Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2018 - αριθ. φύλλου: 13050

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Κοινή ανακοίνωση στήριξης της πάλης του Παλαιστινιακού λαού
  • Υπογράφεται μέχρι στιγμής από 14 Κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ
  • Καταδικάζει τη στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ στο Ισραήλ και την απαράδεκτη στάση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς

ΣΕΛ.  15
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Χιλιάδες παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών μένουν και φέτος εκτός

ΣΕΛ.  14

Ενταση της αλληλεγγύης, κάλεσμα διεκδίκησης για τους πυρόπληκτους

Συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες της

  • Πολλαπλασιάζεται η στήριξη στους πληγέντες από σωματεία, φορείς του λαϊκού κινήματος, εργατικά - λαϊκά στρώματα απ' όλη τη χώρα με σημείο αναφοράς το Στέκι Αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής.
  • Σημαντική πρωτοβουλία η Επιτροπή Αλληλεγγύης που συγκρότησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και από το περασμένο Σάββατο συνδράμει τις προσπάθειες των πυρόπληκτων να συνεφέρουν ό,τι έχει απομείνει από τις κατοικίες τους.
  • Επείγοντα χαρακτήρα αποκτούν τα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και αποκατάστασης των πληγέντων που αναδεικνύει το ΠΑΜΕ: Προστασία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που έχασαν δουλειές, έκλεισαν επιχειρήσεις, διαγραφές των χρεών από δάνεια, πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και δημοτικά τέλη κ.ά.
  • Αμεση συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με θέμα τις φονικές πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΣΕΛ.  3  -  6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «επόμενη μέρα»

Στην «επόμενη μέρα» ρίχνει τώρα το βάρος της προπαγάνδας της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε μια προσπάθεια να φύγει άρον - άρον η συζήτηση από τις τεράστιες ευθύνες της για τη μεγάλη καταστροφή στην Ανατολική Αττική.

Δηλώνει μάλιστα διατεθειμένη να συγκρουστεί «με μικρά και μεγάλα συμφέροντα», προκειμένου να μπει τάξη στο χωροταξικό της Ανατολικής Αττικής και να μην υπάρξουν ανάλογες καταστροφές στο μέλλον.

Οι διακηρύξεις αυτές της κυβέρνησης έχουν την ίδια αξία με όσα υποσχόταν αμέσως μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα της Αττικής τον περασμένο Νοέμβρη.

Και τότε οι πληγέντες κάτοικοι της περιοχής άκουγαν τις ίδιες μεγαλοστομίες, για να βρεθούν λίγους μήνες μετά ξανά βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στα λασπόνερα της νέας πλημμύρας που προκάλεσε η νεροποντή στα τέλη Ιούνη.

Στον απόηχο της μεγάλης καταστροφής, η κυβέρνηση αντιπαρατίθεται με τη ΝΔ για τις πολιτικές ευθύνες της τραγωδίας. Η κυβέρνηση εντοπίζει τις αιτίες της φονικής πυρκαγιάς αποκλειστικά στις ακραίες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την αυθαίρετη δόμηση της περιοχής (που και η ίδια νομιμοποίησε), που κυρίως βαραίνει τους προηγούμενους. Από την πλευρά τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εγκαλούν την κυβέρνηση για ανικανότητα, έλλειψη συντονισμού, αναλγησία, έλλειψη ευαισθησίας και απροθυμία να αναλάβει τις ευθύνες της.

Μια πολύ βολική αντιπαράθεση, που αναπαράγεται από σύσσωμο τον συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο Τύπο... Βολική γιατί μένουν έξω από το κάδρο οι ουσιαστικότερες αιτίες αυτού του εγκλήματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες για το έγκλημα, γιατί με την πολιτική της, τα «αναπτυξιακά» της σχέδια, τον χωροταξικό σχεδιασμό, όπου βασιλεύουν η εμπορευματική χρήση της γης και η επιχειρηματική δράση, την πολιτική των περικοπών δαπανών από το κράτος για υποδομές και έργα πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφήνοντας το λαό εκτεθειμένο σε μεγάλους κινδύνους για τη ζωή του. Επειδή υπηρετεί πιστά τα σχέδια της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και αυτά τα σχέδια έχουν την πρώτη προτεραιότητα. Εκεί βρίσκεται η ουσία που μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύει και που γι' αυτό άλλωστε επικρατεί πλήρης αποσιώπηση των θέσεών του και της άποψής του από έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά ΜΜΕ.

Τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται «ανασύνταξη του κράτους» και διαμόρφωση ενός «εθνικού σχεδίου πολιτικής προστασίας», ζητώντας μάλιστα τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Τα περί «ανασύνταξης του κράτους», βεβαίως, τα λένε και τα άλλα κόμματα. Η αδυναμία του κράτους να προστατέψει τη ζωή του λαού σε πλημμύρες, πυρκαγιές ή σεισμούς, δείχνει ...επιλεκτική ανικανότητα. Αντίθετα, όταν πρόκειται για παρεμβάσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, στη διαμόρφωση και ενίσχυση του μνημονιακού αντιλαϊκού πλαισίου, στην υπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων, στη στήριξη επενδύσεων, στις φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις, στην καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, στην υπηρέτηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, το κράτος εμφανίζεται ικανότατο. Αλλωστε, ο λαός έχει ξαναζήσει πολλές επανιδρύσεις του κράτους επί Σημίτη, επί Καραμανλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίστηκαν, αντίθετα οξύνθηκαν ελλείψεις και προβλήματα.

Για να αλλάξει κάτι πραγματικά την επόμενη μέρα, χρειάζεται να δυναμώσουν η οργάνωση και η κινητοποίηση του λαού, πρώτα απ' όλα στις πυρόπληκτες περιοχές, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και ουσιαστικής προστασίας από ανάλογες καταστροφές στο μέλλον.

Να μην περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να μην ξεχαστούν οι καταστροφές και οι πραγματικοί ένοχοι μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, όπως έγινε σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Να δυναμώσει ο αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα, η πάλη για τις λαϊκές ανάγκες.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι πρωτοβουλίες που παίρνουν τα συνδικάτα και άλλοι φορείς της περιοχής, για την οργάνωση της αλληλεγγύης και του αγώνα, χρειάζεται να στηριχτούν μαζικά και να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.


ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος ... παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Δίπλα στους πληγέντες σε Χαλάνδρι και Μαρούσι το ΚΚΕ από την περασμένη Πέμπτη που σημειώθηκαν οι πρώτες καταστροφές


ΣΕΛ.  7

Θάψιμο που βγάζει μάτι!

Την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η τραγωδία στην Ανατ. Αττική με τους δεκάδες νεκρούς, τραυματίες, τους εκατοντάδες αγνοούμενους, «φιλοκυβερνητικές» αλλά και «αντιπολιτευόμενες» εφημερίδες έθαψαν και τις δύο παρεμβάσεις με σχόλια του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τόσο για τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών όσο και για την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή. Μήπως γιατί το ΚΚΕ μιλάει για τις πραγματικές ευθύνες της κυβέρνησης, οι οποίες όμως παίρνουν μπάλα και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και βάζει στο στόχαστρο συνολικά την εμπρηστική πολιτική τους; Ποια άλλη εξήγηση να δώσει κανείς;ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Στις 30 Σεπτέμβρη το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

ΣΕΛ.  17
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ελεύθερη η 17χρονη αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι

Την απελευθέρωσή της χαιρετίζει το ΠΑΜΕ, που οργάνωσε καμπάνια αλληλεγγύης στην Ελλάδα


ΣΕΛ.  15


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org