Τρίτη 4 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Αυξημένα τα έσοδα και οι δαπάνες το Γενάρη

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν το Γενάρη του 2003 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά, τα καθαρά έσοδα, το Γενάρη του 2003 σε σύγκριση με το Γενάρη του 2002, παρουσιάζουν αύξηση 9,4%. Επίσης, οι πρωτογενείς δαπάνες, για συγκυριακούς λόγους, εμφανίζουν ρυθμό αύξησης 33,3%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, για το Γενάρη 2003, προκύπτουν τα εξής:

  • Τα καθαρά έσοδα έφτασαν τα 3,7 δισ. ευρώ. Εμφανίζουν, δηλαδή, αύξηση 9,4%, πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο (4,9%) που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό του 2003. Τα έσοδα από ΦΠΑ (που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση) αυξήθηκαν με ρυθμό 10,2% (έναντι ετήσιου στόχου 6,4%).
  • Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 2,7 δισ. ευρώ. Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 33,3%, ενώ ο επίσημος ετήσιος στόχος για το 2003 είναι 6%. Η μεγάλη υπέρβαση των δαπανών θεωρείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «συγκυριακή» και αποδίδεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με τις αποδοχές των υπαλλήλων της Κεντρικής Διοίκησης, επειδή φέτος περιλαμβάνονται το οικογενειακό επίδομα, οι μισθολογικές παροχές σε υπαλλήλους ορισμένων υπουργείων και το επίδομα εξωδιδακτικής διδασκαλίας των καθηγητών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ