Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Συμφωνία για «κέντρα κράτησης» στα σύνορα με την Αυστρία

Ενταση της καταστολής και των αποκλεισμών η «συνταγή» της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Χ. Ζεεχόφερ (πρώτος από αριστερά), σε συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής
Η Αγκ. Μέρκελ και ο Χ. Ζεεχόφερ (πρώτος από αριστερά), σε συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΙΕΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αναζωπύρωση της συζήτησης για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού και νέες αντιδράσεις προκάλεσε η προχτεσινή «εύθραυστη» συμφωνία της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες/CDU) με τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής της CSU (Χριστιανοκοινωνιστές), Χορστ Ζεεχόφερ, σχετικά με τις αλλαγές στην πολιτική ασύλου, στο πλαίσιο γενικότερων αντιθέσεων που αφορούν το ρόλο της Γερμανία στην ΕΕ.

Οι δύο πλευρές, που συμφωνούν στην μείωση της «παράνομης» - όπως την αποκαλούν - μετανάστευσης, στην αυστηροποίηση του ασύλου και την ένταση των απελάσεων, κατέληξαν σε έναν «συμβιβασμό» ως προς τα γερμανικά σύνορα, με την καγκελάριο να διατείνεται ότι επιδιώκει «ευρωπαϊκή λύση» και διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες μεταξύ κρατών (τόσο της ΕΕ, όσο και «τρίτες» χώρες). Ο Ζεεχόφερ από την πλευρά του υποστήριζε την απόρριψη των μεταναστών απευθείας στα σύνορα, ακόμα κι αν οι χώρες όπου έχουν καταθέσει την πρώτη αίτηση ασύλου δεν τους δέχονται πίσω.

Ετσι, στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία οι αιτούντες άσυλο που έχουν κάνει αίτηση σε άλλες χώρες της ΕΕ θα εμποδίζονται να εισέλθουν στη χώρα. Θα κρατούνται σε «κέντρα διαμετακόμισης» που θα δημιουργηθούν στα σύνορα, από τα οποία οι αιτούντες άσυλο θα απορρίπτονται άμεσα προς τις «υπεύθυνες» για αυτούς χώρες. «Δεν θέλουμε να δράσουμε χωρίς ρύθμιση, αλλά να συνάψουμε διοικητικές συμφωνίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες», αναφέρεται.

Στην περίπτωση που οι χώρες αρνηθούν την επιστροφή των προσφύγων, τότε «η απόρριψη στα γερμανοαυστριακά σύνορα θα γίνει βάση συμφωνίας με την Αυστρία». Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, έως τα μέσα Ιούνη εισήλθαν στη Γερμανία 18.349 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι καταγράφηκαν στον ευρωπαϊκό φάκελο δακτυλικών αποτυπωμάτων Eurodac, δηλαδή είναι σε άλλα κράτη - μέλη.

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι άλλοι εταίροι του μεγάλου συνασπισμού, εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τη συμφωνία και τα κέντρα κράτησης, ωστόσο θεωρούν θετικό ότι ξεπεράστηκε η κρίση στην κυβέρνηση.

Αντιδράσεις στην ΕΕ

Στο μεταξύ, ο Ζεεχόφερ ανακοίνωσε χτες πως το φθινόπωρο θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την προσέλκυση νόμιμης μετανάστευσης στη Γερμανία. Αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις από τη γερμανική κυβέρνηση.

Πάντως η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι «είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για να προστατεύσει» τα σύνορα της χώρας, μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας για «εφαρμογή εθνικών μέτρων», είπε ο Κουρτς μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα δήλωσε έτοιμος η χώρα του «να λάβει μέτρα για να προστατεύσει κυρίως τα νότια σύνορά της με την Ιταλία και τη Σλοβενία».

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι («Λέγκα»), χαρακτήρισε θετικούς για τη χώρα του τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στην περιοχή Μπρένερ (ιταλοαυστριακά σύνορα), καθώς η Ιταλία είναι να επιστρέψει περισσότερους μετανάστες στην Αυστρία απ' όσους να λάβει. «Θα ήταν μια καλή συμφωνία για μας», δήλωσε.

Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, εξέφρασε ανησυχία για την υπονόμευση της Σένγκεν, δηλαδή της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων εντός της ΕΕ, καθώς πολλά κράτη - μέλη ενδέχεται να κλείσουν αντίστοιχα τα σύνορά τους: «Αν δεν μπορέσουμε να επιτύχουμε μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, τότε η Σένγκεν θα κλονιστεί», είπε.

Τέλος, η Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζει τη συμφωνία CDU - CSU για τα κέντρα διαμετακόμισης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, η ένταση της καταστολής και των αποκλεισμών σε βάρος προσφύγων και μεταναστών «δεν φαίνεται να παραβιάζει το ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο

Στο μεταξύ, κι άλλα πτώματα κατατρεγμένων εντοπίστηκαν χτες στη Μεσόγειο, αυτήν τη φορά από τη λιβυκή ακτοφυλακή. Μέχρι χτες το βράδυ, οι διαπιστωμένοι νεκροί πλησίαζαν τους δέκα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, που αναζητούσαν διέξοδο στην Ευρώπη - φρούριο. Από την περασμένη βδομάδα, σχεδόν 200 άνθρωποι είχαν κηρυχθεί αγνοούμενοι, μετά από δύο άλλα ναυάγια. Την ίδια στιγμή, η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» υποστήριζε ότι «50.000 μετανάστες είναι έτοιμοι να σαλπάρουν από τη Λιβύη», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να μειωθούν οι αναχωρήσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ