Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί στην περιουσία του λαού

Με τη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου κορυφώθηκαν οι χτεσινές δραστηριότητες που οργάνωσαν δήμος, σωματεία και φορείς

Στιγμιότυπο από την πρωινή παρέμβαση στο κτίριο του ΕΦΚΑ
Στιγμιότυπο από την πρωινή παρέμβαση στο κτίριο του ΕΦΚΑ
Με τη συγκέντρωση που έγινε χτες το βράδυ στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, κορυφώθηκαν οι χτεσινές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν δήμος, σωματεία και φορείς, στο πλαίσιο της μέρας δράσης του δήμου ενάντια στους πλειστηριασμούς. Από το πρωί χτες, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, μαζί με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους φορέων, σωματείων και συλλόγων της πόλης, επισκέφτηκαν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Α' ΔΟΥ, την Εθνική Τράπεζα και τα γραφεία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να τους ενημερώσουν για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πατρέων για τους πλειστηριασμούς και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί η δημοτική αρχή, με στόχο την προστασία της λαϊκής περιουσίας.

Ο δήμαρχος τους ζήτησε να μεταφέρουν στην κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία την κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα και «προειδοποίησε» ότι αν αρχίσουν οι κατασχέσεις λογαριασμών λαϊκών οικογενειών, τότε οι παραστάσεις αυτές θα μετατραπούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί τη στιγμή που νομίμως φοροδιαφεύγουν μεγαλοεπιχειρηματίες, ο πατραϊκός λαός να κινδυνεύει να χάσει το βιος του για οφειλές 500 και 1.000 ευρώ.

Ο λαός μας δοκιμάζεται σκληρά

Στη βραδινή συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου
«Αυτήν την περίοδο ο λαός δοκιμάζεται από τη δραστική μείωση των εισοδημάτων του και από τη φορολεηλασία που του έχει επιβληθεί. Με τον πρόσφατο νόμο 4472 άνοιξε το δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στη συνέχεια, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με εγκύκλιό της, συμπεριέλαβε με εντολή της κυβέρνησης και τους δήμους, που πρέπει υποχρεωτικά μαζί με το Δημόσιο και τα Ταμεία από 1η Μάη του 2018 να προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των χρεών που έχουν οι συνδημότες στο δήμο, Εφορία, Ταμεία, από 500 ευρώ και πάνω, να προχωρήσουν και αυτοί σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατάσχεση κινητών και ακινήτων.

Τι σημαίνει αυτό για τον δήμο μας;

Συνολικά 144.000 συμπολίτες μας χρωστούν στον δήμο 120 εκατομμύρια ευρώ. Τα 55,5 εκατομμύρια τα χρωστούν 204 επιχειρηματίες με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ και τα υπόλοιπα όλοι οι άλλοι μαζί. Αναζητώντας τι μπορούμε να εισπράξουμε από τους 204 επιχειρηματίες που χρωστούν στον δήμο πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας, είδαμε ότι ελάχιστα μπορούμε να εισπράξουμε. Για ποιο λόγο; Γιατί αυτοί είναι ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες θωρακίζονται από τους ισχύοντες νόμους, έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα. Οι ανώνυμες εταιρείες πεθαίνουν, αλλά οι ιδιοκτήτες τους ζουν και βασιλεύουν. Αυτός που μένει απροστάτευτος είναι αυτός που δεν έχει. Αυτούς καλούμαστε σήμερα να προστατεύσουμε, διαγράφοντας οφειλές ή διευκολύνοντας την αποπληρωμή τους σε βάθος χρόνου, ειδικά για μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ.

Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν κατασχέσεις

Αποφασίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στον δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους. Να κινδυνέψει το σπιτικό τους και να είναι αφορμή ο δήμος και οι οφειλές σε αυτόν. Αυτό δεν θα μας το συγχωρέσει κανένας, ούτε σε εμάς ούτε στις υπηρεσίες, και οφείλουμε να μπούμε εμπόδιο στην επιδρομή που γίνεται μεθοδικά στο λαϊκό βιος. Οφείλουμε να το κάνουμε, με το λαό και το κίνημά του συμπαραστάτη και αρωγό.

(...) Οπως καταλαβαίνετε, δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη λύση από πάνω εάν ο λαός ο ίδιος δεν κινηθεί, αν δεν διεκδικήσει, αν δεν νιώσουν την ανάσα του. Χρειάζεται ενότητα, να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις, να μην επιτρέψουμε τη διχόνοια να δηλητηριάζει τη ζωή του λαού μας. Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες ενωμένοι μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στην κοινωνική ζωή, να μην επιτρέψουν στους λίγους να κάνουν τη ζωή τους κόλαση.

(...) Σαν Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεχίσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα στις γειτονιές, στις δημοτικές ενότητες, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας, να προετοιμάζουμε τις κινητοποιήσεις μας στις 15 και 17 Ιούνη, με κεντρικά συνθήματα "Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα", "Κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί".

(...) Με τη βεβαιότητα ότι στο τέλος το δίκαιο θα θριαμβεύσει και ο λαός θα βγει νικητής, συνεχίζουμε. Κανείς να μην λείψει. Κανείς δεν περισσεύει. Ολοι στους δρόμους του μαζικού αγώνα».

Μετά την ομιλία του δημάρχου ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τη Λαϊκή Ορχήστρα του δήμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών(19/5/2018)
Στηρίζει τους ανέργους και εναντιώνεται στους πλειστηριασμούς(12/11/2016)
Ψήφισμα ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις(22/10/2016)
Παρέμβαση στην εφορία της Πάτρας(23/10/2013)
Οι φόροι πνίγουν το λαό(25/5/2013)
Πνίγει το λαό η φοροληστεία(25/5/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org