Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα δείξει

«Θα δείξει η πράξη». Αυτό είναι το καινούργιο «μότο» που διακινούν τα κυβερνητικά στελέχη και από κοντά διάφορα δημοσιογραφικά επιτελεία σε σχέση με το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας. Αλήθεια, όμως, τι εννοούν; Τι περιμένουν να δείξει η πράξη; Μπας και θα καταργήσουν τους πάνω από 700 μνημονιακούς νόμους, που μαζί ψήφισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια; Μπας και έχουν σκοπό να επαναφέρουν όλα όσα έχασαν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, τα οποία σήμερα λοιδορούν ως «παθογένειες του παρελθόντος» και ταυτόχρονα δεσμεύονται ότι θα τα επεκτείνουν, για να μη χαθούν τα «κεκτημένα» των καπιταλιστών; `Η μήπως σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπου συμμετέχουν για λογαριασμό της αστικής τάξης και να «ανακρούσουν πρύμναν» σε ό,τι αφορά την επικίνδυνη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ; Τίποτα βέβαια απ' όλα αυτά. Τα «σάπια» τα πουλάνε για να κρατούν το λαό σε στάση αναμονής απέναντι σε μια από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση, που για «χαρτοφυλάκιο» έχει, όπως και οι προηγούμενες, τη συνέχιση της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου. Ο λαός δεν πρέπει να τους κάνει το χατίρι.

Συμβολή

Ανεξάρτητα από τους ρυθμούς με τους οποίους θα ξεδιπλωθεί ο σχεδιασμός και το πού θα καταλήξει, η συζήτηση για τη «διόρθωση συνόρων» ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο επιβεβαιώνει ότι κάθε γύρος ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και διευθετήσεων στα Βαλκάνια δημιουργεί προϋποθέσεις για τις επόμενες, με επικίνδυνες συνέπειες για τους λαούς. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη Σερβία, που θεωρείται το ισχυρότερο «έρεισμα» της Ρωσίας στη Βαλκανική και βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυρίως με το ΝΑΤΟ. Μέσα σ' αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων, έχουν ενδιαφέρον οι πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να παίζει κομβικό ρόλο στις προωθούμενες αλλαγές, βάσει του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού για τα Βαλκάνια. Γράφτηκε για παράδειγμα σε κοσσοβάρικη εφημερίδα ότι το σχέδιο της «διόρθωσης συνόρων» που συζητιέται αυτήν την περίοδο πρωτοπαρουσιάστηκε από την Ελλάδα στη Σερβία και στη συνέχεια βρήκε «ευήκοα ώτα» από μερίδα του πολιτικού συστήματος στο Κόσσοβο. Μένει να αποδειχτεί ποια ακριβώς είναι η «συμβολή» της Ελλάδας στην προωθούμενη διευθέτηση. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι ο Πάιατ στην τελευταία συνέντευξή του χαρακτηρίζει την Ελλάδα «προτιμότερο εταίρο» στα Δυτικά Βαλκάνια, σίγουρα φανερώνει πολλά για το εύρος των αποστολών που είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το πλαίσιο

Στην προσπάθειά της να εξαπατήσει το λαό, παράλληλα με την καλλιέργεια αυταπατών ενόψει ΔΕΘ, η κυβέρνηση υπενθυμίζει διαρκώς τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που ισχύουν και την επόμενη μέρα των μνημονίων. «Δεν παραγνωρίζουμε τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, ούτε τους διεθνείς συσχετισμούς, τις αγορές που επιβάλλουν κανόνες», λένε τα στελέχη της. Ο στόχος είναι προφανής: Από τη μια, καθησυχάζει το κεφάλαιο, τους «εταίρους» και τους δανειστές ότι καμιά υπέρβαση και καμιά «παρεκτροπή» δεν πρόκειται να υπάρξει με τα μέτρα που ετοιμάζεται να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ. Και, από την άλλη, προσπαθεί να ενισχύσει την πεποίθηση στο λαό ότι είναι δεδομένο το πλαίσιο που διαμορφώνει η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και επομένως μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα να ρίξουν ακόμα πιο κάτω την απαιτητικότητά τους, να ξεχάσουν όσα έχασαν στα χρόνια της κρίσης και να συμβιβαστούν με ψευτοπαροχές και μέτρα διαχείρισης της φτώχειας, όπως αυτά που διαρρέονται ενόψει ΔΕΘ. Συμπληρωματικά βέβαια στις νέες παροχές και τα προνόμια που ετοιμάζεται να μοιράσει στο κεφάλαιο, όπως έδειξε και η συνεργασία του πρωθυπουργού με τις εργοδοτικές ενώσεις της Β. Ελλάδας, το περασμένο Σάββατο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org