Με αιχμή την πάλη για κατάργηση της εργασιακής ομηρίας
Σε νέα κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ προχωρούν σήμερα τα Σωματεία Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου |
Σε ανακοίνωσή της μετά τη στάση εργασίας και την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) απαντά στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας να καλλιεργήσουν εφησυχασμό, την ώρα που η πρόσφατη απόφαση του Κλιμακίου Προληπτικού Ελέγχου Δαπανών του 1ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στη βάση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, βάζει και πάλι μπροστά στο επικουρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων τον κίνδυνο της απόλυσης και της απληρωσιάς.
Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αντιπροσωπεία των εργαζομένων την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, «δεν έδωσε καμία απάντηση στο εύλογο ερώτημα με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πληρωμή των συναδέλφων παρακάμπτοντας την κείμενη νομοθεσία (...). Στο διά ταύτα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απέρριψε για μία ακόμη φορά το αίτημα για μονιμοποίηση των επικουρικών και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία των συναδέλφων, να εξασφαλιστεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν».
Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ πραγματοποίησε χτες έκτακτη Γενική Συνέλευση για το θέμα των επικουρικών. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Βρύσαλης, εξηγώντας την ουσία της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τόνισε ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 63 επικουρικοί συνάδελφοί μας, των οποίων οι συμβάσεις είχαν παραταθεί μέχρι τις 31/12/2018, είναι στα πρόθυρα της απόλυσης. Οπως επίσης 170 εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη σίτιση, 5 εργαζόμενοι με συμβάσεις ΚΕΕΛΠΝΟ, 5 εργαζόμενοι στην Παιδοψυχιατρική και 66 εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ. Επιπλέον, οι αποφάσεις προβλέπουν ότι μετά την κοινοποίησή τους, δεν θα εγκρίνονται τα εντάλματα πληρωμής των συναδέλφων. Η νομοθετική ρύθμιση που επικαλείται η κυβέρνηση είναι εμπαιγμός, κοροϊδία, διαιώνιση της ομηρίας. Οι "λύσεις" που επιλέγει η κυβέρνηση βάζουν σε περιπέτειες τους εργαζόμενους και τα νοσοκομεία». Να σημειωθεί ότι και στο ΠΑΓΝΗ, ακόμη κι αν μονιμοποιούνταν όλοι οι συμβασιούχοι, θα παρέμεναν πάνω από 650 κενές οργανικές θέσεις. Αν απολυθούν, οι συνέπειες θα είναι τραγικές...
Να σημειωθεί επίσης η καταγγελία εργαζόμενου στα πλυντήρια του νοσοκομείου, που επισήμανε την κυβερνητική κοροϊδία για το «διώξιμο των εργολάβων», όταν «υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν για εργολάβους, στα πλυντήρια, στο λογιστήριο, στη μεταφορά αίματος, στην τεχνική υπηρεσία και παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάη». Για το θέμα έκανε παρέμβαση χτες η διοίκηση του Σωματείου, απαιτώντας την άμεση πληρωμή τους.
Οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα Τρίτη σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, στις 1.30 μ.μ.
Απόφαση συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση πήρε και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, ο οποίος προκηρύσσει δίωρη στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και τάσσεται στο πλευρό των 14 επικουρικών εργαζομένων στο νοσοκομείο, «οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή εργασιακή ομηρία καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο νοσοκομείο μας, ενώ οι μη ιατροί έχουν περάσει ήδη και από ΑΣΕΠ».
Ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός έχει οριστεί από την κοινή σύσκεψη των σωματείων των νοσοκομείων της Κρήτης, με συναυλία στις 5 Ιούλη στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας, διεκδικώντας ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.