Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
«Υπουλες» εκσυγχρονιστικές μεθοδεύσεις

Σπρώχνουν στην ίδια «παγίδα» και τους βαμβακοπαραγωγούς

Δύο ακόμα μέτρα αποδυνάμωσης του συνεταιριστικού κινήματος έναντι των ομάδων παραγωγών και δημιουργίας ψεύτικων οραμάτων στους μικρομεσαίους αγρότες, ανακοίνωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, με βάση τις σχετικές αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ.

Ο υφυπουργός Βαγ. Αργύρης ανακοίνωσε ότι υπογράφηκαν δύο σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Η μία αφορά κωδικοποίηση όλων των προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων για τον τρόπο τήρησης βιβλίων και της ειδικής λογιστικής των ομάδων παραγωγών. Επ' αυτού ανακοινώθηκε επίσης πως οι ομάδες παραγωγών, υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, δηλαδή τους ισολογισμούς τους. Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται πώς εννοείται ακριβώς η δημοσιοποίηση, καθώς και τι λόγο θα έχουν πλέον οι εφορίες... για τις ομάδες παραγωγών.

Η δεύτερη υπουργική απόφαση αφορά τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών βάμβακος (ΟΠΒ). Τούτο, ο υφυπουργός το παρουσίασε, με τη συνήθη κυβερνητική υποκρισία, ως πολιτική για την προαγωγή της βαμβακοκαλλιέργειας... Στη σχετική υπουργική απόφαση προβλέπεται πως ως ΟΠΒ αναγνωρίζονται και αγροτικές συνεταιριστικές ενώσεις και εταιρίες του εμπορικού δικαίου (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ). Ορίζεται επίσης ελάχιστος αριθμός μελών τα 50 και ελάχιστο όριο παραγωγής οι 1.000 τόνοι, ενώ για κάποιες περιοχές με μικρή παραγωγή τίθενται ως όριο οι 500 τόνοι. Στις ομάδες βαμβακοπαραγωγών δίνεται οι δυνατότητα να συμμετέχουν και ιδιώτες επιχειρηματίες δηλαδή εκκοκκιστές, εμπορο-μεσίτες και βιομήχανοι.

Πάντως, από ό,τι φαίνεται οι ομάδες παραγωγών στο βαμβάκι γίνονται όπως γίνονται, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εκκοκκιστών και των εμπορο-βιομηχάνων. Και μη μας πει ο κ. Αργύρης ότι γίνονται για να έχουν οι βαμβακοπαραγωγοί καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ και έτσι θα πετυχαίνουν καλύτερες τιμές... Εκτός αυτού τίθενται και τα εξής ερωτήματα προς τον υφυπουργό: Αν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί συγκροτήσουν φέτος ομάδες παραγωγών, θα αναπτυχθεί η βαμβακοκαλλιέργεια; Θα τους επιτραπεί να καλλιεργήσουν πάνω από 3.400.000 στρέμματα, ενώ το 2001 καλλιεργήθηκαν 4.230.000 στρέμματα και να πάρουν την όποια επιδότηση, για περισσότερους από 1.100.000 τόνους σύσπορου βαμβακιού; Και πόσο θα αυξήσουν το εισόδημά τους;!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ