Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κινήσεις για προσωρινή εκεχειρία και ανταλλαγές αιχμαλώτων

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζ. Κέρι και Σ. Λαβρόφ με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λ. Μπραχίμι
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζ. Κέρι και Σ. Λαβρόφ με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λ. Μπραχίμι
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ Τζον Κέρι, και Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσαν χτες στο Παρίσι πως συζήτησαν την πιθανότητα επίτευξης μίας προσωρινής «τοπικής» εκεχειρίας στο ανατολικό προάστιο της Δαμασκού, Γκούτα, και στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών της συριακής σύρραξης και τη δυνατότητα πρόσβασης οργανώσεων αρωγής σε πληθυσμούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα πεδία των μαχών.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μαζί με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού συνδέσμου στη Συρία, Λακχάρ Μπραχίμι, έπειτα από την προχτεσινή συνδιάσκεψη της 11μελούς λυκοσυμμαχίας δυτικών και αραβικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας». Εκεί οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Τουρκίας κ.ά. προσπάθησαν να πείσουν την ηγεσία του «Ελεύθερου Συριακού Συνασπισμού» να συμμετάσχει στις επικείμενες συνομιλίες για τη συριακή κρίση στις 22 του μήνα στην Ελβετία (γνωστή σαν Γενεύη 2) όταν θα κληθεί να πάρει τη σχετική απόφαση στις 17 του μήνα.

Στο Παρίσι πάντως χτες, τόσο ο Κέρι όσο και ο Λαβρόφ, δεν έκρυψαν τις διαφορές που εξακολουθούν να έχουν οι δύο χώρες σχετικά με έναν ενδεχόμενο ρόλο του Ιράν στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία. Ο Κέρι αφενός δήλωσε πως το Ιράν «είναι ευπρόσδεκτο» στην Ελβετία υπό τον όρο «αποδοχής της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης» (δηλαδή απομάκρυνσης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ στην οποία αντιτίθεται η Τεχεράνη). Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες της Ελβετίας «δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό αλλά ζήτημα πρακτικό και κοινής λογικής».

Ο Ρώσος ομόλογός του, αναφέρθηκε στην πιθανότητα περιορισμένης εκεχειρίας στη Συρία αλλά και την ανάγκη συμμετοχής του Ιράν στις επικείμενες διαπραγματεύσεις υπογραμμίζοντας ότι «η πρακτικότητα και η πραγματικότητα επιβάλλουν να δοθεί πρόσκληση στο Ιράν». Ο Μπραχίμι συμφώνησε επίσης με τη συμμετοχή της Τεχεράνης στις συριακές διαπραγματεύσεις θεωρώντας πως σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζάριφ από τη Βηρυτό, όπου ξεκίνησε την περιοδεία του χτες σε χώρες της περιοχής αλλά και τη Ρωσία, είπε πως η χώρα του δεν επιδιώκει μία πρόσκληση συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης και ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο πολιτικά. Απαντώντας στην απαίτηση της Δύσης για απομάκρυνση του Σύρου Προέδρου Ασαντ από την εξουσία, σημείωσε πως η πολιτική βούληση του συριακού λαού μπορεί να καταγραφεί μόνο σε ελεύθερες εκλογές. Υπεραμύνθηκε του ρόλου της χώρας του για την περιφερειακή ειρήνη, μη διστάζοντας, (μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Λιβανέζο πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν) να ρίξει «γέφυρες» συνεννόησης προς τη Σαουδική Αραβία λέγοντας πως οι ιρανο-σαουδαραβικές καλές σχέσεις είναι απαραίτητες για την περιφερειακή σταθερότητα.

Το ίδιο 24ωρο στη Συρία οι μάχες μαίνονταν σε όλα τα μέτωπα και ήταν ιδιαίτερα σκληρές οι συγκρούσεις κυρίως μεταξύ των συμμαχικών (ως χτες...) ένοπλων εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIL) και στο «Μέτωπο Αλ Νούσρα». Χτες, η πλάστιγγα στις συγκρούσεις των δύο τελευταίων πλευρών φάνηκε να γέρνει υπέρ των ισλαμιστών της ISIL, οι οποίοι υποστήριξαν πως σκότωσαν και τραυμάτισαν πολλές δεκάδες μαχητές του «Μετώπου Αλ Νούσρα» στην πόλη Ράκα και ότι κατέλαβαν τη μεθοριακή πόλη (στα σύνορα με την Τουρκία) πόλη Ταλ Αμπιάντ.

Τέλος, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως σε μάχες που σημειώθηκαν από τις 3 ως τις 11 Γενάρη σκοτώθηκαν πάνω από 700 άτομα και τραυματίστηκαν πολλές εκατοντάδες άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ