Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «6»
Εναρξη εφαρμογής της συμφωνίας από τις 20 Γενάρη

ΓΕΝΕΥΗ.--

Ανακοινώθηκε και επίσημα την Κυριακή η κατάληξη της συνάντησης της ιρανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, με την Χέλγκα Σμιτ, αναπληρώτρια της επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, για λογαριασμό της ομάδας των «6» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Ετσι, η συμφωνία για το πάγωμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για έξι μήνες, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στα δύο μέρη τον περασμένο Νοέμβρη, τίθεται σε εφαρμογή από τις 20 Γενάρη.

Με ανακοίνωσή της και η Αστον επιβεβαίωσε την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής της συμφωνίας, που ως άμεσο αντάλλαγμα έχει το Ιράν να μπορεί να αποδεσμεύσει κεφάλαια ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως τον Ιούλη του 2014, που σήμερα λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι δεσμευμένα σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι αποδεσμεύσεις των χρημάτων θα γίνονται σταδιακά ανά μήνα.

Η Αστον επισήμανε ότι οι δύο πλευρές θα ζητήσουν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ να επαληθεύσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, «χαιρετίζει αυτό το σημαντικό βήμα προόδου», και πλέον προτίθεται να συμβάλει «να επικεντρωθούμε στο κρίσιμο έργο που αποσκοπεί να καταλήξουμε σε μια οριστική, εξαντλητική διευθέτηση η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες μας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Πάντως, ο Ομπάμα επισήμανε ότι «δεν έχει ψευδαισθήσεις» για τη δυσκολία που θα έχει η προσπάθεια να εξευρεθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό. Επανέλαβε ωστόσο ότι «θα ασκήσω βέτο σε οιοδήποτε νομοθέτημα προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης» για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ξεκίνησε την Κυριακή περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Επισκέπτεται το Λίβανο, το Ιράκ, την Ιορδανία και τη Συρία.

Ταυτόχρονα από το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, Irna, έγινε γνωστό ότι ο Ζαρίφ θα μεταβεί επίσης την Πέμπτη στη Μόσχα για συναντήσεις με τον ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, και τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ