Κυριακή 30 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Οι μοναδικές προτάσεις σωτηρίας

Η εισήγηση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για το βαμβάκι, παραθέτοντας τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αναθεώρηση του κοινοτικού καθεστώτος στο βαμβάκι, καταθέτει συγκεκριμένες και σωτήριες προτάσεις για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας.

Τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

  • Οι προτάσεις της Επιτροπής επιδεινώνουν και δε βελτιώνουν το καθεστώς της βαμβακοκαλλιέργειας στην ΕΕ, της οποίας η αυτάρκεια είναι ιδιαίτερα χαμηλή και για την Ελλάδα έχει χαρακτηριστικά εθνικού προϊόντος.
  • Εξανεμίζουν το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικροαγρότες των φτωχότερων χωρών της ΕΕ, για να στηρίξουν τους μεγαλοαγρότες των ΗΠΑ.
  • Τα περιβαλλοντικά προσχήματα είναι πέρα για πέρα αντιεπιστημονικά και υπηρετούν στόχους δημοσιονομικής λιτότητας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Επειδή οι προτάσεις αυτές επιβεβαιώνουν στην πράξη τη δυσμενή μεταχείριση των μεσογειακών προϊόντων και των φτωχότερων αγροτών του Νότου σε σχέση με τα προϊόντα και τους αγρότες των πλουσίων χωρών του Βορρά.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι:

  • Να αρθούν οι οποιοιδήποτε περιορισμοί της ΕΕ στη βαμβακοκαλλιέργεια (ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, περιβαλλοντικές επιπτώσεις), έτσι ώστε να καταβάλλεται ολόκληρη η ελάχιστη τιμή στους βαμβακοπαραγωγούς.
  • Να διατηρηθεί το σύστημα των ενισχύσεων. Να αναπροσαρμοστούν οι θεσμικές τιμές του βαμβακιού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του μέσου κοινοτικού πληθωρισμού της περιόδου 1995-2000.
  • Να καταβάλλεται η ενίσχυση κατευθείαν στους βαμβακοπαραγωγούς μέσα από τις συνεταιριστικές τους οργανώσεις χωρίς τη διαμεσολάβηση των ιδιωτών εκκοκκιστών.
  • Να συμπεριληφθεί στο νέο κανονισμό το Παράρτημα Β' του κανονισμού 1201/89, που καθορίζει τις προσαυξήσεις και τις μειώσεις της ελάχιστης τιμής του παραγωγού με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες αλλαγές στον νέο κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, το ΚΚΕ προτείνει ανάμεσα σε άλλα, να καθοριστεί η τιμή στόχου σε 117 ΕΥΡΩ ανά 100 κιλά μη εκκοκισμένου βαμβακιού και η ελάχιστη τιμή να καθοριστεί σε 111 ΕΥΡΩ ανά 100 κιλά. Επιπλέον, η ελάχιστη τιμή να προσαυξάνεται ή μειώνεται με βάση τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα αντίστοιχα ποσοστά που καθορίζονται στο Παράρτημα Β' του κανονισμού 1201/1989. Η αιτιολόγηση για να γίνουν τα παραπάνω είναι: «Η προτεινόμενη τροποποίηση των τιμών επιβάλλεται για τη διασφάλιση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, το οποίο στην περίοδο 1995-2000 που ήταν παγωμένες οι τιμές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του μέσου κοινοτικού πληθωρισμού μειώθηκε κατά 10% περίπου. Η επαναφορά του Παραρτήματος Β' προτείνεται ως ποιοτικό κίνητρο και για ενιαία και αντικειμενική κατοχύρωση των προσαυξήσεων και μειώσεων της ελάχιστης τιμής λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών».

Επίσης, προτείνεται να καταργηθεί ολόκληρο το κεφάλαιο της πρότασης της Κομισιόν που βάζει περιορισμούς στη βαμβακοκαλλιέργεια, επειδή η ΕΕ είναι έντονα ελλειμματική σε βαμβάκι και τις ανάγκες της η ΕΕ σε βαμβάκι τις καλύπτει με εισαγωγές κύρια από τις ΗΠΑ. Ακόμα, προτείνεται να δεσμευτεί η Επιτροπή ότι μέσα σε ένα χρόνο από την ψήφιση του παρόντος κανονισμού, σε συνεργασία με τους φορείς των βαμβακοπαραγωγών να φέρει για ψήφιση τροπολογία, η οποία θα αναφέρεται στους μηχανισμούς, στις διαδικασίες και τον τρόπο καταβολής της ενίσχυσης απευθείας στους βαμβακοπαραγωγούς, χωρίς τη διαμεσολάβηση των ιδιωτών εμπόρων - εκκοκκιστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπάρχουν και χειρότερα(2003-12-11 00:00:00.0)
«Υπουλες» εκσυγχρονιστικές μεθοδεύσεις(2003-03-04 00:00:00.0)
Ξανασφάζουν τη βαμβακοκαλλιέργεια(2002-08-31 00:00:00.0)
Τραγικές οι συνέπειες(2002-08-11 00:00:00.0)
Ψήφισμα αγώνα(2001-09-02 00:00:00.0)
"Ρουφούσαν" τον ιδρώτα των βαμβακοπαραγωγών(1997-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ