής δουλειάς, της υποαπασχόλησης και της μερικής απασχόλησης, της κινητικότητας από επάγγελμα σε επάγγελμα και της ραγδαίας ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας; Τα προανήγγειλε το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης - και σημειώνουμε βεβαίως ότι συμμετείχε και η ελληνική κυβέρνηση και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε καμία δήλωση επί των αποφάσεων αυτών και καμία κριτική στη στάση της κυβέρνησης.

Το Συμβούλιο προαναγγέλλει σύζευξη δημόσιων και ιδιωτικών δομών παροχής κοινωνικής φροντίδας ή αλλιώς, όπως το λέει, "επίσημης" και "άτυπης" υπηρεσίας φροντίδας. Οι υπηρεσίες φροντίδας αφορούν την Πρόνοια, την πρόληψη, γενικά την Υγεία. Και μάλιστα λέει ότι με τα νέα μέτρα που παίρνουν, αυτός ο χώρος, της συνδυασμένης "επίσημης" και "άτυπης" φροντίδας, θα αποτελέσει χώρο όπου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και μάλιστα θα εξισωθούν εκεί και τα δύο φύλα.

Βεβαίως, οι σχέσεις εργασίας που θα υπάρχουν εκεί θα είναι: Ανεργοι, άσχετοι με την πολιτική άσκησης Υγείας, Πρόνοιας, πρόληψης και οπωσδήποτε θα είναι προσωρινά απασχολούμενοι με τις ευέλικτες μορφές. Αυτό που σκοπεύουν να κάνουν είναι το εξής πράγμα: Στην ουσία, να υποβαθμίσουν το όποιο δημόσιο σύστημα Υγείας υπάρχει, που στην πραγματικότητα δεν είναι και δωρεάν, να το κάνουν συμπληρωματικό ενός νέου συστήματος, όπου θα συνδέεται το "επίσημο" και το "άτυπο" σύστημα και που μέσα εκεί θα μπουν ακόμα πιο γερά οι επιχειρηματίες και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υπηρετούν τους επιχειρηματίες, η εθελοντική εργασία, η καπιταλιστική φιλανθρωπία.

Επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την όποια ιδιομορφία έχουν οι γυναίκες, οι οποίες θεωρούνται πιο εξειδικευμένες στα θέματα της φροντίδας των ανήλικων, των ηλικιωμένων, της οικογένειας, να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη ανεργία των γυναικών, τη δυσκολία να συνδυάσουν ένα επάγγελμα με την οικογένεια, με την κοινωνική δράση, ώστε οι γυναίκες του λαού να αποτελέσουν έναν παράγοντα απασχόλησης, αλλά και παροχής κοινωνικής φροντίδας. Καταλαβαίνετε, είναι σαν τα συσσίτια που δίνουν στους πεινασμένους της Αφρικής.

Ετσι, θα μετατραπεί η κοινωνική περίθαλψη για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Και η πρόληψη και η Πρόνοια και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τους ηλικιωμένους, για τους άπορους, για τους άστεγους. Εδώ θα έχουμε επιδείνωση και της υγείας των εργαζομένων και προσθέτουμε επίσης και των εργατικών "ατυχημάτων" και των προβλημάτων που προέρχονται από επαγγελματικές ασθένειες.

Ισότητα όλων προς τα κάτω

Αναφέρει το Συμβούλιο των υπουργών ότι το δίκτυο της αλληλεγγύης και όλο αυτό το δίκτυο θα χρηματοδοτείται και από το Δημόσιο. Οταν λένε "δημόσιο", εννοούν τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία είναι ήδη σε κακή κατάσταση, άρα θα αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων είτε θα έχουμε εξίσωση παροχής φροντίδας. Αυτού του είδους η ισότητα που θα επιφέρουν, είναι μια ισότητα ισοπεδωτική προς τα κάτω. Δηλαδή, θα αφαιρούνται ό,τι κατακτήσεις έχουν ορισμένα τμήματα των εργαζομένων ή ό,τι καλύτερο σχετικά απολαμβάνουν από τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, αυτά ήδη προωθούνται πριν ακόμα γίνουν αποφάσεις της ΕΕ. Ο Δήμος Αθηναίων ανήγγειλε ότι θα δημιουργήσει ένα κοινωφελές ίδρυμα όπου εκεί θα εντάξει όλες τις υπηρεσίες Πρόνοιας και Υγείας.

Ξεκαθαρίζουμε το εξής: Στη συνείδηση και τη δράση των εργαζομένων πρέπει να καταργηθεί και ο όρος "άτυποι" μηχανισμοί Υγείας. Τι θα πει άτυποι; Η παροχή Υγείας και Πρόνοιας είναι ένα οργανωμένο και δημόσιο σύστημα το οποίο πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Οργανωμένο και σε επιστημονική βάση, και με κοινωνικοταξικά κριτήρια, και με εξειδίκευση κατά κλάδο, κατά φύλο, κατά ηλικία, κατά περιοχή ακόμα. Δεν μπορεί να υπάρχουν "άτυποι" μηχανισμοί.

Και εδώ έχουμε το εξής: Θα αναπτυχθεί η καπιταλιστική φιλανθρωπία, η φιλανθρωπία των επιχειρηματιών, που, πρέπει να σας πω, δεν έχει καμία σχέση ούτε και με αυτήν την παλιά φιλανθρωπία των λεγόμενων ευεργετών, οι οποίοι, αφού έβγαζαν μπόλικο χρήμα εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους, εκμεταλλευόμενοι εν πάση περιπτώσει το ίδιο το σύστημα, έκαναν μια εκκλησία, ένα σχολείο, έκαναν και κανένα γηροκομείο για να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό προφίλ και γιατί τους ενδιέφερε και η μετά θάνατον, ας πούμε, φήμη. Τούτοι εδώ θα μπουν για τα καλά - είτε με τη μορφή του εθελοντισμού, είτε της αλληλεγγύης - μέσα στον τομέα της Υγείας και θα βγάλουν και χρήματα αλλά και θα αποκομίσουν πολιτικά κέρδη, διότι τους ενδιαφέρουν τα πολιτικά κέρδη, γιατί δίχως πολιτικά κέρδη, δε θα μπορούν να διευρύνουν και να εξασφαλίσουν τη συνεχή κερδοφορία. Πρόκειται για την πιο αισχρή και αγοραία μορφή της αστικής φιλανθρωπίας.

Και γιατί να μην το συνδυάσουμε αυτό, δηλαδή τους "άτυπους" μηχανισμούς, τη στρατιά των ανέργων που θα τους βάλουν με συνθήκες δουλεμπορίου με μια άλλη επιλογή που την ανήγγειλε πανηγυρικά ο υπουργός Αμυνας ότι θα διευρύνει το μισθοφορικό στρατό, εμείς έτσι θα τον πούμε. Η στρατιωτική θητεία δεν είναι επάγγελμα. Βεβαίως, ο στρατός πρέπει να έχει μόνιμα στελέχη με αμοιβή, με εξειδίκευση, με κατάρτιση - αυτά βεβαίως δεν μπορούν να καταργηθούν - αλλά η στρατιωτική θητεία δεν είναι επάγγελμα.

Και εδώ όχι μόνο πια απειλείται η αμυντική ικανότητα της χώρας σε περίπτωση που έχουμε μια επιδρομή λόγω ιμπεριαλιστικών αντιπαλοτήτων, αλλά εδώ δημιουργείται ένα μισθοφορικό τμήμα το οποίο, και όταν ακόμα αυτοί που το απαρτίζουν, εγκαταλείψουν αυτή τη στρατιωτική θητεία ως επάγγελμα, - δε φαντάζομαι να είναι στρατιώτες στα 50, στα 55 και στα 60 μέχρι να πάρουν τη σύνταξη - θα τους έχουν ομήρους. Αλλά το κυριότερο είναι ότι διαμορφώνεται μια συνείδηση βαρβαρότητας, μια ιμπεριαλιστική συνείδηση, αφού κάνεις ως επάγγελμα τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είτε σε στρατούς κατοχής, είτε υπηρετείς σε ένα σώμα που απειλεί με πόλεμο τα λαϊκά κινήματα που δεν πειθαρχήσουν.

Επιθετική απάντηση, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες

Θεωρούμε ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να χαράξει μια γραμμή άμυνας. Η γραμμή άμυνας είναι η συνολική καταδίκη όλων αυτών των επιλογών. Καμιά συζήτηση για το πώς θα γίνει η σύζευξη του τυπικού συστήματος Υγείας και του άτυπου, για το ποιος θα είναι ο ρόλος των επιχειρηματιών. Η γραμμή άμυνας πρέπει να είναι η πλήρης καταδίκη. Και βεβαίως με άμυνα δε βγάζεις τίποτα, όταν έχεις και αυτές τις ηγεσίες που πρέπει κυριολεκτικά στην πράξη να παραμεριστούν.

Σήμερα πρέπει το εργατικό, το αγροτικό, το κίνημα των μικρομεσαίων, η νεολαία, οι γυναίκες, το γυναικείο κίνημα, το νεολαιίστικο, να διατυπώσουν μια επιθετική πρόταση, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, τις σύγχρονες ανάγκες, διεκδίκησης ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν σύγχρονου συστήματος Υγείας και Πρόνοιας και ενός συστήματος που, αν θέλετε, όσο δεν ανατρέπονται ριζικά οι συνθήκες, θα αντισταθμίζει τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργεί ο χαμηλός μισθός, το χαμηλό μεροκάματο, η περιστασιακή απασχόληση. Και αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. Βεβαίως, εμείς διεκδικούμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα σκόντο στον τομέα αυτό.

Και το ΚΚΕ συζητάει τα αποτελέσματα, δεν ομφαλοσκοπεί όμως. Τα αποτελέσματα είναι προφανή και η συζήτηση για τα αποτελέσματα και η προετοιμασία για την επόμενη μάχη θα είναι στο φόντο της επίθεσης που θα αναπτύξουμε, ιδεολογικής, πολιτικής και μαζικής. Η προεκλογική δραστηριότητα μας έδωσε μια καινούργια εμπειρία. Και το ΚΚΕ έχει ένα μπόι πάνω, ανεξάρτητα από τα εκλογικά αποτελέσματα, ανεξάρτητα αν τα θεωρεί κανείς θετικά ή μη θετικά. Είναι ένα μπόι πάνω.

Ηδη έρχονται και τα πρώτα μηνύματα από τις συνεδριάσεις των Οργανώσεων που ξεκίνησαν μια μέρα μετά τις εκλογές. Το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από αυτό που μπορούσε κανείς να περιμένει, μια μέρα μετά τις εκλογές. Με την κούραση που υπήρχε, αν θέλετε με τις προσδοκίες που καθένας έχει μέσα κι από την προσωπική του δραστηριότητα. Λοιπόν, είμαστε ένα μπόι παραπάνω και θα μας δείτε. Θα μας συναντήσει ο ταξικός αντίπαλος με όλα τα πλοκάμια του με ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητα».

Αμεσος αντίπαλος είναι η ίδια η πλουτοκρατία

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον ΛΑ.Ο.Σ. και για το αν η οξυμένη κριτική που του ασκεί το ΚΚΕ σχετίζεται με τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Καταρχήν αυτά τα έχω πει και προεκλογικά, το λέω σε πρώτο πρόσωπο γιατί τα θυμάμαι, αλλά και άλλα στελέχη τα έχουν πει. Οχι, δεν έχει σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα ή μάλλον δεν έχει αποκλειστικά σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα. Ισχύει αυτό που λέμε στην δημοσιευμένη ανακοίνωση της ΚΕ: Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο αντικομμουνισμός αναπτύσσονται μέσα στους κόλπους του συστήματος. Αν θέλετε, υπάρχει και ένας καταμερισμός εξ αντικειμένου, με αυτήν την έννοια. Επομένως, η πάλη δεν μπορεί να γίνει κατά του ΛΑ.Ο.Σ., ή κατά του εθνικισμού, του ρατσισμού και του αντικομμουνισμού του ΛΑ.Ο.Σ. Η πάλη για μας είναι πρώτα απ' όλα εναντίον των δύο κύριων φορέων του πολιτικού συστήματος, που είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά άμεσος αντίπαλος είναι επίσης - να το πω λαϊκά - η ίδια η πλουτοκρατία. Γι' αυτό χτυπάμε και τα δύο κόμματα. Από κει και πέρα καθορίζουμε τη στάση μας και στα υπόλοιπα.

Και να πω και κάτι ακόμα. Εμείς δε θα συμφωνήσουμε σε αυτό το οποίο λέγεται ότι το πρώτο ζήτημα είναι ο ακροδεξιός κίνδυνος. Αυτό είναι όλο για να πάμε σούμπιτοι στο ΠΑΣΟΚ. Η φασίζουσα ιδεολογία είναι μέσα στο πολιτικό σύστημα. Είναι μία από τις εφεδρείες τους. Οχι ότι δε θέλει και ειδική αντιμετώπιση, αλλά δεν αντιμετωπίζεται κόμμα με κόμμα. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι. Μη γίνουμε δηλαδή όπως στη Γαλλία με τον Λεπέν, που πήγαν όλα τα κόμματα και ψήφισαν τον Σιράκ για να μη βγει ο Λεπέν; Το θυμάστε τι έγινε. Δεν υποτιμούμε τον κίνδυνο, αλλά η μήτρα δεν είναι ο ΛΑ.Ο.Σ., αυτό θέλω να πω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ