Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Δεν θα επιτρέψουμε να βγουν στο σφυρί σπίτια λαϊκών οικογενειών

Ανακοίνωση με αφορμή τον νέο κύκλο πλειστηριασμών που ξεκίνησε χτες

Από την κινητοποίηση του δήμου Πάτρας τον περασμένο Μάη ενάντια στους πλειστηριασμούς
Από την κινητοποίηση του δήμου Πάτρας τον περασμένο Μάη ενάντια στους πλειστηριασμούς
Τους αγώνες του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας συνεχίζει να στηρίζει η δημοτική αρχή Πάτρας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τον νέο κύκλο πλειστηριασμών που ξεκίνησε χτες Τετάρτη. Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωση ανάμεσα σε άλλα:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βγάζει στο σφυρί τη λαϊκή περιουσία, παραδίδει στους τραπεζίτες το λαϊκό βιος. Η δημοτική αρχή της Πάτρας σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια, στήριξε τον αγώνα του λαού και των φορέων του, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας.

Τον περασμένο Μάιο, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση "άμεση νομοθετική ρύθμιση που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική τους κατάσταση και που να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτές που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν ούτε έχουν να πληρώσουν".

Η απόφαση αυτή υιοθετήθηκε από μια σειρά δήμους της χώρας και την ΚΕΔΕ. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία του δήμου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων, πλην Χρυσής Αυγής, για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους πλειστηριασμούς. Ζήτησε από τα κόμματα να καταθέσουν σχετική τροπολογία στη Βουλή. Τελικά, παρά τις υποσχέσεις των κομμάτων, μόνο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία που αφορούσε τη δυνατότητα των δήμων να αποφασίζουν για διαγραφή χρεών λαϊκών νοικοκυριών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρνήθηκε να καταθέσει την τροπολογία, με την ανοχή και των άλλων κομμάτων.

Θα επιμείνουμε και θα επανέλθουμε με τη σχετική τροπολογία που καταθέσαμε, διότι θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο για να διασφαλιστεί το λαϊκό βιος, αλλά και οι εργαζόμενοι του δήμου από καταλογισμό. Επαναλαμβάνουμε δε πως σε ό,τι μας αφορά ως δημοτική αρχή δεν θα επιτρέψουμε για χρέη των 500 ευρώ στο δήμο να βγει στο σφυρί η λαϊκή περιουσία.

Την ίδια ώρα, μέσα στο κατακαλόκαιρο (Αύγουστο), η Εισαγγελία Πατρών καλούσε σε απολογία τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη νομιμότητα της απόφασής τους για διαγραφή προστίμου, μια διαδικασία που προβλέπεται και έχει τηρηθεί για δεκάδες συμπολίτες μας που προσφεύγουν στη συμβιβαστική επιτροπή και αξιοποιούν αυτήν τη δυνατότητα που προβλέπει ο νόμος.

Αποκαλυπτική της επιλεκτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών που αφορούν τη νομιμότητα ή μη πράξεων και αποφάσεων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του δήμου Πατρέων, είναι το γεγονός ότι πρόσφατα, σε σχέδιο εξυγίανσης που κατατέθηκε και αναμένεται να επικυρωθεί και το οποίο αφορά τη μεταβίβαση του Νεωρίου της Σύρου, διαγράφονται με διαδικασίες fast track χρέη του Νεωρίου προς το δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ύψους 358.000 ευρώ, και προς τη ΔΕΥΑ Σύρου, ύψους 412.000 ευρώ».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org