Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Νέες «ευκαιρίες»...

Συντηρείται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η φιλολογία περί «ευκαιριών» που ανοίγονται για την Ελλάδα από την κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, αλλά και εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία αυτήν την περίοδο. Σε αρθρογραφία του Σαββατοκύριακου διαβάσαμε ξανά για την ανάγκη ανάπτυξης «εθνικής στρατηγικής», που θα παίρνει υπόψη τη συγκυρία, ώστε με «αυτοπεποίθηση» να αξιοποιηθεί η «γεωπολιτική αξία» της χώρας. Βέβαια, όταν τέτοιες αναλύσεις φτάνουν στο «ζουμί», αποκαλύπτεται τι εννοούν όταν μιλούν για «ευκαιρίες»: Εννοούν «πρωτοβουλίες» από την πλευρά της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, που θα αποφέρουν «ενεργότερη υποστήριξη από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ των εθνικών μας συμφερόντων», στην προκειμένη περίπτωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που αμφισβητεί η Τουρκία. Με τέτοιες «παροτρύνσεις» ενθαρρύνουν και δικαιολογούν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι.

... από τα παλιά

Ομως, ο λαός έχει πείρα: Ακόμα και όταν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήταν καλύτερες, τέτοιες φωνές πάλι έλεγαν ότι οι «ευκαιρίες» για την Ελλάδα περνούν μέσα από το βαθύτερο χώσιμο στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να μη μεγαλώσει η απόσταση στον ανταγωνισμό με τη γείτονα χώρα. Δηλαδή, η εμπλοκή στα βρώμικα στρατιωτικοπολιτικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι «ένα το κρατούμενο» για τα αστικά επιτελεία, πότε στο όνομα της τουρκικής επιθετικότητας, πότε στο όνομα των προβλημάτων της Τουρκίας και πάντα στο όνομα των «ευκαιριών» της ελληνικής αστικής τάξης. Τα αποτελέσματα τα ζει ο λαός εδώ και δεκαετίες, με την κλιμάκωση των αμφισβητήσεων των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, με την αφαίμαξή του για να ενισχύεται η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και ειδικά σήμερα, με τον ορατό κίνδυνο να εμπλακεί η χώρα σε μια γενικευμένη ανάφλεξη. Ετσι, κάθε «ευκαιρία» για το κεφάλαιο δίνει κι έναν επιπλέον λόγο στο λαό να οργανώσει την πάλη του ενάντια σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και την ελληνική εμπλοκή.

Αυταρχισμός

Μπορεί η κυβέρνηση να σηκώνει τη σημαία της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση, βλέπουμε όμως ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή καλά κρατούν επί των «προοδευτικών» ημερών της... Πρόσφατο παράδειγμα η σπουδή των κρατικών και εισαγγελικών αρχών στη Λάρισα να συλλάβουν και να παραπέμψουν σε δίκη στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκαναν αφισοκόλληση για το Φεστιβάλ. Δεν μπορεί κανείς να μη σκεφτεί ότι η φωνή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενοχλεί ιδιαίτερα στη Λάρισα, μια πόλη που φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες για τους Αμερικανούς στρατιωτικές υποδομές και οι κομμουνιστές πρωτοστατούν ενάντια στη ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει ξαναδείξει αντανακλαστικά στην περίπτωση της βίαιης καταστολής της συμβολικής κίνησης στο άγαλμα του Τρούμαν. Η κυβέρνηση λόγω αμερικανοκρατούμενης ΔΕΘ έχει πάρει επίσης πολλαπλάσια μέτρα ασφαλείας από άλλες χρονιές. Με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς και άγνωστο αριθμό πρακτόρων των ελληνικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που θα αναλάβουν την «προστασία» των «υψηλών προσκεκλημένων» από τις ΗΠΑ. Ακόμα και ο δήμος Θεσσαλονίκης κάλεσε σε ...γενική επιστράτευση ώστε να μην υπάρχουν αδειούχοι τις μέρες της ΔΕΘ, προκειμένου το σύνολο του κρατικού μηχανισμού να τεθεί στην υπηρεσία της Εκθεσης, όπου φέτος «τιμώμενη χώρα» είναι οι ΗΠΑ. Για τέτοια αντίθεση προόδου και συντήρησης μιλάμε...

Πουλάνε τρέλα!

«Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου», δηλώνει η κυβερνητική εφημερίδα «Αυγή» απευθυνόμενη στη ΝΔ και τον πρώην υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, καταγγέλλοντας ότι επί υπουργίας του πέρασε ο «μηχανισμός κατώτατου μισθού» βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός θα μειώνεται ή θα αυξάνεται «ανάλογα με την πορεία της ανάπτυξης, του χρέους και βέβαια των αναγκών των επιχειρήσεων». Και κάπου εκεί η «Αυγή» βάζει τελεία... Τι δεν μας λένε; Οτι αυτόν ακριβώς τον μνημονιακό νόμο Βρούτση, που δεν πρόλαβε να εφαρμόσει η ΝΔ, τον βάζει πρώτη σε εφαρμογή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Η κυβέρνηση της... «επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων», με δόλωμα τις υποσχέσεις για μια αύξηση λίγων ευρώ, είναι αυτή που θα εφαρμόσει για πρώτη φορά το νόμο που καταργεί μόνιμα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ορίζεται στο εξής με απόφαση του αστικού κράτους και με βασικό κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή τις ανάγκες των μονοπωλίων! «Χρυσόψαρα» λοιπόν μπορεί να μην είναι εκεί στην κυβέρνηση, αλλά την «πάπια» μια χαρά την κάνουν, πουλώντας μπόλικη τρελίτσα ενώ κλιμακώνουν την αντεργατική επίθεση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org