Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕΜΠΟ - ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σημαντικό βήμα στη μάχη για τη Συλλογική Σύμβαση

Η εργοδοσία συμφώνησε για την υπογραφή ΣΣΕ που θα δεσμεύει όλες τις εταιρείες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ

Από την ενημέρωση των εργαζομένων μετά τη χτεσινή συνάντηση του Σωματείου με την εργοδοσία
Από την ενημέρωση των εργαζομένων μετά τη χτεσινή συνάντηση του Σωματείου με την εργοδοσία
Ενα σημαντικό βήμα για τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί η χτεσινή καταρχήν συμφωνία της εργοδοσίας με το σωματείο τους, την Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία μάλιστα θα δεσμεύει όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, αλλά και όσες τυχόν δραστηριοποιηθούν στο μέλλον, και θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες.

Η συμφωνία της εργοδοσίας με το Σωματείο αποτυπώθηκε σε σχετικό Πρακτικό και ουσιαστικά σημαίνει την απόσυρση όλων των ενστάσεων των εργοδοτών, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Σωματείου να υπογράφει εξ ονόματος των εργαζομένων Συλλογική Σύμβαση. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, σε έναν εργασιακό χώρο - «κάτεργο» για τους εργάτες, στα 8 χρόνια από τότε που η «Cosco» ανέλαβε τη λειτουργία του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, η αντιπροσωπεία του Σωματείου κατέθεσε ξανά τα αιτήματα των εργαζομένων, τα οποία συμπυκνώνονται στα εξής: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς όλων των ειδικοτήτων και διασφάλιση των νέων εργαζομένων. Μόνιμη - σταθερή δουλειά, πλήρης απασχόληση για όλους. Η «πόστα» (η ομάδα εργασίας) να απαρτίζεται από 6 άτομα, αντί για 4 που είναι η σημερινή της σύνθεση, πράγμα που επιβαρύνει τους εργαζόμενους, τους εκθέτει σε συνθήκες εντατικοποίησης, κινδύνους ατυχημάτων και καταπόνηση του οργανισμού τους. Σύσταση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας.

Οι εργοδότες από την πλευρά τους ανέλαβαν την υποχρέωση να απαντήσουν γραπτώς στα αιτήματα του Σωματείου. Την ερχόμενη Δευτέρα, θα απαντήσουν για το θέμα της σύνθεσης της «πόστας» και στο αίτημα του Σωματείου για μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρους απασχόλησης. Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει νέα συνάντηση των δύο μερών. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση τη μεθεπόμενη Τετάρτη, όπου θα συζητηθούν το ζήτημα των αμοιβών των εργαζομένων και όλα τα υπόλοιπα που σχετίζονται με τους μισθούς.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και για την ένταξη στα ΒΑΕ

Καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, οι εργαζόμενοι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, καθώς και πλήθος εργαζομένων από συνδικάτα του Πειραιά, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το χώρο. Με την ενεργό συμμετοχή τους διατράνωσαν την απόφασή τους για κλιμάκωση των αγώνων τους μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, μετά το τέλος της συνάντησης ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα αποτελέσματά της, ενώ ταυτόχρονα προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι εφόσον δεν υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ένταξη των εργαζομένων λιμενεργατών στα ΒΑΕ, θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση και την απόφαση της τελευταίας τους Γενικής Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, με το Σωματείο να καλεί την εργοδοσία να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, διαφορετικά από σήμερα οι εργαζόμενοι θα προχωρούσαν σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή της μετά το τέλος της συνάντησης με τους εργοδότες, η ΕΝΕΔΕΠ ενημερώνει για το περιεχόμενό της, τα αιτήματα που έθεσε, τη δέσμευση της εργοδοσίας για την υπογραφή ΣΣΕ, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων, ενώ επαναφέρει το αίτημα των εργαζομένων προς την κυβέρνηση για άμεση ένταξη στα ΒΑΕ. Τέλος, κάνει γνωστό πως μετά την εξέλιξη της πρώτης συνάντησης αναστέλλεται η απεργία του Σωματείου για σήμερα Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ