Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
Κινητοποίηση ενάντια στις ανεμογεννήτριες

Από την κινητοποίηση των κατοίκων την ώρα που ξεφορτώνεται η ανεμογεννήτρια
Από την κινητοποίηση των κατοίκων την ώρα που ξεφορτώνεται η ανεμογεννήτρια
Δυναμική συγκέντρωση, για να αποτρέψουν την εγκατάσταση πάρκου ανεμογεννητριών δίπλα από τα σπίτια τους, πραγματοποιούν από χτες το πρωί οι κάτοικοι του δήμου Μονεμβασίας, οι οποίοι, παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη που έσπευσε στην περιοχή, δηλώνουν αποφασισμένοι να αντισταθούν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής τους την οποία επιφέρουν οι «πράσινες» μπίζνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι έξι ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 5,4 MW, προβλέπεται να εγκατασταθούν ανάμεσα σε τρία χωριά του δήμου, την Κρυόβρυση, τα Κουλέτια και την Παντάνασσα, σε απόσταση μεταξύ 500 και 600 μέτρων από τον οικιστικό ιστό, και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που εύλογα έχει προκαλέσει το έργο στους κατοίκους, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν δίστασε να δώσει την έγκρισή του στο εν λόγω «επενδυτικό πλάνο».

Ηδη έχει γίνει όλη η απαιτούμενη προεργασία στο χώρο, εκσκαφές και τοποθέτηση βάσεων και από χτες ξεκίνησαν να καταφτάνουν τα πρώτα φορτηγά με τα κυρίως σώματα των ανεμογεννητριών. Αμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο σημείο της εγκατάστασης, βρίσκοντας απέναντί τους τις αστυνομικές δυνάμεις που κατέφθασαν άμεσα με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Λακωνίας. Τηλεφωνική παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής για την παρουσία των δυνάμεων καταστολής, έκανε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Οι κάτοικοι απαιτούν να μην προχωρήσει η ολοκλήρωση του έργου, αφού, όπως τόνισε μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Γράφος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα που έχουν συστήσει οι κάτοικοι, πρόκειται στην ουσία για μια βιομηχανική εγκατάσταση σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους. Παράλληλα, είπε, ενώ οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών προβάλλονται ως «φιλοπεριβαλλοντική» λύση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην ουσία προκαλούν τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση αν όχι καταστροφή, αφού εγκαθίστανται σε «παρθένα» μέρη, αλλάζοντας οριστικά το τοπίο.

Στην Πελοπόννησο λειτουργούν ήδη ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 522 ΜW, σχεδόν το 20% της πανελλαδικής εγκατεστημένης ισχύος (19,4%), ενώ βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού ο αριθμός θα εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε σε ολόκληρη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, για το διάστημα 2018 - 2020 προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί για νέες εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος άνω των 2.600 MW πανελλαδικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ