Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

MotionTeam

Με το σύνθημα «λευτεριά στην Παλαιστίνη» και στέλνοντας το μήνυμα ότι ο λαός της Παλαιστίνης δεν είναι μόνος, δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα η ΕΔΥΕΘ και η Παλαιστινιακή Παροικία της πόλης.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου, όπου ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Παροικίας, Μοχάμεντ Αλ Αγκούζ, είπε: «Αυτήν τη στιγμή γίνεται μια σφαγή σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας. Ζητάμε το αυτονόητο, την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» .

Στην κτηνώδη αυτή επιθετικότητά του το Ισραήλ έχει την ουσιαστική στήριξη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τόνισε στη συνέχεια εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ ο Αποστόλης Σκουφάς. «Σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εκδόθηκε πριν μερικές μέρες, αντιστρέφεται η πραγματικότητα γιατί αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις - δηλαδή τις πέτρες που πετούσαν οι διαδηλωτές - με πραγματικά πυρά και θεωρεί τη Γάζα "κέντρο διεθνώς τρομοκρατικών οργανώσεων"! Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τους πολιτισμός! Ομοια στάση κρατάει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αρνείται να καταδικάσει αυτήν τη σφαγή, εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα, συμπλέοντας με την ΕΕ που αναγνωρίζει στο ισραηλινό κράτος το δικαίωμα στη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, αρκεί να μην είναι δυσανάλογη!


MotionTeam

Σήμερα ο περήφανος Παλαιστινιακός λαός δεν έχει κανένα άλλο στήριγμα εκτός από την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των λαών. Στον μαρτυρικό και δίκαιο αγώνα του μόνο στους λαούς μπορεί να στηριχτεί.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλο τον Παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ. Στεκόμαστε δίπλα του στη λαϊκή αντίστασή του. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής, του Δεκέμβρη 2015, και να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην κορυφή της πορείας οι Παλαιστίνιοι της πόλης κρατούσαν τη σημαία της Παλαιστίνης, βροντοφωνάζοντας «αγώνας μέχρι τη νίκη», ενώ ακολουθούσαν το πανό της ΕΔΥΕΘ και πικέτες που αποτύπωναν τη φρίκη που ζει αυτές τις μέρες ο μαρτυρικός λαός της Παλαιστίνης. Στη συνέχεια, τη θέση τους πήραν τα πανό των Συνδικάτων, των αυτοαπασχολούμενων, των Λαϊκών Επιτροπών, των Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ, στέλνοντας το μήνυμα «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά τα ομοιώματα του Τραμπ και του Νετανιάχου μαζί με την αμερικάνικη και την ισραηλινή σημαία, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας σημείωσε ότι «εδώ, έξω από το αμερικάνικο προξενείο, σμίγει το σύνθημα "Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" μαζί με το σύνθημα "ΗΠΑ - Ισραήλ δολοφονούν, Τσίπρας - Ευρωπαίοι χειροκροτούν"».

  • Αντίστοιχες κινητοποιήσεις - πικετοφορίες πραγματοποίησαν χτες και η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων από κοινού με σωματεία της πόλης, καθώς και οι Επιτροπές Ειρήνης Καβάλας και Κεφαλονιάς. Στο μεταξύ, κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που διοργανώνεται σήμερα, Παρασκευή 18 Μάη, στις 8 μ.μ., στη Θεοφάνειο στην Πρέβεζα, απευθύνει η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org