Πέμπτη 11 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητεί άλλοθι για νέα αντιδραστικά μέτρα
  • Στο όνομα του επαναπατρισμού των ψηφοφόρων που «διέρρευσαν» προς το ΛΑ.Ο.Σ. σηκώνει τη σημαία του «νόμου και της τάξης» και προωθεί μέτρα που πλήττουν καίρια τα δικαιώματα και τους αγώνες του λαού. Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα δημόσιας τάξης
  • Απορρίπτει επίσημα τη συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ., αλλά πληθαίνουν οι «φωνές» των βουλευτών που την επιζητούν

Αλλοθι για να επιταχύνει την επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων αναζητεί η κυβέρνηση στην άνοδο των ποσοστών του ΛΑ.Ο.Σ. στις ευρωεκλογές, αποκλείοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία μαζί του.

Στο όνομα του επαναπατρισμού των ψηφοφόρων που εκτιμάται ότι «διέρρευσαν» προς το ΛΑ.Ο.Σ. την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες αντιδραστικά μέτρα και νομοσχέδια που πλήττουν τα ατομικά δικαιώματα και τους λαϊκούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα κλιμακώνει την πολιτική των «μεταρρυθμίσεων».

Αν και επίσημα η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ., ωστόσο την ίδια στιγμή φαίνεται ότι βρίσκει ένα βολικό άλλοθι για να περάσει τα νομοσχέδια που έχει ήδη έτοιμα στο όνομα της «ασφάλειας των πολιτών», όπως το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της κουκούλας, την κατάργηση της ανωνυμίας και το φακέλωμα των καρτοκινητών, ενώ διακηρυγμένη είναι η βούληση για οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Την ίδια στιγμή εντείνει το ανελέητο κυνήγι των μεταναστών, όπως προκύπτει από τις κλιμακούμενες αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, τις μαζικές επαναπροωθήσεις και τα «επεισόδια» στον Αγιο Παντελεήμονα. Προκειμένου να συντονίσει όλα τα μέτρα συγκαλείται σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ταυτόχρονα, δίχως δισταγμό και ολιγωρία και αγνοώντας επιδεικτικά το μήνυμα της ευρωκάλπης, προχωρά στην υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, μετακυλίοντας εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. «Εμείς πιστεύουμε ότι τώρα, περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών. Αυτό είναι που χρειάζεται η χώρα. Και αυτό το καθήκον μας, το εθνικό καθήκον μας, εμείς θα το κάνουμε», επανέλαβε χτες ο Ε. Αντώναρος. Στο πλαίσιο αυτό ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλες τις «αναγκαίες πρωτοβουλίες» στο όνομα του περιορισμού του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2010, όπως δεσμεύτηκε ο Γ. Παπαθανασίου στο ΕΚΟΦΙΝ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε εκ νέου χτες το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. επαναλαμβάνοντας τη θέση του Κ. Καραμανλή στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «δεν χρειαζόμαστε και δεν είναι νοητές κομματικές συνεργασίες». Απέφυγε ωστόσο να επαναλάβει το χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για κόμμα που βρίσκεται «στα άκρα». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί την «ατζέντα» του ΛΑ.Ο.Σ. δηλώνοντας ότι «πρόκειται για πάγιες θέσεις και προτεραιότητες της κυβέρνησης». Παρέπεμψε μάλιστα στην ομιλία του πρωθυπουργού στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ασφάλειας, στις 8 του Απρίλη, όπου είχε εκφράσει την «ξεκάθαρη βούληση» της κυβέρνησης: «Καμία ανοχή σε εξτρεμιστικές δράσεις, καμία ανοχή στο έγκλημα». Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση (ποινικοποίηση κουκούλας, καρτοκινητά, κ.ά.).

Κληθείς να σχολιάσει την «πρόσκληση» του Γ. Καρατζαφέρη προς τους βουλευτές της ΝΔ να συνταχθούν με το ΛΑ.Ο.Σ. ο εκπρόσωπος αρχικά απέφυγε να το κάνει, αλλά αργά το απόγευμα επανήλθε με ξεχωριστή δήλωση για να καταγγείλει τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. «Η αντιδημοκρατική και πρωτοφανής για την πολιτική ζωή του τόπου προτροπή του κ. Καρατζαφέρη σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ουσιαστικά να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας απεικονίζει ανάγλυφα το απαράδεκτο πολιτικό ήθος του αρχηγού του ΛΑ.Ο.Σ. Ενα ήθος που απλά επιβεβαιώνει το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΛΑ.Ο.Σ.», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ. έχει αναδειχθεί σε εσωκομματικό ζήτημα τριβών και διαφωνιών μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών.

Ο Γ. Μανώλης ...ξαναχτύπησε δηλώνοντας ότι η ΝΔ πρέπει να διαλυθεί και να επανασυσταθεί «αφήνοντας έξω οποιουσδήποτε έχουν εμπλακεί στο παραμικρό και έχουν προκαλέσει σχόλια και συζητήσεις στην κοινωνία». Σχολιάζοντας (στον «Αθήνα 9,84») το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε ότι «η κεντροδεξιά χρειάζεται ανασυγκρότηση και στο πλαίσιο αυτό δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα», εκφράζοντας την ικανοποίησή του επειδή την ίδια άποψη εξέφρασε ο Β. Μεϊμαράκης. «Η ΝΔ θέλει ένα ηλεκτροσόκ και αντί για ηλεκτροσόκ φαίνεται ότι επέλεξαν τις βαλεριάνες. Θεωρούν ότι θα τους κάνει καλό. Εντάξει, θα το δούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη ορισμένοι βουλευτές ασκούν πιέσεις ώστε η κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα που θέτει στην ατζέντα το ΛΑ.Ο.Σ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Θ. Καράογλου: «Βλέπω ότι έξυπνα κινείται και ο πρόεδρος του κόμματος, ο κος Καρατζαφέρης, βάζει κάποια θέματα τα οποία συγκινούν τον ελληνικό λαό. Θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, θέματα κατάργησης επιτέλους αυτής της ηλιθιότητας που λέγεται πανεπιστημιακό άσυλο, θέματα αντιμετώπισης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης είναι ζητήματα που απασχολούν και συγκινούν όλο τον ελληνικό λαό. Σε αυτά λοιπόν οφείλουμε εμείς να δώσουμε απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ