Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Τραγικές συνθήκες για ασθενείς και εργαζόμενους στα χειρουργεία του ΚΑΤ

Τα χειρουργεία του ΚΑΤ αποτελούν άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιπτώσεων της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας, που εφαρμόζεται και ενισχύεται από τη σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια του αντιλαϊκού έργου των προκατόχων της.

Παρότι πρόκειται για τον κατεξοχήν νευραλγικό χώρο του Νοσοκομείου, καθώς υποδέχεται καθημερινά το σύνολο των τακτικών περιστατικών και των περιστατικών της εφημερίας που απαιτούν εγχείρηση, η λειτουργία του υποβαθμίζεται διαρκώς. Το προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εξάντλησης και τρομακτικής υποστελέχωσης, ενώ είναι εμφανής η τεχνική ανεπάρκεια σε όλες της τις εκφάνσεις.

Εντατικοποίηση και εξάντληση, χωρίς άδειες και ρεπό

Συγκεκριμένα, στο σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού των χειρουργείων οφείλονται ακόμη οι άδειες του 2017 και περίπου 2.300 ρεπό (!), ενώ για το σύνολο των «ειδικών» αδειών (κλειστού χώρου, γονικές, εκπαιδευτικές) είναι αβέβαιη η χορήγησή τους ή στην καλύτερη περίπτωση χορηγούνται με το σταγονόμετρο.

Την ίδια ώρα, ο χρόνος που περνούν στη δουλειά χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ένταση, μιας και καλούνται να εκτελέσουν πολλαπλάσια καθήκοντα. Είναι καθημερινό φαινόμενο οι εργαζόμενοι να τρέχουν από τη μία χειρουργική αίθουσα στην άλλη για να διεκπεραιωθούν τα περιστατικά, με την ασφαλή λειτουργία του χειρουργείου να κρέμεται διαρκώς από μία κλωστή.

Οπως καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» εργαζόμενοι στα χειρουργεία,«η τραγική έλλειψη προσωπικού προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες σε κάθε τομέα της λειτουργίας του νοσοκομείου, ειδικά στα χειρουργεία, που είναι η "ραχοκοκαλιά" του ΚΑΤ. Μία συνέπεια είναι ότι τον Αύγουστο μειώνονται οι χειρουργικές αίθουσες σχεδόν στις μισές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που περιμένουν μήνες για να χειρουργηθούν. Η εντατικοποίηση, ο φόρτος εργασίας, δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στα χειρουργεία, και όχι μόνο, έχουμε μυοσκελετικά προβλήματα. Δεν μπορείς να σταθείς όρθιος από τους πόνους και δεν μπορείς να πάρεις ούτε μια μέρα αναρρωτική, γιατί σκέφτεσαι τι θα γίνει πίσω. Ερχεται η ώρα να σχολάσεις και δουλεύεις πέραν του 8ώρου, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να σε αντικαταστήσει. Και τι θα κάνεις; Θα αφήσεις ένα χειρουργείο που είναι σε εξέλιξη στη μέση; Αν κρατιέται ακόμη αυτό το σύστημα στα πόδια του, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ευσυνειδησία, την αυταπάρνηση και το φιλότιμο όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου. Αλλά έως πότε; Οι περισσότεροι από μας ακόμα δεν έχουμε πάρει καν όλες τις μέρες άδειας του 2017. Εχουμε φτάσει μέσα Ιούλη και κανείς μας δεν ξέρει αν και πότε θα πάρουμε την καλοκαιρινή άδεια του 2018. Δεν βγαίνουν οι βάρδιες, δεν υπάρχει προσωπικό. Δουλεύουμε αργίες, Χριστούγεννα, Πάσχα, Σαββατοκύριακα, δεν παίρνουμε ρεπό αλλά ούτε και τα πληρωνόμαστε. Δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα, να ξεκουραστούμε κάποιες μέρες και να τις περάσουμε με την οικογένειά μας...».

«Λιώνουν» ασθενείς και εργαζόμενοι στα χειρουργεία

Εξίσου σοβαρά είναι και τα προβλήματα με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ο οποίος είναι λειψός, απαρχαιωμένος, φθαρμένος από τις πολλαπλές χρήσεις. Η δε έλλειψη σωστού κλιματισμού έχει συχνά ως αποτέλεσμα απαγορευτικές θερμοκρασίες μέσα στο χειρουργείο.

«Επί δύο μήνες ανεστάλη η λειτουργία του χειρουργείου του Τμήματος Επειγόντων, γιατί οι θερμοκρασίες που έπιανε το Τμήμα ήταν πολύ πάνω από το επιτρεπτό», μας λένε οι εργαζόμενοι. «Ακόμη και στα υπόλοιπα χειρουργεία η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Φαντάσου να είσαι ασθενής, να χειρουργείσαι και να "λιώνεις" από τη ζέστη, ή να είσαι γιατρός, να χειρουργείς και να στάζει ο ιδρώτας. Μιλάμε για τριτοκοσμικές συνθήκες. Κι αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε ξαφνικά. Είναι χρόνιο. Κάθε καλοκαίρι η ίδια ιστορία. Οι φθορές και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό είναι αναρίθμητες και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζονται με αυτοσχεδιασμούς και με "όπλο" την πείρα μας».

Συσπείρωση στο Σωματείο απέναντι στην τρομοκρατία και τον αποπροσανατολισμό

Η κατάσταση αυτή δεν είναι βέβαια καινούργια: Ο αριθμός των εργαζομένων όλο και μειώνεται, χωρίς να υπάρχει συνολικά η παραμικρή μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων. Πληθώρα παρεμβάσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας και πολλών ακόμη ενεργειών έχουν πραγματοποιηθεί από το Σωματείο του Νοσοκομείου και τους εργαζόμενους του χειρουργείου, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος, χωρίς ωστόσο να δίνεται λύση.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, μάλιστα, σημειώθηκε ένα γεγονός που μοιάζει... εικόνα από το μέλλον. Εργαζόμενη του χειρουργείου κλήθηκε να εκτελέσει διπλοβάρδια 15 ωρών, προκειμένου σε «αντάλλαγμα» να της χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια! Φρόντισαν μάλιστα να εξασφαλίσουν και την έγγραφη «σύμφωνη» γνώμη της εργαζόμενης.

Η στάση της διοίκησης είναι ενδεικτική των προθέσεων. Ως ο γνήσιος εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής στο νοσοκομείο, πρόσφατα πανηγύριζε μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το γεγονός ότι το προσωπικό βάζει πλάτη και ανέχεται αυτήν την άθλια κατάσταση...

«Αυτήν τη στιγμή μοναδικός μας σύμμαχος μέσα στο νοσοκομείο είναι το Σωματείο», τονίζουν εργαζόμενοι. «Η διοίκηση, όταν δεν προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, αναλώνεται σε κούφιες υποσχέσεις και λόγια. "Θα γίνει το ένα", "θα λύσουμε το άλλο". Με σκοπό όχι να βελτιωθεί η κατάσταση αλλά να καθησυχάσει ή να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους».

Προσλήψεις με ημερομηνία λήξης, όταν μόνο η εκπαίδευση απαιτεί πέντε μήνες!

Στους στόχους που έθεσαν για το επόμενο διάστημα η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν παρά ελάχιστες προσλήψεις, και αυτές βέβαια μόνο επικουρικών. Οι αναγγελίες για προσλήψεις γιατρών αποδείχθηκαν κενό γράμμα.

Αντίθετα, δήλωσαν αποφασισμένοι να προσαρμόσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου και των χειρουργείων ακόμα περισσότερο στην πολιτική της εμπορευματοποίησης, αφού σχεδιάζουν να παραχωρήσουν την περιουσία του νοσοκομείου σε ιδιώτες και να εγκαινιάσουν τη λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων.

Είναι διακηρυγμένος στόχος τους οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η λειτουργία των τμημάτων με κριτήρια «κόστους - οφέλους», συνολικά η λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχείρησης, με αυτοτελή προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, στα χειρουργεία, οι δύο επικουρικοί νοσηλευτές μπαίνουν «μέσα» στην πληρωμή των δεδουλευμένων τους δύο και τρεις μήνες. Οπως τονίζουν εργαζόμενοι στον χειρουργικό τομέα του ΚΑΤ, «λείπουν τουλάχιστον 10 νοσηλευτές και το κενό δεν μπαλώνεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πάνω απ' όλα είναι επικίνδυνο. Είναι τεράστιες οι ευθύνες στα χειρουργεία για κάθε εργαζόμενο, απαιτείται υψηλή εξειδίκευση. Για παράδειγμα, απαιτείται εξειδικευμένη γνώση για το πώς θα τοποθετήσεις τον ασθενή στο χειρουργικό κρεβάτι. Ενα νευροχειρουργικό περιστατικό μπορεί να χρειαστεί και τρία τέταρτα της ώρας για να το τοποθετήσεις για να χειρουργηθεί. Η εργαλειοδότρια είναι το δεξί χέρι του γιατρού, πρέπει να ξέρει τι εργαλείο θα δώσει πριν καν μιλήσει ο γιατρός. Είναι ψέμα και έγκλημα να λες ότι θα "λυθεί το θέμα" με επικουρικούς, με συμβασιούχους. Τάζουν προσλήψεις που θα λήξουν σ' ένα χρόνο, όταν μόνο η εκπαίδευση στο χειρουργικό τραπέζι παίρνει τουλάχιστον πέντε μήνες...».

Οπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, «όλα αυτά συνιστούν κι απαιτούν τη βαθύτερη εκμετάλλευση του προσωπικού. Απαιτούν εργαζόμενους που θα σκύβουν το κεφάλι». Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο εκβιασμός που ασκήθηκε σε εργαζόμενη το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την αντιδραστική «αξιολόγηση».

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΑΤ, ωστόσο, έχει ήδη διαμηνύσει: «Δεν πέφτουμε στις παγίδες που μας στήνουν. Εχουμε μπόλικη εμπειρία. Τη χρησιμοποιούμε και μαζί με την ενότητά μας βάζουμε τη δικιά μας σφραγίδα στις εξελίξεις», με γνώμονα τις ανάγκες των εργαζομένων και των ασθενών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ