Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Καταγγέλλουν τις συνθήκες δουλειάς με αφορμή το εργατικό δυστύχημα στην Πάτρα

Τις συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν κλαδικά σωματεία του Εμπορίου, με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην Πάτρα, ενώ καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τις γραμμές τους. Υπενθυμίζεται ότι στις 14/6, στο εν λόγω κατάστημα, 56χρονος εργαζόμενος, πατέρας δύο παιδιών, έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από ύψος την ώρα που εκτελούσε εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα εκείνη καθάριζε την οροφή ψυγείων, η οποία υποχώρησε.

«Να μην τολμήσουν να ρίξουν την ευθύνη, όπως συνηθίζουν, στον συνάδελφό μας ή στην "κακιά στιγμή", όταν όλοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι κάτω από ποιες συνθήκες αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε», τονίζουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΑΒ». Οπως καταγγέλλουν, είναι εργαζόμενοι «για όλες τις δουλειές», πράγμα που τους αναγκάζει ακόμα και να κρέμονται «πάνω στα ράφια και τα ψυγεία είτε για να τα καθαρίσουμε, είτε να ταχτοποιήσουμε προϊόντα», κάτω από αφόρητη πίεση και εξαντλητικούς ρυθμούς. «Τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, η έλλειψη προσωπικού ειδίκευσης και εκπαίδευσης, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η εντατικοποίηση, η τρομοκρατία οδηγούν σε καθημερινά εργατικά "ατυχήματα", πολλές φορές θανατηφόρα, σε επαγγελματικές ασθένειες και ψυχολογικά προβλήματα», επισημαίνουν.

Κάνουν ακόμα λόγο για «τραγική ειρωνεία», καθώς στο τελευταίο τεύχος του εντύπου που εκδίδει και διανέμει στους εργαζόμενους, αλλά και σε φυλλάδια που μοιράζονται στα καταστήματα και στις αποθήκες, η εργοδοσία δίνει συμβουλές με το σλόγκαν «Η ασφάλεια δεν είναι υποχρέωση αλλά τρόπος ζωής»!

Ο Σύλλογος και η Επιτροπή Αγώνα σχολιάζουν ακόμα το ρόλο του επιχειρησιακού σωματείου, «η διοίκηση του οποίου απαρτίζεται από στελέχη της επιχείρησης και λειτουργεί ως μακρύ χέρι της εργοδοσίας μέσα στους εργαζόμενους». Το εν λόγω σωματείο «δεν έχει δει και δεν έχει ακούσει τίποτα για τις συνθήκες γαλέρας που επικρατούν μέσα στα καταστήματα και τις αποθήκες, δεν έχει διεκδικήσει το παραμικρό με γνώμονα το συμφέρον των χιλιάδων εργαζομένων στην επιχείρηση και από την άλλη αρνείται να εγγράψει εργαζόμενους που πρωτοστατούν στην οργάνωση των συναδέλφων», καταγγέλλουν.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταγγέλλει και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης. «Η έλλειψη προσωπικού και η ημιαπασχόληση που κυριαρχούν και στην "ΑΒ Βασιλόπουλος" οδηγούν καθημερινά τους εργαζόμενους στην εντατικοποίηση, στο να "βγει η δουλειά" ακόμα κι αν πρόκειται για την καθαριότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ