Σάββατο 4 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 5 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ταμείο...

Ενα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από τη φονική πυρκαγιά, ήταν η δημιουργία του λεγόμενου Ταμείου «Ανασυγκρότησης Πληγεισών Περιοχών και Στήριξης Πληγέντων», στο οποίο συγκεντρώνονται ήδη προσφορές από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Οπως μάλιστα ακούγεται, εκεί θα καταλήγει και κάθε είδους κρατική «αρωγή», αλλά και το ευρωπαϊκό χρήμα που επιδιώκει να αποσπάσει η κυβέρνηση, ανταγωνιζόμενη μάλιστα με τη ΝΔ για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην ενεργοποίηση των μηχανισμών της ΕΕ. Βέβαια, όσα περισσότερα λέγονται και όσο περισσότερο ανεβαίνει προπαγανδιστικά ο πήχης για την προοπτική αυτού του ταμείου, τόσο θα πρέπει να κουμπώνονται οι πυρόπληκτοι, που δικαιολογημένα αναζητούν από κάπου να πιαστούν, ιδιαίτερα εκείνοι που τα έχασαν όλα και αντιλαμβάνονται από τα μέτρα της κυβέρνησης ότι η κρατική στήριξη απέχει παρασάγγας από το να ικανοποιήσει τις πραγματικές τους ανάγκες. Η εμπειρία από το προηγούμενο ταμείο για την αποκατάσταση των καμένων στην Ηλεία δείχνει ότι ελάχιστα από τα χρήματα που συγκεντρώνονται φτάνουν τελικά στους πληγέντες, παρά τη γενναία και αγνή προσφορά των λαϊκών στρωμάτων από το υστέρημά τους.

... φερετζές

Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά: Πίσω από τέτοια ταμεία, η κυβέρνηση, και συνολικά το κράτος, πάει να κρύψει τη δική της ευθύνη να σταθεί στους πληγέντες με ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και προστασίας, πετώντας το μπαλάκι στη λαϊκή αλληλεγγύη, την οποία προσπαθεί προκλητικά να οικειοποιηθεί, και στην ιδιωτική πρωτοβουλία, την οποία αποθεώνει. Σε καμιά περίπτωση επομένως η λειτουργία του ταμείου δεν πρέπει να καλλιεργήσει προσδοκίες που θα παραλύσουν κάθε διεκδίκηση από το κράτος μέτρων ουσιαστικής αποκατάστασης και προστασίας. Ούτε βέβαια να αποτελέσει άλλοθι για την κυβέρνηση, να αθωώσει τις ευθύνες της και να «μακιγιάρει» τις εξαγγελίες για μέτρα - κοροϊδία.

Σχέδιο

Με αφορμή τις πυρκαγιές στην Ανατ. Αττική, ακούγεται από διάφορες πλευρές το επιχείρημα ότι στην περιοχή «δεν έχουν γίνει οργανωμένα έργα», ότι δεν υπάρχει «χωροταξικό και ρυθμιστικό σχέδιο που να καθορίζει τι και πού θα χτίζει ο καθένας» και ότι έτσι οδηγηθήκαμε στην καταστροφή. Επομένως, «αν μπει τάξη» από το κράτος, μειώνονται οι πιθανότητες να επαναληφθεί το κακό. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Τις τελευταίες δεκαετίες στην Ανατολική Αττική υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, αλλά αυτός υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου, όχι τις λαϊκές ανάγκες. Δάση, βουνά, παραλίες και κάθε άλλη έκταση έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των ομίλων, που «φύτεψαν» λατομεία, ξενοδοχεία και βιομηχανίες. Η εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έφερε τεράστια κέρδη στις τράπεζες, απ' τα στεγαστικά δάνεια, όπως βέβαια και στις κατασκευαστικές εταιρείες. Ακόμα και η αυθαίρετη δόμηση που αφορά στη λαϊκή κατοικία, έγινε το έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, από την οποία κερδισμένο βγαίνει το κεφάλαιο. Αλλωστε, η αναρχία που χαρακτηρίζει συνολικά τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, δεν θα μπορούσε παρά να εκφράζεται και σ' αυτόν τον τομέα. Σ' αυτόν τον σχεδιασμό του αστικού κράτους δεν χωρούσαν και δεν χωρούν έργα και υποδομές που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο. Επομένως, σχέδιο υπάρχει. Μόνο που αυτό δεν μπορεί να υπηρετεί ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις ανάγκες του λαού. Κι αυτό αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο στη φονική πυρκαγιά στην Ανατ. Αττική.

Μάνατζερ

Η υποψηφιότητα του Ηλ. Ψινάκη για το δήμο Μαραθώνα υπήρξε μια εμβληματική για το σύστημα υποψηφιότητα και η εκλογή του στη θέση του δημάρχου κατά τις προηγούμενες τοπικές εκλογές προβλήθηκε όσο λίγων. Για τους αστούς κονδυλοφόρους εκείνης της περιόδου ήταν το παράδειγμα του «δημάρχου - μάνατζερ», που θα εξελισσόταν σε «πρότυπο για την Τοπική Διοίκηση», αφού ήταν «πετυχημένος στη δουλειά του», «πέρα από κόμματα και παλιές αντιλήψεις». Στη διάρκεια της θητείας του απασχόλησε πολλές φορές τα ΜΜΕ με τις πρωτοβουλίες του να αναβαθμίσει τον Μαραθώνα σε «παγκόσμιο τουριστικό προορισμό», αξιοποιώντας την αναγνωρισιμότητά του και τις ...φιλίες του στο παγκόσμιο «jet set». Κι όχι μόνο αυτό. Σε συνεργασία με άλλους «φερέλπιδες» και δήθεν «άφθαρτους» και «υπερκομματικούς» δημάρχους ανά την Ελλάδα, επιχειρήθηκε να αποτελέσουν «μαγιά» για ευρύτερες διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, πάντα με το μανδύα του «αυτοδιοικητικού». Οι εξελίξεις στο δήμο Μαραθώνα και όσα βγαίνουν στην επιφάνεια με την τελευταία φονική καταστροφή, οι ευθύνες «με ουρά» που αποδίδουν στη δημοτική αρχή και οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην καθυστερημένη αντίδραση την ώρα της κρίσης, φανερώνουν πόσο κατασκευασμένα ήταν και τι σκοπιμότητες υπηρετούσαν όσα γράφονταν και λέγονταν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια. Κι επειδή το 2019 είναι εκλογική χρονιά για την Τοπική Διοίκηση (τουλάχιστον) και επειδή οσονούπω θα αρχίσει το λιβάνισμα των «ικανών», «υπερκομματικών» και «άξιων», καλό είναι ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του και να κλείσει τ' αυτιά απέναντι στους κάθε λογής «σπόνσορες» της αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους και τις περιφέρειες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 4 Αυγούστου

1875 Πεθαίνει ο Δανός μυθιστοριογράφος Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, περίφημος συγγραφέας παιδικών παραμυθιών.

1901 Γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός μουσικός της τζαζ Λούις Αρμστρονγκ.

1914 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ψηφίζει στο Ράιχσταγκ τις πολεμικές πιστώσεις, μαζί με τα αστικά κόμματα. Ετσι, οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, με τα ίδια σχεδόν επιχειρήματα) πρόδωσαν το παγκόσμιο προλεταριάτο, συναινώντας στην αλληλοσφαγή των εργατών χάριν των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επιδιώξεων. Την ίδια μέρα που ψηφίστηκαν οι πολεμικές πιστώσεις, η Γερμανία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Βελγίου και η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας.

1918 Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός αποβιβάζει στρατεύματα στο Μπακού, στο πλαίσιο της διεθνούς ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης 16 κρατών κατά της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.

1936 Κηρύσσεται ο στρατιωτικός νόμος εγκαινιάζοντας την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας (βλέπε αναλυτικά στις σελίδες 20 - 21).

1944 Οι δυνάμεις κατοχής πραγματοποιούν την τελευταία τους μεγάλη εκστρατεία κατά των περιοχών της Ελεύθερης Ελλάδας. Στις επιχειρήσεις αυτές, που κράτησαν 20 μέρες, διεξήχθησαν δεκάδες μάχες. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 700 άνδρες, ενώ του ΕΛΑΣ περίπου 300.

1946 Μοναρχικοί πυρπολούν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Βόλο.

1964 Οι ΗΠΑ εξαπολύουν τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του Βόρειου Βιετνάμ.

1991 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους Ελληνες ποιητές, ο Νικηφόρος Βρεττάκος.

1995 Η Κροατία ξεκινά επίθεση με σκοπό να επανακτήσει την Κράινα, η οποία ήταν στα χέρια της μειονότητας των Σέρβων για τέσσερα χρόνια. Η επιχείρηση έληξε στις 7 Αυγούστου με νίκη του κροατικού στρατού. Περίπου 150.000 - 200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες.

Κυριακή 5 Αυγούστου

1824 Σε αποφασιστική ναυμαχία στα ανοιχτά της Σάμου, ο ελληνικός επαναστατικός στόλος, υπό τον αντιναύαρχο Γεώργιο Σαχτούρη, τρέπει τον οθωμανικό στόλο του Χοσρέφ Πασά σε φυγή.

1895 Πεθαίνει ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο Φρ. Ενγκελς από κοινού με τον Κ. Μαρξ διαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο, νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό.

1958 Συνέρχεται η 9η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5 - 8/8/1958), με απόφαση της οποίας αποκαταστάθηκαν στο ΚΚΕ οι Γιώργης Σιάντος, Κώστας Καραγιώργης και Νίκος Πλουμπίδης. Η Ολομέλεια αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

1963 Υπογράφεται στη Μόσχα συνθήκη ανάμεσα στις ΕΣΣΔ, ΗΠΑ και Μ. Βρετανία για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών στην ατμόσφαιρα, στο κοσμικό Διάστημα και κάτω από το νερό.

1965 Καταψηφίζεται στη Βουλή η πρώτη «κυβέρνηση των αποστατών» υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα. Η πολιτική κρίση συνεχίζεται («Ιουλιανά»).

1968 Πεθαίνει η ποιήτρια Θεώνη Δρακοπούλου («Μυρτιώτισσα»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ