Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σχέδια για συνέχιση μαχών και παζαριών

Από τις συνομιλίες στο Σότσι
Από τις συνομιλίες στο Σότσι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΟΤΣΙ.--

Τη συνέχιση του «αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» και όλων των παρεμφερών ομάδων που δρουν στη Συρία, το «συντονισμό ενεργειών» για την προώθηση διαδικασίας εξεύρεσης «πολιτικής λύσης» στον πόλεμο και τη διευκόλυνση προσπαθειών για την έναρξη εργασιών της (υπό συγκρότηση) Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής στη Γενεύη το επόμενο διάστημα «επιβεβαίωσαν» με κοινή τους ανακοίνωση στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας διπλωματικοί αξιωματούχοι από Ιράν, Ρωσία και Τουρκία, που έχουν αναλάβει «ρόλο εγγυητριών» δυνάμεων της «εκεχειρίας» στη Συρία, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διαδικασίας της Αστάνα». Εξέφρασαν επίσης «ικανοποίηση» για τις «χρήσιμες διαβουλεύσεις» που πραγματοποίησε στο Σότσι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενθαρρύνοντάς τον να συγκαλέσει τον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων στη Γενεύη τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Το κοινό ανακοινωθέν Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας στο Σότσι δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τις γνωστές, έντονες αντιδράσεις της συριακής κυβέρνησης για τη στρατιωτική χερσαία επέμβαση που συνεχίζει από τις 20 Γενάρη στη βόρεια Συρία (π.χ. Αφρίν, Ιντλίμπ κ.α.) ο τουρκικός στρατός.

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ και επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, σε δήλωσή του επισήμανε το νόμιμο δικαίωμα των συριακών αρχών να ανακτήσουν τα εδάφη που κατέλαβε η Τουρκία «συμπεριλαμβανομένου και του Ιντλίμπ», που εμπίπτει σε ζώνη αποκλιμάκωσης συγκρούσεων. «Η περίοδος λειτουργίας των ζωνών αποκλιμάκωσης συγκρούσεων δεν μπορεί να παρατείνεται δίχως τη συναίνεση της συριακής κυβέρνησης», τόνισε. Κάλεσε επίσης τη «διεθνή κοινότητα» να βοηθήσει στη δημιουργία «απαραίτητων συνθηκών για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας γι' αυτούς στη Συρία». Πρόσθεσε, τέλος, πως η Συρία θα τηρήσει τους όρους που αναφέρονται στο έως τώρα ισχύον Σύνταγμα για τη συγκρότηση Συνταγματικής Επιτροπής.

Χτες, στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας σε Ρώσους δημοσιογράφους καταφέρθηκε επίσης εναντίον του βρώμικου ρόλου της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της χώρας του τονίζοντας ότι «το Ιντλίμπ και άλλες φωλιές τρομοκρατών θα είναι οι επόμενοι στόχοι προτεραιότητας του συριακού στρατού».

Πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, απέρριψε το ενδεχόμενο «μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης» στην πόλη Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες τζιχαντιστές και άλλοι «αντικαθεστωτικοί» με τις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ