Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 - αριθ. φύλλου: 13053

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Η κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων το μόνο σίγουρο στη «μεταμνημονιακή» εποχή

ΣΕΛ.  13
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Προετοιμάζουν τη συγκέντρωση ενημέρωσης και δράσης την Κυριακή στο Στέκι Αλληλεγγύης

Ανακοίνωση του ΕΚ Λαυρίου για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αναφορικά με τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων και τα αυθαίρετα


ΣΕΛ.  3

Κρύβουν τις εγκληματικές ευθύνες τους πίσω από μέτρα - κοροϊδία για τους πυρόπληκτους

Το ΚΚΕ απαιτεί 100% αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών, ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και προστασίας των πληγέντων, έργα και υποδομές στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, για την προστασία του λαού από τις πυρκαγιές

  • Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και τα αυθαίρετα, που ψήφισαν κυβέρνηση - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι κοροϊδία για τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα και προσπάθεια να κρύψουν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες τους για την έλλειψη αντιπυρικής προστασίας, την υποβάθμιση της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, αλλά και για την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, των δασών, που στρώνει το έδαφος στην αυθαίρετη δόμηση.
  • Οι εξαγγελίες για τη δήθεν στήριξη των πληγέντων δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, δεν επαρκούν για να επουλωθούν οι πληγές, να ξαναφτιαχτούν οι κατοικίες και οι άνθρωποι να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
  • Τα μέτρα ουσιαστικής στήριξης, αποκατάστασης και προστασίας που απαιτεί το ΚΚΕ, θα τα παλέψει μέσα από τα εργατικά σωματεία και τους φορείς της περιοχής, μαζί με τον κόσμο που έχει πληγεί και δίνει μάχη επιβίωσης, βάζοντας στο στόχαστρο την πολιτική που θυσιάζει τις ανθρώπινες ανάγκες στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών.

ΣΕΛ.  4  -  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υποκρισία και θράσος

Με μέτρα - κοροϊδία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πυρόπληκτων, να διασκεδάσει τη δίκαιη αγανάκτησή τους και ταυτόχρονα να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της για τη φονική καταστροφή.

Το ίδιο επιδιώκουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας μαζί με την κυβέρνηση στη Βουλή τα ψίχουλα για τις αποζημιώσεις και την τροπολογία για τα αυθαίρετα, που αφήνει κυριολεκτικά στο απυρόβλητο το σημερινό θεσμικό πλαίσιο εμπορευματοποίησης της χρήσης γης, των δασών, του αιγιαλού.

Είναι κι αυτό μια απόδειξη της στρατηγικής τους σύμπλευσης στα μεγάλα και σπουδαία για το κεφάλαιο, ενώ κατά τ' άλλα «τσακώνονται» για ζητήματα διαχείρισης της πυρκαγιάς και για την «ανικανότητα» των στελεχών της κυβέρνησης.

Η εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού και ο ανεπαρκής σχεδιασμός πολιτικής προστασίας, με τα καταστροφικά αποτελέσματα που ζήσαμε, είναι διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής.

Αυτό προσπαθούν να συγκαλύψουν πίσω από τη συμφωνία τους σε μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν ούτε στο ελάχιστο τις συνέπειες και πολύ περισσότερο τις πραγματικές αιτίες της πολύνεκρης καταστροφής.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Οι αποζημιώσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν κάτοικοι και μικροεπαγγελματίες, αλλά πολύ περισσότερο «φωτογραφίζουν» ότι τώρα ξεκινά ένας τεράστιος Γολγοθάς για όσους έμειναν πίσω να βλέπουν τα συντρίμμια που προκάλεσε η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Τα 20 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν ως κονδύλι για τη στήριξη μιας ολόκληρης κατεστραμμένης περιοχής; Τα 5.000 ευρώ που δίνουν για ένα κατεστραμμένο σπίτι και ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο; Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ανακοίνωση για μέτρα αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών, παρά μόνο κάποιες αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, τους οποίους οδηγούν στην αγκαλιά των τραπεζών; Τα μέτρα που αφορούν σε ...προσωρινή απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας για καμένα (!) αυτοκίνητα, ή εκείνα που προβλέπουν προσωρινή απαλλαγή από την πληρωμή φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, για έναν χρόνο, ενώ μιλάμε για καμένα σπίτια;

Αντίστοιχα, οι ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων είναι ο ορισμός των θράσους και της υποκρισίας από την πλευρά της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που τις ψήφισαν.

Οχι επειδή δεν υπάρχουν κτίρια που πρέπει να κατεδαφιστούν. Αλλά γιατί η κυβέρνηση έχει πρωτόκολλα κατεδάφισης για βίλες στις περιοχές που κάηκαν εδώ και τρία χρόνια. Και όχι μόνο δεν έχει πειράξει ούτε τούβλο απ' αυτές, αλλά με την τροπολογία της τσουβαλιάζει το αυθαίρετο του μεροκαματιάρη, για το οποίο εισπράττει ΕΝΦΙΑ, με τις βίλες ή τα κτίρια μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν κλείσει την πρόσβαση προς τον αιγιαλό ή τον έχουν καταργήσει.

Ακόμα περισσότερο: Η συγκεκριμένη κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχει πάρει μέτρα και έχει ψηφίσει νόμους για την παραχώρηση δασών, δασικών εκτάσεων, ακτών και ορεινών όγκων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ακριβώς στον αντίποδα βρίσκονται οι προτάσεις και τα μέτρα που απαιτεί το ΚΚΕ, έχοντας καταθέσει και Ερώτηση προς την κυβέρνηση, με την οποία φέρνει στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα συνδικάτων και φορέων της καμένης περιοχής.

Το ΚΚΕ απαιτεί, μεταξύ άλλων, να στηριχθούν και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς, καθώς και μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και ανέργων με πάγωμα χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, πλήρη διαγραφή των τραπεζικών δανείων των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου για κατοίκους και επαγγελματίες που αναγκάζονται να μισθώσουν νέους χώρους, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες κ.ά.

Παράλληλα, το ΚΚΕ καλεί το λαό να εντείνει αποφασιστικά την πάλη για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές, όπως αυτές στο Μάτι, στη Μάνδρα, στο Σαρωνικό και τις παλιότερες, όπως στην Πελοπόννησο το 2007.

Να διεκδικήσει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για έργα αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης, υποδομή πρόβλεψης και πρόληψης, πραγματικό εφαρμόσιμο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, βάζοντας στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.


73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Στις 9 Αυγούστου οι αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, καμιά αλλαγή συνόρων, να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα, διεκδικεί μεταξύ άλλων η ΕΕΔΥΕ.
  • Αύριο, Σάββατο 4 Αυγούστου, η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης στα Χανιά στις 9 μ.μ., στο Ενετικό λιμάνι.

ΣΕΛ.  24


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επεκτείνονται η ομηρία και η ανακύκλωση των επικουρικών

ΣΕΛ.  10
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΣΕΡΒΙΑ
«Ξαναζεσταίνονται» σενάρια αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια

ΣΕΛ.  17
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση με εκατέρωθεν απειλές

ΣΕΛ.  16
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνένοχη και προκλητικά συνυπεύθυνη η ΕΕ στο όργιο αντικομμουνισμού στην Πολωνία

ΣΕΛ.  15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org