Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Εντείνεται η ενδοαστική κόντρα

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που εγκλωβίζουν τα λαϊκά στρώματα

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Τον αποκλεισμό μεγάλων κόμβων της ταϊλανδέζικης πρωτεύουσας συνεχίζουν χιλιάδες διαδηλωτές στο πλαίσιο της «παράλυσης της Μπανγκόκ», όπου πρωταγωνιστεί η βασική αντιπολιτευτική δύναμη «Δημοκρατικό Κόμμα», καθώς η ενδοαστική αντιπαράθεση στην ασιατική χώρα με τους πάνω από 65 εκατομμύρια κατοίκους δυναμώνει. Χτες, η πρωθυπουργός, Γινγκλάγκ Σιναουάτρα, κάλεσε τα στελέχη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων να συζητήσουν τη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που είχε προκηρύξει για τις 2 Φλεβάρη.

Από τον περασμένο Νοέμβρη έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι σε συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η παραίτηση της κυβέρνησης της Γινγκλάγκ Σιναουάτρα (που πολλοί θεωρούν υποχείριο του δισεκατομμυριούχου αδελφού της και πρώην πρωθυπουργού Θακσίν, ο οποίος σήμερα ζει εξόριστος στο εξωτερικό, κατηγορούμενος για διαφθορά) και ο διορισμός ενός «Λαϊκού Συμβουλίου» που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Την περασμένη Κυριακή τραυματίστηκαν 7 άνθρωποι. Το BBC μετέδωσε ότι η κυβέρνηση έχει ακροβολίσει στην πρωτεύουσα (των 12 εκατομμυρίων κατοίκων) 8.000 στρατιώτες και 20.000 αστυνομικούς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πραξικοπήματος την προηγούμενη βδομάδα, εκπρόσωπος του στρατού εμφανίστηκε μεν να το διαψεύδει, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «τα πάντα πρέπει να συμβαίνουν για κάποιο λόγο» και «δεν θα συμβεί τίποτα χωρίς να υπάρχει λόγος». Ανεξάρτητα από το πώς θα ολοκληρωθεί, είναι σίγουρο ότι η κόντρα αφορά συγκρούσεις διαφορετικών μερίδων της αστικής τάξης και το ποια μονοπώλια θα ενισχύσουν τη θέση τους σε μια μεγάλη ασιατική αγορά.

Δημοσιεύματα οικονομικών ΜΜΕ σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις ετοιμάζουν σχέδια «διακοπής λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους, υποστήριξης του προσωπικού τους αλλά και διατήρησης λειτουργικών μονάδων σε άλλες χώρες που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση των σημαντικών δραστηριοτήτων». Βεβαίως, από την άλλη σημειώνουν ότι «δεν είναι όμως όλοι απαισιόδοξοι. Επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αντέξουν την επερχόμενη αβεβαιότητα μπορούν να αγοράσουν μερικές φθηνές μετοχές», εστιάζοντας ειδικά στο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ο κατασκευαστικός και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ