Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Πολύμορφες δράσεις για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία

Στο Νοσοκομείο Σάμου
Στο Νοσοκομείο Σάμου
Σειρά κινητοποιήσεων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών οργανώνουν σωματεία υγειονομικών, συνδικάτα άλλων κλάδων και φορείς σε όλη τη χώρα, απέναντι στα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία από την αντιλαϊκή πολιτική, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, υψηλών προδιαγραφών, πλήρως στελεχωμένο και χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στην Κρήτη

«Παλεύουμε για ένα καθολικό αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης», ήταν το σύνθημα της συγκέντρωσης - συναυλίας που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.

Τη συγκέντρωση - συναυλία διοργάνωσαν τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ, «Βενιζέλειου», Αγίου Νικολάου, Χανίων, Ρεθύμνου, του Ψυχιατρείου Χανίων και της 7ης ΥΠΕ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της κοινής σύσκεψης που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία. Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες Συνδικάτων άλλων κλάδων και Συνταξιουχικών Σωματείων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που αφορά όλους τους εργαζόμενους.

Στην διάρκεια της συγκέντρωσης απηύθυναν χαιρετισμό οι πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων. Ακολούθησε συναυλία με έντεχνα κρητικά τραγούδια, από την ορχήστρα του Νικήτα Μαυρομανωλάκη, εργαζόμενου στο ΠΑΓΝΗ.

Στο Νοσοκομείο Ναυπλίου
Στο Νοσοκομείο Ναυπλίου
«Αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση των μνημονίων, ούτε στην Υγεία ούτε πουθενά. Το αφήγημα περί "κανονικότητας" μετά την 21η Αυγούστου, της "σταθεροποίησης και αναβάθμισης του ΕΣΥ", που διαφημίζει η κυβέρνηση, το βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς στο πετσί τους. Επιστροφή στην κανονικότητα για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς σημαίνει σταθερή και μόνιμη δουλειά, δουλειά με δικαιώματα, με ρεπό και άδειες (...) Η λαϊκή παρέμβαση είναι αναγκαία και επιβάλλεται όχι μόνο από τους υγειονομικούς αλλά από όλο το λαϊκό κίνημα», για «να διεκδικηθεί σήμερα ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Στη Σάμο

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σάμου, με απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΣ). Ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο, με βασικότερα την υποστελέχωση σε όλους τους τομείς και κλάδους, όπως και τις ακάλυπτες εφημερίες λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Το επόμενο διάστημα, ο Σύλλογος Εργαζομένων και η ΕΝΙΣ θα συνεδριάσουν για να συζητήσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, με αιχμή τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού. Παράλληλα, καλούν το λαό του νησιού να συστρατευτεί στην πάλη, καθώς «τα προβλήματα δεν απασχολούν μόνο τους υγειονομικούς αλλά όλη την κοινωνία».

Στην Αργολίδα

Επιτυχημένη ήταν και η χτεσινή, πρώτη κινητοποίηση των Σωματείων και φορέων της Αργολίδας, που έγινε στο Νοσοκομείο Ναυπλίου. Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αργους στις 3/7, για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι αύριο Παρασκευή, στις 10 π.μ., στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο του Αργους.

Στις κινητοποιήσεις καλούν το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Σωματείου Καφεζυθεστιατορίων - Ξενοδοχείων Ναυπλίου - Αργολίδας, ο Σύνδεσμος Ξυλουργών Αργολίδας, οι Ομάδες Γυναικών Αργους και Ναυπλίου (μέλη της ΟΓΕ), ο Σύλλογος Υπάλληλων Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και ο Σύλλογος Δασκάλων Αργολίδας.

Αλλες κινητοποιήσεις
  • Σε πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 11.30 π.μ. προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην Πρόνοια, ενάντια στην απόλυση δεκάδων επικουρικών που εργάζονται στις υποστελεχωμένες προνοιακές μονάδες και απειλούνται με απόλυση. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, με την πρόφαση ότι υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, δεν εντάσσονται ούτε καν στη ρύθμιση παράτασης της ομηρίας, στην οποία προχώρησαν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας για το επικουρικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Στο πλαίσιο όσων αποφασίστηκαν στη σύσκεψη συμβασιούχων της Θεσσαλονίκης (επικουρικών γιατρών, επικουρικού λοιπού προσωπικού, ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ), σήμερα Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στην 4η ΥΠΕ, στη 1 μ.μ., για τους 20 επικουρικούς που μένουν εκτός παράτασης για 2ο έτος χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
  • Σε συγκέντρωση στην πύλη του Ασκληπιείου Βούλας καλούν μαζικοί φορείς της περιοχής τη Δευτέρα 16/7, στις 7.30 μ.μ.
  • Εργατικά σωματεία, σωματεία υγειονομικών και μαζικοί φορείς της περιοχής προγραμματίζουν πανηπειρωτική μέρα δράσης την Τρίτη 17/7, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε Υγεία - Πρόνοια.
Πανελλαδική στάση εργασίας της ΟΕΝΓΕ

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) τη Δευτέρα 16/7 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την ίδια μέρα στις 12.30 μ.μ. προχωρά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς από την αντιλαϊκή πολιτική.

Την ίδια ώρα, καλούν σε κινητοποίηση και πολλά σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, στο πλαίσιο του πρωτοβουλιών κοινής δράσης που συζητήθηκαν στην τελευταία σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org