Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά

Παρέμβαση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» για τα προβλήματα των συναδέλφων τους που μετακινήθηκαν στο νησί με καράβι

Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε δασική πευκόφυτη έκταση στη Σάμο, η οποία τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο την επόμενη μέρα. Η πυρκαγιά στην περιοχή Κέρδος Σάμου κατασβέστηκε έπειτα από μεγάλη μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, καθώς οι μέτριοι έως ισχυροί άνεμοι εμπόδιζαν το έργο τους. Η φωτιά τη νύχτα της Κυριακής είχε επεκταθεί με εστίες και σε χωματερή. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 76 πυροσβέστες με 27 οχήματα, 77 άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος συμμετείχαν στην κατάσβεση - μέχρι τη δύση του ηλίου - 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Πάντως, για άλλη μια φορά, με αφορμή αυτήν τη φωτιά, αναδείχτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες όχι μόνο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς, αλλά και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στα μέρη που πρέπει να επιχειρήσουν. Μάλιστα, αυτά τα προβλήματα ανάγκασαν την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» να στείλει επιστολή στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος την ώρα που η φωτιά ήταν σε εξέλιξη.

Στην επιστολή αναφέρεται:

«Μας καταγγέλθηκε από συναδέλφους ότι αυτήν τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η μετάβαση με πλοίο της γραμμής, πυροσβεστικών δυνάμεων για ενίσχυση στην πυρκαγιά της Σάμου από ΠΥ και ΠΚ των περιφερειακών διοικήσεων Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και της Αττικής, ενώ παραχωρήθηκε καμπίνα για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους με καθήκοντα οδηγών, δεν υπήρξε ανάλογη μέριμνα για τους υπόλοιπους μάχιμους πυροσβέστες.

Η τακτική διαχωρισμού και της απαράδεκτης αξιολόγησης των αναγκών των υπαλλήλων με άγνωστα προς εμάς αλλά και στην κοινή λογική κριτήρια, είχε επαναληφθεί και κατά την αντίστοιχη μετάβαση πυροσβεστικών δυνάμεων στις 26/08/2016 για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο, γεγονός το οποίο είχε καταγγελθεί και τότε από την ΕΑΚΠ. Σε εκείνη την περίοδο υπήρξε διαχωρισμός ακόμη και στη χορήγηση γεύματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, γεγονός που ευελπιστούμε να μην επαναληφθεί. Επίσης δεν δόθηκε δυνατότητα στους νηστικούς και άυπνους συναδέλφους μας να ξεκουραστούν πριν την επέμβασή τους στην πυρκαγιά.

Είναι αξιοσημείωτο όμως να επισημάνουμε ότι η μετάβαση των 10 πυροσβεστικών οχημάτων με τα αντίστοιχα πληρώματα προς το νησί της Σάμου γίνεται χωρίς την παρουσία αρμόδιου επιβλέποντος - επικεφαλής αξιωματικού.

Ευελπιστούμε ότι άμεσα θα: Παρέμβετε για να δοθεί δυνατότητα για κατάλυση σε καμπίνα όλων των μετακινούμενων συναδέλφων μας, για να είναι σε θέση να επέμβουν με την άφιξή τους στο νησί με την απαιτούμενη ασφάλεια στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Μεριμνήσετε οι συνάδελφοί μας να επιχειρούν μέσα στα χρονικά πλαίσια του ωραρίου που προβλέπεται, η ξεκούρασή τους θα γίνεται σε καταλύματα που θα πληρούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και η επιστροφή τους στις έδρες των υπηρεσιών τους θα γίνει με τους όρους που αιτούμαστε και κατά τη μετάβασή τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, απαιτούμε για τους συνάδελφους μας που ταξιδεύουν υπό αυτούς τους απαράδεκτους όρους, με την άφιξή τους στο νησί της Σάμου να δοθεί η δυνατότητα για ξεκούραση πριν την εμπλοκή τους στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Ζάκυνθο τα πιο επικίνδυνα μέτωπα (2017-07-13 00:00:00.0)
Νηστικοί και άυπνοι για να σβήσουν τη φωτιά! (2016-07-28 00:00:00.0)
Φωτιά στην Ανδρο (2014-10-21 00:00:00.0)
Υπόνοιες για εμπρησμό στο δάσος του Κουβαρά (2011-08-20 00:00:00.0)
Κινδύνευσαν δύο πυροσβέστες (2006-08-17 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές από τις πρώιμες πυρκαγιές (2001-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org