Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προτεραιότητες

INTIME NEWS

Για να υπάρχει μια καλύτερη αίσθηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, με αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτα τα δάση και η περιουσία του λαού, θυμίζουμε τα εξής στοιχεία που κατέγραψε από την πρώτη ώρα το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»: Οι πετσοκομμένοι προϋπολογισμοί της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού το ποσοστό που διατίθεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία των δασών είναι της τάξης του 0,035% του ΑΕΠ. Παράλληλα, ο μέσος όρος μείωσης των δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από τους προϋπολογισμούς των ετών 2015, 2016, 2017, 2018 της σημερινής κυβέρνησης, σε σχέση με τον τελευταίο προϋπολογισμό πριν από την οικονομική κρίση του 2009, ξεπερνάει τα 121 εκατ. ευρώ και είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των μειώσεων της τελευταίας 10ετίας, που είναι 118.878.723 ευρώ. Στον αντίποδα, ένα και μόνο στοιχείο αρκεί για να αποκαλύψει τις αντιλαϊκές προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης: Για τους πολεμικούς σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ δαπανά από τον κρατικό προϋπολογισμό το 2% του ΑΕΠ, που σημαίνει περίπου 4 δισ. ευρώ κατ' έτος...

Αυθαιρεσίες

Ενα «πολυφορεμένο» επιχείρημα από την πλευρά της κυβέρνησης, με αφορμή τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, είναι ότι υπάρχει ατομική ευθύνη στην καταστροφή, με δεδομένο ότι μιλάμε για μια περιοχή άναρχης και αυθαίρετης δόμησης σε δασική έκταση. Βεβαίως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται στη διακυβέρνηση 3,5 χρόνια και όλο αυτό το χρονικό διάστημα όχι μόνο δεν έκανε κάτι στην αντίθετη κατεύθυνση αλλά προχώρησε το 2017 και σε μαζική νομιμοποίηση. Συνεχίζοντας δηλαδή την πρακτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που ευνόησαν την αυθαίρετη δόμηση αφού ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ σχεδιασμός για την εργατική κατοικία και αναψυχή, με αποτέλεσμα αυτά να λύνονται με βάση την κερδοσκοπία στη γη με τα γνωστά αποτελέσματα. Η ευθύνη για την αυθαίρετη δόμηση, και τους αυθαίρετους οικισμούς βρίσκεται λοιπόν πρώτα απ' όλα στο αστικό κράτος, στις κυβερνήσεις και τη σημερινή κυβέρνηση, που διαμορφώνουν το θεσμικό πλαίσιο ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της γης, αλλαγής χρήσης της κ.λπ. Αλλωστε, το κράτος έχει φροντίσει να τακτοποιεί τα αυθαίρετα πάντα με το αζημίωτο. Δηλαδή, όταν το κράτος είναι να εισπράξει, τότε τα αυθαίρετα είναι καλά. Αλλά όταν είναι να προστατευθεί αυτός ο κόσμος, τότε είναι ατομική υπόθεση και η ευθύνη δική τους...

Η ενόχληση...

Σχολιάζαμε από το χτεσινό πρωτοσέλιδο το «θάψιμο» που ρίχνουν τα αστικά ΜΜΕ στις παρεμβάσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις πυρκαγιές και τους πραγματικούς ενόχους. Το ίδιο ισχύει όμως και με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και οργάνωσης των διεκδικήσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της Αττικής, που από την πρώτη ώρα βρέθηκαν στο πλευρό των πυρόπληκτων και προσφέρουν έμπρακτη βοήθεια και στήριξη. Ετσι, στα διάφορα ρεπορτάζ θα δει και θα ακούσει κανείς για κάθε είδους εθελοντές και οργανώσεις, που «συνδράμουν το έργο του κράτους και της κυβέρνησης», αλλά δεν θα ακούσει και δεν θα διαβάσει τίποτα για το Στέκι Αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατ. Αττικής, που στήθηκε άμεσα στη Ν. Μάκρη και μέσα σε ελάχιστο χρόνο πλημμύρισε από είδη πρώτης ανάγκης που έστειλαν σωματεία και φορείς απ' όλη την Ελλάδα. Δεν θα ακούσει τίποτα για τα συνεργεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, που πηγαίνουν στο Μάτι και βοηθούν τους πληγέντες να αποκαταστήσουν ό,τι απέμεινε από το βιος τους. Οπως βέβαια δεν άκουσε τίποτα για την αντίστοιχη πρωτοβουλία που πήρε τον περασμένο Νοέμβρη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, για τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας.

... εξηγείται

Είναι φανερό ότι η δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενοχλεί, είτε αφορά τους αγώνες στους χώρους δουλειάς είτε τη διεκδίκηση μέτρων για την ανακούφιση από τα λαϊκά προβλήματα που προκαλεί η πολιτική του κεφαλαίου είτε την αλληλεγγύη σε όσους πνίγονται και καίγονται από την ταξική πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η αλληλεγγύη αυτή αποτελεί ταυτόχρονα κάλεσμα διεκδίκησης και αγώνα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ, δημιουργός του «Μόμπι Ντικ».

1831 Σε μια από τις πολλές ενδοαστικές συγκρούσεις για την εξουσία στο υπό σύσταση ανεξάρτητο ελληνικό αστικό κράτος, ο Μιαούλης (των «Συνταγματικών»), στριμωγμένος από τους Ρώσους και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια, καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο.

1914 Αρχίζει ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος. Αφορμή για την έκρηξη του πολέμου υπήρξε η δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου - Φερδινάνδου και της γυναίκας του από έναν Σέρβο εθνικιστή, στις 28 Ιούνη 1914. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή έως τότε, με 16 εκατομμύρια νεκρούς και 20 εκατομμύρια τραυματίες.

1919 Υστερα από 133 μέρες σκληρών μαχών κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και της ντόπιας αντεπανάστασης, η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας καταλύεται.

1921 Ο «Ριζοσπάστης» εκδίδεται με τον υπότιτλο «Οργανο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας».

1927 Οι κομμουνιστές της Κίνας πραγματοποιούν την πρώτη μεγάλη μάχη και πετυχαίνουν την πρώτη μεγάλη νίκη στον εμφύλιο πόλεμο κατά των αστών εθνικιστών («Κουομιντάνγκ»). Η 1η Αυγούστου θεωρείται έκτοτε και ως η επέτειος ίδρυσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.

1936 Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, Λ. Μπλουμ, ανακοινώνει πως η χώρα του θα παρέμενε ουδέτερη απέναντι στον ισπανικό εμφύλιο. Απόφαση - πλήγμα για την «αδελφή» κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Δημοκρατική Ισπανία.

1943 Αρχίζει τη λειτουργία της στο Περτούλι Θεσσαλίας η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Από τη σχολή αυτή αποφοίτησαν συνολικά έως την απελευθέρωση 1.260 ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ.

1951 Ανακοινώνεται επίσημα η ίδρυση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραψαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας, το κόμμα των Αριστερών Φιλελεύθερων (το οποίο αποχώρησε από την ΕΔΑ το Δεκέμβρη του 1951), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα. Λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους η Ενωσις Δημοκρατικών Αριστερών και η Δημοκρατική Ενωσις. Δίχως να φαίνεται επίσημα, το πρακτικό της ίδρυσης της ΕΔΑ συνυπέγραφε και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, που από το 1947 είχε κηρυχτεί παράνομο, όπως και το ΚΚΕ. Σχετικά με την ίδρυση της ΕΔΑ, ο Β' Τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ μεταξύ άλλων εκτιμά: «Η επιλογή του ΚΚΕ για τη δημιουργία της ΕΔΑ ήταν λαθεμένη, γιατί αποτελούσε σχήμα συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων και όχι κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης».

1973 Αυτοκτονεί στο Σουργκούτ της Σιβηρίας ο Νίκος Ζαχαριάδης. Στο τελευταίο γράμμα της ζωής του, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, ο Ν. Ζαχαριάδης υπογραμμίζει: «Στη ζωή μου έκανα πολλά λάθη και στραβά. Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω. Ομως, με κατηγόρησαν ότι πρόδωσα το ΚΚΕ και τον αγώνα και με διέγραψαν απ' το Κόμμα (...) Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου (...) Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να 'χω».

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος τον Ιούλη του 2011, εκτιμώντας συνολικά και σε βάθος την πορεία και την προσφορά του Ν. Ζαχαριάδη (στο πλαίσιο της συγγραφής του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ), ακύρωσε όλες τις προηγούμενες Αποφάσεις της 6ης και της 7ης Ολομέλειας (1956 και 1957) σε βάρος του, καθώς και τα πορίσματα του 1964 και του 1967, ενώ αποφάσισε την πλήρη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ.

1973 Πεθαίνει ο παλαίμαχος κομμουνιστής και Πρόεδρος της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας Βάλτερ Ούλμπριχτ.

1981 Πεθαίνει ο μαθηματικός Λεωνίδας Αλάογλου, που διατύπωσε και το ομώνυμο θεώρημα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org