Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέας γενιάς πυρηνικά σε Ευρώπη και Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την επόμενη γενιά βομβών πυρηνικής βαρύτητας «Β61» ετοιμάζονται να στείλουν οι ΗΠΑ στις βάσεις του ΝΑΤΟ σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ. Το σύστημα «B61-12 LEP» θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες παραλλαγές βομβών «Β61» στο πυρηνικό απόθεμα των ΗΠΑ. Η πρώτη μονάδα παραγωγής έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2020, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επενδύουν σε όπλα μαζικής καταστροφής. Οι βάσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, τη Γερμανία και την Ιταλία θα λάβουν τις νέες βόμβες το 2020», σχολίασε Ρώσος εμπειρογνώμονας πυρηνικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ έχουν συνολικά 150 πυρηνικά όπλα σε πέντε χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμφωνα με έκθεση για τα πυρηνικά όπλα σε παγκόσμιο επίπεδο που εκπονήθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Οκτώβρη του 2017. Μεταξύ αυτών, βόμβες τύπου «Β61» βρίσκονται στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), σχεδόν 50 βόμβες τύπου «Β61» βρίσκονται στην Τουρκία.

Η όλη συζήτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, όπου πέραν των άλλων «διευκολύνσεων» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, το τελευταίο διάστημα συζητιέται έντονα το ενδεχόμενο να μεταφερθούν αμερικανικά πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ στη βάση του Αραξου, στο φόντο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Τουρκίας, με αιχμή τη στάση της τελευταίας στο συριακό ζήτημα, και των σχέσεων που αναπτύσσει με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ