Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η ατζέντα του κεφαλαίου προχωράει

Ο Σ. Κουρτς μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων

Copyright 2017 The Associated

Ο Σ. Κουρτς μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων
ΒΙΕΝΗ.--

Νίκη του Λαϊκού Κόμματος (OVP) και ανάδειξη του Σεμπάστιαν Κουρτς σε καγκελάριο της Αυστρίας προκύπτει από το αποτέλεσμα των προχτεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Ο 31χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών στη συγκυβέρνηση του κόμματός του με τους Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, έχει πρωτοστατήσει στην απαίτηση για κλείσιμο της βαλκανικής και μεσογειακής οδού για τους πρόσφυγες.

Οι εκλογές έγιναν σε μια περίοδο που οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Αυστρίας απαιτούν την ισχυροποίηση της θέσης τους στην Ευρώπη και στον κόσμο, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ήδη «επιτυχημένης» αυστριακής καπιταλιστικής οικονομίας, με μέτρα όπως: Μείωση του μη μισθολογικού «κόστους», περικοπές στις κοινωνικές κρατικές δαπάνες, μείωση της φορολογίας τους και αύξηση της κρατικής στήριξης για Ερευνα - Καινοτομία, «πράσινες» επενδύσεις κ.ά., και έμφαση στη «νόμιμη» μετανάστευση και στην ενσωμάτωση των προσφύγων ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, περιορισμός του ασύλου και των παροχών προς τους πρόσφυγες. Απαιτήσεις που είχαν υιοθετηθεί από όλα τα κόμματα - συντηρητικά, ευρωσκεπτικιστικά και σοσιαλδημοκρατικής απόχρωσης.

Τόσο οι «ανησυχίες», όσο και οι προσπάθειες «νομιμοποίησης» των νεοναζιστικών κομμάτων, μπροστά στο ενδεχόμενο σχηματισμού συγκυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος με το δεύτερο εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ελευθερίας του Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, αφορούν την ενδοαστική κόντρα για τη «συνταγή διαχείρισης». Θυμίζουμε ότι το 2000 σχηματίστηκε τέτοια κυβέρνηση. Πάντως οι εθνικιστικές τάσεις κυριαρχούσαν στις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, με έμφαση σε κίνητρα πρώτα και κύρια για τις αυστριακές επιχειρήσεις, για ενίσχυση της ΕΕ με όρους ευνοϊκούς για τα αυστριακά μονοπώλια.

Επίσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε χτες ότι θα συμμετέχει σε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα, με τον απερχόμενο καγκελάριο, Κρ. Κερν, να απαντά σε όσους τον επικρίνουν για τις συνομιλίες με το Κόμμα Ελευθερίας: «Εκκλήσεις από τα αριστερά ή τα δεξιά μπορούν να αγνοηθούν...».

Τα αποτελέσματα

Το Λαϊκό Κόμμα (OVP) ενισχύθηκε σημαντικά, λαμβάνοντας το 31,4% των ψήφων (+7,5% σε σχέση με το 2013) και 61 έδρες, και στη δεύτερη θέση το Ελεύθερο Κόμμα (FPO), επίσης με σημαντική άνοδο, λαμβάνει το 27,3% (+5,9%) και 53 έδρες. Στην τρίτη ακολουθεί με μικρή διαφορά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPΟ), το οποίο διατηρεί τις δυνάμεις του με 26,8% (-0,3%) και 52 έδρες. Στη Βουλή μπαίνουν επίσης το νεοφιλελεύθερο NEOS (Νέα Αυστρία) με 5% και 9 έδρες, και οριακά η «Λίστα Πιλτς» με 4,1% και 8 έδρες. Εκτός παραμένουν οι Πράσινοι με 3,3% (-8,1%). Η συμμετοχή ανήλθε στο 68%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ