Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Συμφωνία Τραμπ - Κόντε για Λιβύη και Μεταναστευτικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συμφωνία σε θέματα σκληρότερης μεταναστευτικής πολιτικής και στον συντονισμό «κινήσεων» που αφορούν τη συνέχιση των επεμβάσεων στη Λιβύη ανακοίνωσαν προχτές βράδυ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον μετά από τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, οι ηγέτες ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός μάλιστα προσπάθησε να προωθήσει το ρόλο της ιταλικής αστικής τάξης και των μονοπωλίων της χώρας του στη Λιβύη, έναντι ανταγωνιστικών από τη Γαλλία, ανακοινώνοντας πως σχεδιάζει την πραγματοποίηση, ίσως εντός του ερχόμενου Σεπτέμβρη, μίας διεθνούς συνόδου με σκοπό «να εξεταστούν τρόποι για να σταθεροποιηθεί η Λιβύη». «Οπως συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο Τραμπ, θα οργανώσω μια σύνοδο για τη Λιβύη», τόνισε ο Κόντε, ισχυριζόμενος πως θέλουν να αντιμετωπίσουν «όλα τα ζητήματα που αφορούν τον λιβυκό λαό, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, των παραγόντων, των πρωταγωνιστών σε όλη τη Μεσόγειο».

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επαίνους για τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική τους. «Η κυβέρνησή μου και η κυβέρνηση Τραμπ αντιπροσωπεύουν αμφότερες την αλλαγή», υποστήριξε ο Κόντε, όταν άκουσε τον Αμερικανό ηγέτη να τον παινεύει «για τη φανταστική δουλειά» που κάνει στον τομέα της μετανάστευσης, μετά την ντε φάκτο απόφαση της Ρώμης για απαγόρευση του ελλιμενισμού πλοίων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.

Επίσης, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τους δασμούς ανακοινώθηκε ότι υπήρξε «σύγκλιση» για «νέες ισορροπίες» που θα επηρεάσουν τα δεδομένα εντός ΕΕ. Από τα λίγα αλλά σημαντικά θέματα αντιπαράθεσης φαίνεται πως ήταν το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες επέκρινε ο Ιταλός πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία «να αρθούν το γρηγορότερο»!

Μερίδα του ιταλικού Τύπου επεσήμανε την προσπάθεια του Προέδρου Τραμπ να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ, ενώ κάποιοι αρθρογράφοι εκτιμούν ότι η Ιταλία γίνεται «κύριος συνομιλητής» της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια», τις μεταναστευτικές ροές και τη διαδικασία «ειρήνευσης» στη Λιβύη.

Κατηγορούν τη Ρώμη για «επαναπροώθηση» μεταναστών

Το ίδιο διάστημα, «φωτιές» άναψε στην Ιταλία η καταγγελία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και πολιτικών της αντιπολίτευσης πως επαναπροωθήθηκαν στη Λιβύη 108 πρόσφυγες που είχαν διασωθεί από το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Asso Ventotto» σε απόσταση 60 ναυτικών μιλίων ΒΔ της Τρίπολης.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ΜΚΟ και Ιταλοί πολιτικοί κατηγόρησαν το ιταλικό εμπορικό πλοίο ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο. «Η Λιβύη δεν είναι ασφαλές λιμάνι και αυτό ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σχολίασε εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία συγκέντρωσης πληροφοριών για το θέμα.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, απέρριψε τις αιτιάσεις, δηλώνοντας ότι το πλοίο δεν ήταν σε διεθνή ύδατα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ