Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 5 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Διεκδικήσεις με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες

Πλαίσιο αιτημάτων που απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων και των εργαζόμενων της Ανατολικής Αττικής, έχει διαμορφώσει το ΠΑΜΕ, αξιοποιώντας την πείρα και τη δράση σωματείων και άλλων φορέων της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικεί άμεσα:

  • Μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών. Αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν. Εκτακτη και άμεση οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες και στις οικογένειές τους. Να υπάρξουν άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών κ.ά.

Ταυτόχρονα, διεκδικεί:

  • Πλήρη κάλυψη από τον ΟΑΕΔ για εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Αμεση κάλυψη για τους μισθούς τους, την ασφάλισή τους, τα ένσημά τους. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Για τα τραπεζικά δάνεια, να υπάρξει πλήρης διαγραφή των δανείων των φτωχών εργατικών και λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για την κύρια και την εξοχική κατοικία. Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Χωρίς καμία χρονοτριβή, να υπάρξουν ΤΩΡΑ άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού

Εξειδικεύοντας τα αιτήματα στον κλάδο, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και το Παράρτημά του στα Νοτιοανατολικά Προάστια καλούν, καταρχάς, «τους συναδέλφους που εργάζονται στις πληγείσες περιοχές να μην υποκύψουν σε πιέσεις για "οικειοθελείς παραιτήσεις" και να καταγγείλουν στο Συνδικάτο κάθε προσπάθεια να περικοπούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν σε λειτουργία». Ακόμα, για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί, διεκδικούν:

Να καλυφθούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, δηλαδή μέχρι το τέλος της σεζόν, οι μισθοί (με ελάχιστο ποσό αποζημίωσης τα 600 ευρώ για κάθε μήνα) και η ασφάλιση των εποχικών εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω των πυρκαγιών. Μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, να ενταχθούν όλοι οι εποχικοί στο Ταμείο Ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις. Να διασφαλιστεί η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων για την επόμενη τουριστική περίοδο. Για τους εργαζόμενους που δουλεύουν όλο το χρόνο, η μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη να ισχύσει μέχρι να επαναλειτουργήσει η επιχείρηση.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που παραμένουν σε λειτουργία: Διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Καμία περικοπή σε μισθούς - ένσημα - δικαιώματα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας να εντείνουν τους ελέγχους στις περιοχές που έχουν πληγεί για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στις τουριστικές εγκαταστάσεις.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας προβάλλει αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες των πυρόπληκτων αυτοαπασχολούμενων. Εξαρχής σημείωσε ότι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και απαιτεί, μεταξύ άλλων, άμεσα:

  • Να υπάρξει αναλυτική καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι μικροεπιχειρήσεις. Να δοθεί πλήρης αποζημίωση που να καλύπτει τα πραγματικά έξοδα που απαιτούνται προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν, δηλαδή αποζημίωση που να καλύπτει το σύνολο των ζημιών στο κατάστημα, στα εμπορεύματα, αλλά και στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού (μηχανήματα κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, διεκδικεί την εφαρμογή άμεσων μέτρων στήριξης για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί και όχι μόνο για το περιορισμένο διάστημα που ανακοινώθηκε, που αφορούν:

  • Πάγωμα των χρεών των μικροεπιχειρήσεων που επλήγησαν σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, δήμο, ΔΕΗ, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων και δόσεων για όσο χρειαστεί. Καμία κατάσχεση κατοικίας.
  • Παράταση της κατάθεσης νέων φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος του έτους. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (επιχείρησης και κατοικίας) και τέλος επιτηδεύματος, καθώς και για τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Παράταση δηλώσεων ΦΠΑ που έληγαν τέλη Ιούλη μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναστολή των υποχρεώσεων για τις ήδη βεβαιωμένες οφειλές για όσο χρόνο είναι πραγματικά απαραίτητη, σε κάθε περίπτωση για ένα χρόνο.
  • Αμεση χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους που καταστράφηκε η επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι αυτή να ξαναλειτουργήσει, στο ύψος του βασικού μισθού. Υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου.
  • Απαλλαγή από την απόδοση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο με ταυτόχρονη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων Υγείας - Πρόνοιας. Υπολογισμός του χρόνου αυτού ως συντάξιμου. Αμεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αμεση χορήγηση όλων των προβλεπόμενων παροχών και επιδομάτων.
  • Αμεση έκδοση και χορήγηση σύνταξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ