Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Παρέμβαση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Να εξασφαλιστεί η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας με τον Πειραιά, με δρομολόγια τακτικής σύνδεσης νησιωτικού προορισμού, να μη διακοπεί η σύνδεση του νησιού με τη Β. Ελλάδα, ζητά μεταξύ άλλων από τον υπουργό Ναυτιλίας, με επιστολή του, ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος.

Στο κείμενο της επιστολής, τονίζει πως «πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ότι στις 13/6/2018 συνεδριάζει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Υπογραμμίζει πως «με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί λόγω των επικείμενων αναδιαρθρώσεων των δρομολογίων που εξυπηρετούν την Ικαρία, σε συνδυασμό με τη μέχρι στιγμής άρνηση εκ μέρους του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση στα αιτήματα του δήμου Ικαρίας και συλλόγων του νησιού (Εμπορικός Σύλλογος Αγ. Κηρύκου - Σύλλογος Απόλλων κ.λπ.), επανερχόμαστε, ζητώντας την ύστατη αυτή στιγμή:

Να εξασφαλιστεί - με σύγχρονα και ασφαλή πλοία - η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας με τον Πειραιά (και στα δυο λιμάνια του νησιού) και να μη διακοπεί η σύνδεση του νησιού με τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα δρομολόγια που θα εγκρίνετε, να αφορούν δρομολόγια τακτικής σύνδεσης νησιωτικού προορισμού και όχι διαδρομή κρουαζιερόπλοιου που θα αυξάνει το χρόνο της διαδρομής μέχρι και τις 12 ώρες.

Τέλος, η κατανομή των δρομολογίων στα λιμάνια του νησιού πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη φυσική ιδιομορφία του νησιού, που επανειλημμένως έχουμε παρουσιάσει. Καθώς και ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών της νοτίου Ικαρίας είναι ηλικιωμένοι που επισκέπτονται το νησί λόγω των ιαματικών πηγών».

Καλεί, επίσης, τους εμπλεκόμενους να παρέμβουν θετικά ως προς τις προτάσεις της διοίκησης του δήμου. Συγκεκριμένα, τονίζει πως «γνωρίζοντας το σχεδιασμό των εταιρειών για το νησί μας και την προτεινόμενη τροποποίηση δρομολογίων που καλείστε να εγκρίνετε (18ο και 24ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της 3ης/2018 συνεδρίασης του ΣΑΣ), ζητούμε από όλους τους συμμετέχοντες στο ΣΑΣ τη θετική παρέμβασή τους προς την κατεύθυνση που περιγράφουν οι προτάσεις μας.

Ειδικότερα ζητούμε:

Από τον πρόεδρο του ΣΑΣ (γγ υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), στο πλαίσιο των αναγκαίων ενεργειών της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών, την ικανοποίηση του ελάχιστου έστω αιτήματος της έγκρισης τριών δρομολογίων που θα προσεγγίζουν το λιμένα του Αγίου Κηρύκου.

Από τους εκπρόσωπους των ακτοπλοϊκών ομίλων, που επιχειρούν στα νησιά μας, να επιβεβαιώσουν στην πράξη όσα αναφέρουν περί "...συνεργασίας με υπευθυνότητα και σεβασμό με τους θεσμικούς φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και τις τοπικές κοινωνίες...".

Από τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, να υποστηρίξει το αίτημα του δήμου Ικαρίας.

Από την εκπρόσωπο της ΕΝΑΕ, να υποστηρίξει τα αιτήματα των φορέων του νησιού.

Από την ειδική σύμβουλο της ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (κ. Α. Καλογερή), να υποστηρίξει τα αυτονόητα, που υποστήριζε τουλάχιστον μέχρι το 2015».

Καταλήγοντας, αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο «θα αποδειχθεί στην πράξη ότι γίνεται σεβαστό το δικαίωμα των νησιωτών και των επισκεπτών τους σε ασφαλείς και γρήγορες συγκοινωνίες, με δρομολόγια πλοίων τακτικής σύνδεσης και των δυο λιμανιών του νησιού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ