Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς

Παιδικούς σταθμούς αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν για όλα τα παιδιά, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, διεκδικούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων, με την κινητοποίηση που διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος). Το Συνδικάτο ΟΤΑ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 11 π.μ., για να διευκολύνει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι φορείς συνοψίζουν τα προβλήματα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους από τις πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς: «Και αυτή η χρονιά ξεκινάει με δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένα παιδιά, υπεράριθμα τμήματα, ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, εργαζόμενους στην ανασφάλεια των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι δημοτικές δομές παραμένουν συρρικνωμένες, ανεπαρκείς, σε κτίρια ενοικιαζόμενα και πολλές φορές ακατάλληλα για να υλοποιηθεί με ασφάλεια το παιδαγωγικό έργο».

«Η ίδια τραγική κατάσταση ισχύει και με τους εργαζόμενους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς», υπογραμμίζουν οι φορείς και εξηγούν: «Η πλειοψηφία τους εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας. Ζουν κάθε χρόνο με την αγωνία ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Είναι δε τέτοια η έλλειψη προσωπικού που οι εργαζόμενοι όλων των σχέσεων εργασίας εναλλάσσονται στα τμήματα, ανάλογα με το πότε προσλαμβάνονται ή απολύονται. Ετσι ένα παιδί μπορεί να αλλάξει και τρεις παιδαγωγούς μέσα στον ίδιο χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παιδαγωγική διαδικασία και τη φροντίδα του».

«Η Προσχολική Αγωγή δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα! Είναι κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού», υπογραμμίζουν. «Η Προσχολική Αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα και επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», καταλήγουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ