Σάββατο 31 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ξανασφάζουν τη βαμβακοκαλλιέργεια

Κόβονται 654.500 στρέμματα σε σύγκριση με τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν το 2001

Ξανά τα ίδια ολέθρια «τρικ» σφαγής της βαμβακοκαλλιέργειας και του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών βάζει σε εφαρμογή και φέτος η κυβέρνηση. Χτες έγινε γνωστό ότι η εκτίμηση της φετινής παραγωγής βαμβακιού που θα σταλεί στην ΕΕ είναι 1.061.978 τόνοι. Ανακοινώθηκε επίσης πως τα στρέμματα που δηλώθηκαν στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) είναι 3.575.686 και η μέση στρεμματική απόδοση 297 κιλά. Τα παραπάνω το υπουργείο Γεωργίας τα εμφανίζει ως διεπαγγελματική συμφωνία μετά από σύσκεψη που έγινε προχτές βράδυ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και των εκκοκκιστών, κλωστοϋφαντουργών. Οι βαμβακοπαραγωγοί βέβαια δεν ξαναρωτήθηκαν για το τι θέλουν και για άλλη μια φορά τίθεται ως επιτακτική η αναγκαιότητα για συνέχιση και ένταση του αγώνα τους για την ανατροπή, σε όφελός τους, των καταστροφικών μέτρων της κυβέρνησης και του κοινοτικού κανονισμού, που η κυβέρνηση ψήφισε πέρσι τον Απρίλη στην ΕΕ.

Κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, όπως και πέρσι, επιχειρούν και τώρα να δημιουργήσουν πρόσκαιρες ψευτοεντυπώσεις, αλλά ποιος να τους πιστέψει! Σα να μην τρέχει τίποτα, επιδιώκουν να εμφανίσουν ότι η προσωρινή ελάχιστη τιμή για τη φετινή παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη από πέρσι... λες και αυτό αλλάζει κάτι. Με αυτά τα δεδομένα, η προσωρινή ελάχιστη τιμή εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στις 217-218 δραχμές. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα δεχτεί την εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ συνεδριάζει σχετικά στις 4 του Σεπτέμβρη. Ετσι, η κυβέρνηση ευελπιστεί σε πρώτη φάση να της ξανακάνει το χατίρι η διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ και κυρίως να μην πάει φέτος καλά ο καιρός για το βαμβάκι και να μην υπάρχει καλή παραγωγή.

Η κυβέρνηση μέσω των νέων διοικητικών μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας περιορίζει δραματικά τη βαμβακοκαλλιέργεια στα 3.575.686 στρέμματα. Κόβονται δηλαδή 654.500 στρέμμα σε σύγκριση με τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν πέρσι και τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε το υπουργείο Γεωργίας στην ΕΕ ήταν 4.230.380. Πέρσι τέτοιο καιρό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας είχε ανακοινώσει ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.805.049 στρέμματα, δηλαδή «έκοψε» αρχικά 425.000 στρέμματα και μοιραία προέκυψε το γνωστό πρόβλημα με το μη επιλέξιμο βαμβάκι. Τελικά η ΕΕ δέχτηκε ως «επιλέξιμα» στρέμματα τα 3.937.700 που ήταν το όριο των διοικητικών μέτρων περιορισμού της κυβέρνησης και ως επιλέξιμη παραγωγή σύσπορου βαμβακιού τους 1.201.000 τόνους.

Φέτος πάλι το όριο των διοικητικών μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας είναι 3.937.700, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας εμφανίζει ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 362.000 στρέμματα λιγότερα. Το ζητούμενο πάλι είναι, πόσα στρέμματα σπάρθηκαν πραγματικά φέτος από τους βαμβακοπαραγωγούς και η παραγωγή τους θα μείνει πάλι χωρίς επιδότηση. Γιατί σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν από ελληνικής πλευράς στην ΕΕ τον περασμένο Ιούνη γίνονταν εκτιμήσεις ότι φέτος σπάρθηκαν με βαμβάκι 3.850.000 έως 3.920.000 στρέμματα.

Αυτό πάντως που φαίνεται εκτός των άλλων είναι ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας πετσόκοψαν φέτος τα στρέμματα του ΟΣΔΕ σε σημείο που να μην τους δημιουργεί πολύ μεγάλα προβλήματα μια ενδεχόμενη καλή παραγωγή. Εδώ τους δίνει αβάντα και η εξασφάλιση από την ΕΕ σε εφαρμοστικό κανονισμό του Αυγούστου ότι δε θα θεωρούνται επιλέξιμες οι ποσότητες βαμβακιού από στρέμματα που δε φέρεται να δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ. Γιατί και μέση παραγωγή 320 κιλά το στρέμμα με 3.575.686 στρέμματα η τελική παραγωγή δε θα είναι μεγαλύτερη από 1.145.000 τόνους. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα ξαναβγούν και φέτος ζημιωμένοι και με τις μεθοδεύσεις περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας που επιβάλλει η κυβέρνηση θα βγουν ακόμα πιο ζημιωμένοι μέσα στα επόμενα χρόνια και ενόψει μιας επερχόμενης αναθεώρησης του κοινοτικού καθεστώτος για το βαμβάκι, που από ό,τι φαίνεται θα γίνει πολύ σύντομα και προς το χειρότερο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ