Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Ξεκινούν η υποβολή αιτήσεων και ο Γολγοθάς για χιλιάδες εργατικές οικογένειες

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση για το θέμα των παιδικών σταθμών
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση για το θέμα των παιδικών σταθμών
Ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των γονιών για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Η έναρξη αυτής της διαδικασίας, όπως κάθε χρόνο, σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός Γολγοθά για χιλιάδες οικογένειες, αφού ο φόβος του αποκλεισμού από το πρόγραμμα σημαίνει πως θα πρέπει να βρουν κάποια λύση για το παιδί τους, ώστε να μπορούν να δουλέψουν ή να ψάξουν για δουλειά. Επιπλέον, φέτος θα έρθουν αντιμέτωποι και με ένα πρόσθετο πρόβλημα, αφού - σύμφωνα με στοιχεία των δήμων - από τη νέα σχολική χρονιά θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα θέσεων για βρέφη και νήπια στους δημοτικούς σταθμούς και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απολύσεων εργαζομένων που είναι συμβασιούχοι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προθεσμία που θα δοθεί στους γονείς για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα είναι 20 μέρες. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά. Φέτος θα υπάρχουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τα οικονομικά κριτήρια, καθώς θα πρέπει να δηλώνονται και τα πενιχρά επιδόματα, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να αποκλείσει χιλιάδες οικογένειες. Επίσης, σε 185 δήμους όπου υπάρχουν οι υποδομές δεν θα παρέχεται η δωρεάν φιλοξενία σε παιδιά ηλικίας 4 - 5 ετών, καθώς αυτά θα μπορούν να εγγραφούν στο Προνήπιο. Επειδή όμως οι θέσεις σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνουν, αν κάποιο παιδί μείνει εκτός και ο γονιός του το εγγράψει σε παιδικό σταθμό, θα μπορεί να το κάνει αλλά θα πληρώσει τα έξοδα.

Πάντως, πολλοί δήμοι επικαλούνται την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για να προχωρήσουν στο κλείσιμο παιδικών σταθμών! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του δήμου Αθηναίων. Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας έχει ξεκαθαρίσει πως αν ίσχυε η υποχρεωτική δίχρονη Προσχολική Αγωγή για το δήμο Αθήνας από την επόμενη σχολική χρονιά, τότε θα έκλειναν φέτος περισσότεροι παιδικοί σταθμοί. Αντί λοιπόν να ενισχυθούν και τα νηπιακά τμήματα (2,5 - 4 χρόνων) των παιδικών σταθμών για να καλύπτουν περισσότερα παιδιά στις γειτονιές της Αθήνας και, πολύ περισσότερο, να δημιουργηθούν βρεφικά τμήματα (από 6 μηνών έως 2,5 ετών), που είναι ελάχιστα, η δημοτική αρχή σπεύδει να μειώσει θέσεις και να βάλει λουκέτα στους παιδικούς σταθμούς.

Στόχος είναι ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν την επόμενη σχολική χρονιά (2018 - 2019) μέσω του ΕΣΠΑ να υπερβεί τις 110.000, από 106.000 που ήταν πέρυσι. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η αρχική χρηματοδότηση του προγράμματος ανέρχεται στα 205 εκατ. ευρώ, όσο ήταν και τη σχολική χρονιά 2017 - 2018, με τη διαφορά ότι φέτος είναι αυξημένη η εθνική συμμετοχή. Συγκεκριμένα, από το ΠΔΕ θα διατεθούν 137.707.642 εκατ. ευρώ, από 132 εκατ. πέρυσι, και τα υπόλοιπα 67.292.158 εκατ. ευρώ καλύπτονται με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2010. Πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 73 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η χρηματοδότηση αναμένεται να φτάσει τα 220 εκατ. ευρώ, από 216 εκατ. που διατέθηκαν τελικά για τη σχολική χρονιά 2017 - 2018.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε πάντως ότι πέρυσι έμειναν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 55.000 παιδιά, αφού αυτός ήταν ο αριθμός των αιτήσεων που δεν έγιναν δεκτές στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία. Ο αριθμός αυτός ήταν ακόμα μεγαλύτερος, αφού υπάρχουν και οι οικογένειες που δεν έκαναν καν αίτηση, καθώς έχουν αποκλειστεί εκ των προτέρων εξαιτίας των κριτηρίων που μπαίνουν στο πρόγραμμα. Αντίστοιχη, ίσως και πιο οξυμένη, αναμένεται να είναι η κατάσταση φέτος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org