Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η «επόμενη μέρα» φέρνει αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα

Από τη συνάντηση Ασαντ και Ιρανού ΥΠΕΞ, Μ. Τζ. Ζαρίφ, χτες στη Δαμασκό
Από τη συνάντηση Ασαντ και Ιρανού ΥΠΕΞ, Μ. Τζ. Ζαρίφ, χτες στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ρωσικές ναυτικές δυνάμεις και δυνάμεις του ΝΑΤΟ αυξάνουν την κινητικότητά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Συρίας, καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών, αγορών, πηγών και οδών Ενέργειας. Αυτό αφορά και η λεγόμενη «τελική μάχη» στο Ιντλίμπ.

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν το Σάββατο στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή πολυάριθμων πολεμικών σκαφών, υποβρυχίων και βομβαρδιστικών. Σκοπεύουν να τις ολοκληρώσουν έως τις 8 του μήνα, οπότε ξεκινούν τα στρατιωτικά γυμνάσια «Bright Star 2018» ΗΠΑ και Αιγύπτου με τη συμμετοχή πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σε ρόλο «σημαιοφόρου» των επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Στο μεταξύ, μετέβη χτες στη Δαμασκό ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, τασσόμενος υπέρ της «απομάκρυνσης» των τζιχαντιστών από τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. «Το συριακό έδαφος πρέπει στο σύνολό του να διαφυλαχθεί και όλοι οι τομείς και οι ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν τον κύκλο της ανοικοδόμησης συλλογικά και οι εκτοπισμένοι να επιστρέψουν στις οικογένειές τους», τόνισε ο Ζαρίφ κατά το ιρανικό πρακτορείο «Fars». Παραδέχτηκε ότι το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών που είναι εγγυήτριες της «εκεχειρίας» στη Συρία, δηλαδή της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 του μήνα στην Τεχεράνη. Ας σημειωθεί εδώ ότι την περασμένη βδομάδα είχε μεταβεί στη Δαμασκό ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, ο οποίος είχε υπογράψει συμφωνία για αμυντική συνεργασία μεταξύ Ιράν και Συρίας.

Η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού γίνεται με φόντο τις απειλές ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για νέα επίθεση στη Συρία, με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων στο Ιντλίμπ. Προχτές, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «France-Inter», δήλωσε ότι ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ μπορεί να κέρδισε τον πόλεμο, «αλλά δεν κέρδισε την ειρήνη» γιατί δεν έχει επιτευχθεί η λεγόμενη «πολιτική λύση».

Τέλος, μπαράζ εκρήξεων σημειώθηκε προχτές σε στρατιωτική βάση έξω από τη Δαμασκό. Συριακές στρατιωτικές πηγές την απέδωσαν σε «ηλεκτρική βλάβη», ωστόσο αξιωματούχος της τριμερούς συμμαχίας που στηρίζει τον Ασαντ φέρεται να δήλωσε νωρίτερα πως οι εκρήξεις προκλήθηκαν από ισραηλινούς πυραύλους και από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα που απάντησε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ