Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Τραγικές οι συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων

Περιοδεία στο χώρο από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή

Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη Τύπου
Οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και οι τραγικές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που περνούν από εκεί, αναδείχθηκαν κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον βόρειο Εβρο και στο Κέντρο κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Γ. Δελής επισκέφτηκε το ΚΥΤ Φυλακίου, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ορεστιάδας και με τευτλοπαραγωγούς στη Βύσσα και έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στο ΚΥΤ Φυλακίου, χωρητικότητας 240 ατόμων, η υπερπληρότητά του δημιουργεί τραγικές συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Συρματοπλέγματα, λύματα να τρέχουν σε εξωτερικούς χώρους, κοντέινερ κ.λπ. Και μια πινακίδα που ενημερώνει για έργο χρηματοδοτούμενο κατά 85% από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και κατά 15% από εθνικούς πόρους.

Περίπου τα μισά άτομα είναι ανήλικα, μικρότερα από 16 χρόνων, από τα οποία τα περισσότερα ασυνόδευτα. Και αν για τους ενήλικες ο χρόνος παραμονής περιορίζεται στον ένα μήνα, καθώς μόλις ταυτοποιηθούν προωθούνται σε δομές στο εσωτερικό της χώρας, τα παιδιά αναγκάζονται να διαβιούν εκεί για 3 και 4 μήνες μέχρι να βρεθεί κάποια δομή να τα υποδεχτεί. Η εποπτεία για τα παιδιά αυτά έχει δοθεί σε ΜΚΟ («ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ»), η οποία απασχολεί όλα και όλα 3 άτομα.

Συνολικά οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ είναι 11 μόνιμοι και 28 συμβασιούχοι, οι οποίοι κάνουν διπλοβάρδιες.

Παρότι στους στόχους του ΚΥΤ, όπως περιγράφονται, είναι εκτός από την ταυτοποίηση και η παροχή ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης, στην πράξη δεν υπάρχει ίχνος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Δεν υπάρχει γιατρός, ψυχολόγος, ούτε κοινωνικός λειτουργός, καθώς οι συμβάσεις τους έληξαν από το Φλεβάρη και δεν αντικαταστάθηκαν. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο νοσοκόμες που έχουν προσληφθεί με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για να καλύπτουν σε βάρδιες τις όποιες ανάγκες προκύπτουν εντός του ΚΥΤ. Τα περιστατικά εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας Διδυμότειχου και Ορεστιάδας.

Οπως είπαν οι εργαζόμενοι, έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και από αναλώσιμα, από εξοπλισμό μέχρι και συντήρηση υποδομών. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν πως το βανάκι που τους μεταφέρει, ουσιαστικά συντηρείται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που στην πλειοψηφία τους είναι με τον βασικό μισθό των 560 ευρώ και με κάποια επιδόματα φτάνουν κοντά στα 800 ευρώ τον μήνα.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, οργάνωση και πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ο Γ. Δελής, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μεταξύ άλλων σημείωσε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση με προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής στο Φυλάκιο, αλλά και για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών προσωρινής φιλοξενίας, που δεν θα βρίσκονται δίπλα στα σύνορα, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με στόχο τη συντόμευση της διαδικασίας ταυτοποίησης των προσφύγων στην περιοχή του βόρειου Εβρου.

Τόνισε ότι πρέπει να γίνει με κρατική ευθύνη η μεταφορά των προσφύγων σε κατάλληλες σύγχρονες δομές και να δοθούν άμεσα όλα τα κατάλληλα έγγραφα και δυνατότητες, έτσι ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να φτάνουν ελεύθερα με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης στη χώρα όπου επιλέγουν να ζήσουν, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

Υπογράμμισε ότι η χώρα μας πρέπει να σταματήσει να γίνεται ένα απέραντο ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να διευκολύνει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να συμβάλλει με κάθε τρόπο στα εγκλήματα που γεννούν την προσφυγιά. Και κάλεσε το λαό να δείξει αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους των πολέμων, να καταδικάσει τους πραγματικούς ενόχους για την προσφυγιά και κάθε ρατσιστική - φασιστική φωνή. Να καταδικάσει το σύστημα που γεννά τον πόλεμο, τη φτώχεια, την προσφυγιά, τον καπιταλισμό.

Συνάντηση με τευτλοπαραγωγούς

Στη συνάντηση που είχε με τευτλοπαραγωγούς στη Βύσσα, αναδείχθηκε η αγωνία τους για το μέλλον της καλλιέργειας. Μόλις 2.000 στρέμματα έχουν σπαρθεί φέτος, καθώς η πλειοψηφία των αγροτών είναι ακόμα απλήρωτοι για την περσινή παραγωγή. Ενώ ήδη 16.000 τόνοι έχουν ξεριζωθεί και έχουν πεταχτεί στα χωράφια λόγω των πλημμυρών, για τα οποία υποτίθεται θα αποζημιωθούν.

Οπως είπε ο Γ. Δελής, «πέντε διοικήσεις άλλαξαν την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, και αυτή θα είναι που θα κλείσει την πόρτα. Αυτήν τη βρώμικη δουλειά θα κάνουν». Και πρόσθεσε πως η ζάχαρη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ποιες είναι οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και πως αυτές, στα παιχνίδια και στους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, χάνονται, εκχωρούνται σε ξένους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ