Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και ενίσχυση της Frontex

Στο Βερολίνο βρέθηκε χτες και προχτές ο Αυστριακός καγκελάριος, όπου μίλησε για έναν «άξονα των προθύμων» στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Κουρτς στο Βερολίνο

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Μέρκελ - Κουρτς στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Στην ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη μείωση της «παράνομης» μετανάστευσης συμφώνησαν προχτές το βράδυ στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Κατά την αυστριακή προεδρία στην ΕΕ από την 1η Ιούλη, η αντιμετώπιση της μετανάστευσης θα είναι «κεντρικό ζήτημα», για παράδειγμα η στελεχική και οικονομική ενίσχυση της Frontex, αλλά και με αυξημένες δυνατότητες να δρα «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο αριθμός των αφίξεων στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα θα μειωθεί», σημείωσε ο Σ. Κουρτς. «Δεν γίνεται όποιος "καταδιώκεται" και "υποφέρει" ανά τον κόσμο να μπορεί να βρει μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη ή την Κεντρική Ευρώπη», είπε και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η αυστριακή κυβέρνηση - μείωση παροχών και δικαιωμάτων για πρόσφυγες - ώστε η χώρα να μην είναι τόσο «ελκυστική».

«Χρειάζονται επειγόντως αλλαγές στην ΕΕ, αλλά πολύ σημαντικό είναι να λαμβάνονται αποφάσεις και να εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διευκρίνισε η Αγκ. Μέρκελ. «Δεν πρέπει να μεταθέτουμε τις ευθύνες σε χώρες, που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο Κουρτς δήλωσε ότι η Αυστρία «εξετάζει τη συμβιβαστική πρόταση» και γενικά «δεν είμαστε αντίθετοι». Ωστόσο, «σίγουρα δεν υποστηρίζουμε έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης και μια συνολική κοινοτικοποίηση των χρεών», είπε, προσθέτοντας ότι η αυστριακή θέση είναι πολύ κοντά στη θέση της Ολλανδίας και των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της Γερμανίας.

Κέντρα προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά εκτός ΕΕ

Ο Κουρτς επιβεβαίωσε ότι η Αυστρία εργάζεται εμπιστευτικά «με μια μικρή ομάδα ευρωπαϊκών κρατών» για «τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας εκτός ΕΕ για πρόσφυγες, όπου θα προσφέρουμε προστασία αλλά όχι την καλύτερη ζωή της Κεντρικής Ευρώπης». Σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ, ενδέχεται να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα υποδοχής στην Αλβανία. Στο σχέδιο αυτό είχε αναφερθεί πριν από λίγες μέρες και ο Δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Χτες το μεσημέρι, ο Σ. Κουρτς συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ. Αναφέρθηκαν στην πρόταση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι («Λέγκα»), για συνεργασία μεταξύ Αυστρίας, Γερμανίας και Ιταλίας για θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας και μετανάστευσης. Ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως για μια «πραγματική πρόοδο στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης» είναι απαραίτητος ένας «άξονας των προθύμων» χωρών, τις οποίες δεν κατονόμασε. Ο Κουρτς αναφέρθηκε και στην «αλβανική οδό» των μεταναστευτικών ροών και δεσμεύτηκε να βοηθήσει την αλβανική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα: «Αυτό είναι το δικό μας συμφέρον, πριν οι αριθμοί αυξηθούν και πάλι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ