Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέος κύκλος διεργασιών στο πολιτικό σύστημα μετά τις εκλογές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέο κύκλο διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό πυροδοτεί το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Χτες ο Μουχαρέμ Ιντζέ, που στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ήταν ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP, αποσπώντας πάνω από 30%, δήλωσε ότι πρότεινε στον πρόεδρο του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, «να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, να γίνω πρόεδρος του κόμματος και αυτός επίτιμος πρόεδρος».

Πρόσθεσε ότι το σχέδιό του είναι ο Κιλιντσάρογλου «να συνεχίσει τη δουλειά ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και εγώ θα προετοιμάσω το κόμμα για τις (μελλοντικές) εκλογές...», ενώ ήδη έχει εξαγγείλει περιοδείες σε όλη την Τουρκία από σήμερα. «Αν πει όχι, το κόμμα θα διευθετήσει το ίδιο το ζήτημα», συμπλήρωσε ο Ιντζέ, επισήμανση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως προαναγγελία διάσπασης του κόμματος. Πάντως, «κύκλοι» του Κιλιντσάρογλου δήλωναν σε ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου του CHP.

Να σημειωθεί ότι στο περσινό συνέδριο του CHP, ο Ιντζέ είχε διεκδικήσει την προεδρία, αλλά τελικά είχε χάσει από τον Κιλιντσάρογλου, για να αναλάβει στη συνέχεια υποψήφιος Πρόεδρος απέναντι στον Ερντογάν, αποσπώντας θετικά σχόλια για την προεκλογική του εκστρατεία και από αστικά επιτελεία μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία κ.τ.λ.).

Στο μεταξύ, τις ενδοαστικές διεργασίες αναμένεται να «αναθερμάνει» και η πιθανή επίσπευση των τοπικών εκλογών, όπως έγινε με τις προεδρικές και τις βουλευτικές. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, Μουσταφά Ελιτάς, χαρακτήρισε «κατάλληλη» τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών την 1η ή την 9η Νοέμβρη 2018, αντί για το Μάρτη του 2019.

Ενδεικτικά της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία είναι και τα δημοσιεύματα στον Τύπο που καταγράφουν σενάρια «μετακίνησης» στο ΑΚΡ βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το νεοσύστατο «Καλό κόμμα» της Μεράλ Αξενέρ. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε χτες ότι ο πληθωρισμός για τον Ιούνη έφτασε το 15,39%, αυξήθηκε κατά 2,61% σε σχέση με πέρυσι και βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ