Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Αποχωρεί και το ΚΚ Βελγίου από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Το ΚΚ Βελγίου ανακοίνωσε ότι στο πρόσφατο Συνέδριό του, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία (83% των ψήφων) να αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό κέντρο του οπορτουνισμού, το λεγόμενο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ). Πρόκειται για το τρίτο Κομμουνιστικό Κόμμα που αποχωρεί από το ΚΕΑ, μετά το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα το 2009 και το Γερμανικό ΚΚ το 2016 (είχε αποχωρήσει από παρατηρητής). Χρειάζεται να σημειωθεί ότι το ΚΚ Βελγίου (ονομαζόμενο μέχρι σήμερα ΚΚ Βαλονίας) ήταν ένα από τα ιδρυτικά κόμματα - μέλη του ΚΕΑ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τους λόγους της αποχώρησής του, το ΚΚ Βελγίου σημειώνει μεταξύ άλλων την εχθρότητα του ΚΕΑ στον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, καθώς και την «απαράδεκτη στάση των ηγετών του ΚΕΑ προς το ΝΑΤΟ, που μας έβαζαν σε αντίθεση με την απαίτησή μας για έξοδο από το ΝΑΤΟ πριν από τη διάλυσή του». Υπογραμμίζει επίσης ότι «το ίδιο ισχύει και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ηγέτη του Τσίπρα στην ελληνική κρίση, μια στάση που συνέβαλε στη δυσφήμιση της ριζοσπαστικής αριστεράς, με εξαίρεση τα Κομμουνιστικά Κόμματα που δεν ανήκουν στο ΚΕΑ».

Ακόμα υπενθυμίζει ότι από το ΚΚ Βελγίου καταβλήθηκε στο ΚΕΑ όλα αυτά τα χρόνια «ένα ποσό 30.000 ευρώ σε συνδρομές, που δεν έδωσε κανένα αποτέλεσμα». Επίσης, το ΚΚ Βελγίου καταγγέλλει ότι «στο κλείσιμο του εργοστασίου της "Caterpillar", το κόμμα μας αγνοήθηκε καθώς και άλλα κόμματα, ενώ ήμασταν οι πρώτοι που υπερασπιστήκαμε τους εργάτες ενάντια στην κατάσχεση!».

Αναφερόμενο στα ζητήματα λειτουργίας του ΚΕΑ, το ΚΚ Βελγίου σημειώνει: «Ο ομόφωνος χαρακτήρας των αποφάσεων του ΚΕΑ παγώνει και αποστειρώνει τη συζήτηση μετατρέποντάς την σε μια ελίτ και τεχνοκρατική λέσχη συζήτησης. Η αδυναμία να ληφθεί υπόψη η παρέμβασή μας τον Ιούλη του 2014 σχετικά με την ουκρανική κρίση, που καταγγέλλει ένα πραγματικό φασιστικό πραξικόπημα. Το γεγονός ότι το 2011, με την ευκαιρία της 90ής επετείου του κόμματός μας, "η παρέμβαση του ΚΕΑ" περιοριζόταν στη διεξαγωγή διάσκεψης στις Βρυξέλλες, όπου η ηγεσία του κόμματός μας δεν ήταν επίσημα προσκεκλημένη και όπου η ιστορία του δεν αναφέρθηκε καν».

Καταλήγοντας, το ΚΚ Βελγίου σημειώνει: «Θεωρούμε ότι το ΚΕΑ είναι στην πολιτική ό,τι είναι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) για τον συνδικαλισμό, δηλαδή οργανώσεις που δημιουργήθηκαν και επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία από την ίδρυσή της παραμένει μια καπιταλιστική οργάνωση, που είναι αδύνατο να μεταρρυθμιστεί "από τα μέσα", στο εσωτερικό της. Η "κοινωνική Ευρώπη", η οποία θα ήταν το αποτέλεσμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, είναι μια αυταπάτη για τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζουμε ότι η ιδιότητα του μέλους του κόμματός μας στο ΚΕΑ επιβλήθηκε το 2005, από μια μειοψηφία μελών η οποία έγινε σε βάρος του δημοκρατικού διαλόγου και θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον από απόφαση Συνεδρίου. Η πλειοψηφία των μελών του κόμματος σημείωσε ότι η υπέρ του ΚΕΑ μειοψηφία είχε οδηγήσει το κίνημά μας στο ρεφορμισμό σε βάρος της επαναστατικής ουσίας του. Η πρόσφατη επίσκεψη του εκπροσώπου του "Die Linke" (Αριστερά) Ντίτμαρ Μπαρτς (του οποίου στέλεχος είναι ο Γκέγκορ Γκίζι και πρόεδρος του ΚΕΑ) σε έναν από τους ισραηλινούς οικισμούς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου φύτεψε δέντρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη σιωνιστική οργάνωση JNF (Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο), γνωστή για τις ευθύνες της στην πολιτική της εθνοκάθαρσης κατά των Παλαιστινίων, ενισχύει την απόφασή μας», τονίζει το ΚΚ Βελγίου .


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ