Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΙΝΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Υποσχέσεις Σι για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με φιλόδοξους στόχους για ακόμη μεγαλύτερη προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων της Κίνας στην Αφρική, στο κάδρο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ολοκληρώνεται σήμερα στο Πεκίνο η Σύνοδος Κορυφής ηγετών του διήμερου Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αφρικής (FOCAC).

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, εκφωνώντας την κεντρική ομιλία του στις εργασίες του Φόρουμ, υποσχέθηκε νέα άτοκα ή προνομιακά δάνεια σε αφρικανικές χώρες, αναπτυξιακή βοήθεια και επενδύσεις πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εξήρε τα έως τώρα αποτελέσματα της έντονης δραστηριοποίησης κινεζικών (κρατικών και ιδιωτικών) ομίλων σε αφρικανικές χώρες, επισημαίνοντας σημαντικά έργα υποδομής που έχουν ολοκληρώσει μέσα στις τελευταίες 2,5 δεκαετίες κινεζικές εταιρείες. Αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια αύξηση του διμερούς όγκου των εμπορικών συναλλαγών, που από τα 10 δισ. δολάρια που ήταν το 2000, σήμερα ξεπερνούν τα 200 δισ. δολάρια. Διέκρινε τις ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες που προσφέρουν «οι προοπτικές βελτίωσης» της ήδη πολύπλευρης συνεργασίας της Κίνας με δεκάδες αφρικανικές χώρες, επισημαίνοντας πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος αφρικανικών χωρών τουλάχιστον τα τελευταία εννιά χρόνια.

Σε άλλο σημείο, υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα έργα διασύνδεσης των υποδομών Κίνας - Αφρικής, τονίζοντας ότι η οικονομική συνεργασία για «ένα κοινό μέλλον μπορεί να λειτουργήσει ευρύτερα ως μοντέλο οικονομικής συνεργασίας». Διαβεβαίωσε ότι η βοήθεια που έχει προσφέρει και θα αυξήσει περισσότερο στο μέλλον η Κίνα σε χώρες της Αφρικής, δεν συνοδεύεται από ανάμειξη στα εσωτερικά των χωρών της ηπείρου, γιατί επιδιώκει τάχα «να δώσει ευτυχία σε όλους» και «απόλαυση πολιτιστικής ευημερίας». Επιδιώκοντας περισσότερες συμμαχίες με αφρικανικές χώρες ώστε να αλλάξει προς όφελος του Πεκίνου τους περιφερειακούς ή και διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων, ζήτησε να αυξηθεί ο πολιτικός διάλογος Κίνας - Αφρικής. Πρότεινε ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και υποστήριξη θεμάτων που αφορούν «συμφέροντα - κλειδιά κάθε πλευράς», ώστε να προωθηθεί ο συντονισμός ενεργειών «σε μείζονα διεθνή και περιφερειακά θέματα». Ζήτησε να ευθυγραμμιστούν οι στόχοι της μεγαλεπήβολης πρωτοβουλίας της κυβέρνησής του «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (των σύγχρονων εμπορικών δρόμων) με τους στόχους της Ατζέντας 2063 της Αφρικανικής Ενωσης, την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις στρατηγικές ανάπτυξης αφρικανικών χωρών.

Υποσχέθηκε πως η Κίνα θα κάνει μελλοντικά ακόμη περισσότερα για να εφαρμόσει οκτώ μεγάλες πρωτοβουλίες με αφρικανικές χώρες μέσα στην επόμενη τριετία σε τομείς της βιομηχανίας, της συνδεσιμότητας υποδομών, της διευκόλυνσης του εμπορίου και της πράσινης ανάπτυξης. Ανήγγειλε τη θέσπιση μίας Οικονομικής και Εμπορικής Εκθεσης Κίνας - Αφρικής, ενθάρρυνση των σινικών επενδύσεων σε αφρικανικές χώρες, την αποστολή έκτακτης ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας αξίας 147.000.000 δολαρίων και 500 Κινέζων ειδικών γεωπόνων για την αντιμετώπιση κρίσεων σε αφρικανικές χώρες.

Στο φόρουμ συμμετέχουν δεκάδες Αφρικανοί ηγέτες, ανάμεσά τους οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Σομαλίας, της Κένυας, της Αιθιοπίας, του Τζιμπουτί (όπου φτιάχτηκε η πρώτη κινεζική στρατιωτική βάση στο εξωτερικό), της Ερυθραίας, της Νιγηρίας, της Ν. Αφρικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ