Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνεχίζουμε πιο απαιτητικά

Για δύο μέρες, με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Παιδείας της ΕΕ στην Αθήνα, χιλιάδες εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωσαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ και, ταυτόχρονα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο εναντίον του λαού του Ιράκ. Η απαίτηση για μια Παιδεία των λαϊκών αναγκών, η οποία δε θα καταντάει εμπόρευμα που χρυσοπουλιέται προς όφελος του κεφαλαίου, δέθηκε αρμονικά με το «όχι» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ανοιχτά και συγκεκαλυμμένα. Ηταν, επίσης, καταδίκη της στάσης της κυβέρνησης που προσπαθεί να εμφανίσει φιλειρηνικό προσωπείο, την ίδια στιγμή που δίνει «γην και ύδωρ» στους Αμερικανούς και συμμετέχει ουσιαστικά στις προετοιμασίες του πολέμου με δυο φρεγάτες στον Περσικό, με ελληνικά πληρώματα στα κατασκοπευτικά ΑΒΑΚΣ.

Γι' άλλη μια φορά η πρεσβεία των ΗΠΑ, ως σύμβολο της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλώσεων αυτών. Τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία» φωνάχτηκαν απ' όλες τις ηλικίες, διατρανώνοντας τη λαϊκή απαίτηση για να σταματήσει κάθε ελληνική εμπλοκή στο νέο ματοκύλισμα του ιρακινού λαού. Το ίδιο μήνυμα στέλνουν οι αγωνιστές της ειρήνης και από την Κρήτη, που έχει μετατραπεί σε ...πεδίο βολής όπου ασκούνται βρίζοντας Αμερικάνοι φαντάροι... Και με την απαίτηση όλου του λαϊκού κινήματος να κλείσει η βάση της Σούδας.

Η δυναμική αυτών των διαδηλώσεων δείχνει ότι χρειάζεται να ενταθούν οι πολύμορφες κινητοποιήσεις για το κορυφαίο ζήτημα της ειρήνης σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα λαϊκά προβλήματα, χωρίς να υπάρξει ούτε στιγμή επανάπαυσης. Το αγωνιστικό πρόγραμμα της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με κορύφωση τις διαδηλώσεις τον Ιούνη, απαιτεί πολύμορφη καθημερινή παρέμβαση. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η σύνοδος των υπουργών Αμυνας στις 14-15 του μήνα, με περικύκλωση της βάσης της Σούδας και διαδήλωση στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, ξεδιπλώνεται η πρωτοπόρα δράση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που έχει καλέσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και πρωτοβάθμια Σωματεία να αντιδράσουν άμεσα με απεργιακή κινητοποίηση στις 21 του Μάρτη, ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών, για μισθούς, ωράριο, για όλα όσα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Ολα αυτά, που προχωράνε με την καθοριστική συμβολή και δουλιά των κομμουνιστών και κομμουνιστριών σε όλους τους χώρους, δεν πρέπει να τα βλέπουμε αποσπασματικά. Δεν είναι ξεχωριστά μέτωπα αλλά η αναγκαία πολύμορφη απάντηση στον ίδιο πόλεμο, που δε διεξάγεται μόνο με στρατιωτικά μέσα στο Ιράκ ή όπου αλλού, αλλά είναι καθημερινά εδώ, στην κοινωνία της εκμετάλλευσης, του κεφαλαίου, που επιτίθεται σε όλους τους τομείς στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Οι μάχες που έρχονται θέλουν όμως και καλή προετοιμασία, βάζουν περισσότερες ατομικές και συλλογικές απαιτήσεις στην καθημερινή δουλιά, στη μελέτη για να μπορεί η φωνή της αντεπίθεσης στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό να «τρυπάει» ακόμα περισσότερους «τοίχους», να φτάνει σε περισσότερο λαϊκό κόσμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ