Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η εκδήλωση για το βιομηχανικό προλεταριάτο

Αύριο, Σάββατο 19 Μάη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό (λεωφ. Ηρακλείου 145, σταθμός ΗΣΑΠ «Περισσός»), με θέμα «Το βιομηχανικό προλεταριάτο, πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό - επαναστατικό τραγούδι από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Η εκδήλωση θα ανοίξει με σύντομο θεατρικό δρώμενο, που επιμελήθηκε η ΤΟ Βιομηχανίας. Μάλιστα, στους συγκεντρωμένους θα μοιραστεί ένα αναμνηστικό σε μορφή εφημερίδας, με διάφορα άρθρα του «Ριζοσπάστη» και φωτογραφίες που αποτυπώνουν μερικές από τις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος από τους κλάδους της Βιομηχανίας και την αναντικατάστατη συνεισφορά του ΚΚΕ σε αυτές. Οσο για το δρώμενο, θα αναδεικνύει πώς το Κόμμα έχει, στα 100 χρόνια ζωής και δράσης του, ριζώσει βαθιά μέσα στο εργατικό κίνημα και βέβαια στην πρωτοπορία του, το βιομηχανικό προλεταριάτο.

Μπορούμε οι εργάτες να γίνουμε πρωταγωνιστές!

Στο κάλεσμα που απευθύνει στους εργάτες η ΤΟ Βιομηχανίας για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Εμπροσθοφυλακή της εργατικής τάξης, το προωθημένο της φυλάκιο, είναι το βιομηχανικό προλεταριάτο, οι βιομηχανικοί εργάτες (...)

Γι' αυτό το ΚΚΕ ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της οικοδόμησης του Κόμματος μέσα στα εργοστάσια και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Γι' αυτό πιστεύουμε ότι οι μεγάλοι αγώνες θα γίνουν μέσα στα εργοστάσια. Εκεί μπορεί να πονέσει ο καπιταλιστής, εκεί μπορεί η εργατική τάξη να συνειδητοποιεί ότι "είναι τάξη για τον εαυτό της".

Γι' αυτό λοιπόν: Πάρτε και εσείς τη θέση σας στο μεγάλο μέτωπο της εργατιάς (...)

Εμπρός! Μπορούμε εμείς, οι εργάτες, να γίνουμε οι πρωταγωνιστές. Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του παρελθόντος, παίρνουμε δύναμη για το παρόν και το μέλλον, για τη "νέα έφοδο στον ουρανό", που θα είναι πιο ώριμη και θα κάνει σκόνη το εκμεταλλευτικό σύστημα».

Πλούσια δραστηριότητα για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Η εκδήλωση εντάσσεται στην πολύμορφη πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Με το συμβολικό αριθμό «100», πραγματοποιούνται 100 εκδηλώσεις σε 100 πόλεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Απρίλη και θα πυκνώσουν το Μάη και τον Ιούνη, φωτίζοντας τη λύση που προτείνει το ΚΚΕ, την απάντηση στη σημερινή βαρβαρότητα.

Μεταξύ άλλων, για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται:

Στην Αττική

Αύριο, Σάββατο 19 Μάη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Χαϊδάρι, στο ανοιχτό θέατρο δίπλα από την πύλη του στρατοπέδου, εκδήλωση αφιερωμένη στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944, με τίτλο «Γράψαμε Ιστορία - Συνεχίζουμε. Θα νικήσουμε». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα υπάρχει έκθεση αρχειακού υλικού και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση από το συγκρότημα της ΠΟ Δυτικής Αθήνας.

Την Κυριακή 20 Μάη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Ιλιον, στο Αθλητικό Κέντρο Παλατιανής, εκδήλωση με τίτλο «100 χρόνια ΚΚΕ. Δύναμή μας η πρωτοπόρα θεωρία, η πρωτοπόρα δράση για τον νέο κόσμο, το σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Μπραχάμι, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, εκδήλωση με τίτλο «100 χρόνια ΚΚΕ, Κόμμα μαχητικό και σύγχρονο, εμπνευστής και πρωτεργάτης στους αγώνες του λαού». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στα 100χρονα του ΚΚΕ και στα 50χρονα της ΚΝΕ, ενώ θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

-- Στις 11 π.μ., οι ΚΟ Υμηττού και Δάφνης Αττικής του ΚΚΕ, η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν στην πλατεία Υμηττού εκδήλωση τιμής για τους 3 ΕΠΟΝίτες ήρωες του Κάστρου του Υμηττού. Θα μιλήσει ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Ανατολικών Συνοικιών.

-- Στις 8 μ.μ., εκδήλωση της ΤΕ Καλλιτεχνών, στο Μουσείο Μακρονήσου, με τίτλο «"Αν έζησες σαν κομμουνιστής, είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του 20ού αιώνα" (Ν. Χικμέτ). Η διαμόρφωση της προσωπικότητας μέσα στην οργανωμένη ταξική πάλη». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Καλλιτεχνών, και θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους του Λάμπρου Λιαρόπουλου «Το άλλο γράμμα».

Σε άλλες πόλεις:

Αύριο, Σάββατο 19 Μάη, η ΤΟ Πιερίας, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στην Κατερίνη, στην πλατεία Ελευθερίας, με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 20 Μάη:

-- Στο Βόλο, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» (κτίριο Παπαστράτου, παραλία), εκδήλωση με τίτλο «Η επίδραση του ΚΚΕ στο μορφωτικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα του Βόλου - Οι πρώτες δεκαετίες». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στη Φλώρινα, στις 11 π.μ., στο Επιμελητήριο, εκδήλωση με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή των Βαλκανίων. Το Μακεδονικό ζήτημα». Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην Ξάνθη, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της κεντρικής πλατείας (σε περίπτωση βροχής στο αμφιθέατρο Προκάτ του Πολυτεχνείου) εκδήλωση με θέμα: «ΚΚΕ και ταξικό εργατικό κίνημα στην Ξάνθη κατά το Μεσοπόλεμο. Χρήσιμα συμπεράσματα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος». Θα μιλήσει ο Χρήστος Λαρίσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη ματωμένη απεργία τον Ιούνη του 1928 στην Ξάνθη. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση του «Επιταφίου» (ποίηση Γιάννης Ρίτσος - μουσική Μίκης Θεοδωράκης) και απόδοση χρονογραφήματος του «Ριζοσπάστη» της 9ης Ιούλη 1928.

-- Στην Ορεστιάδα, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα», εκδήλωση για την πολιτική προσφυγιά. Θα μιλήσει η Σούλα Βλισίδου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης προβολή οπτικοακουστικού υλικού, έκθεση φωτογραφιών και μουσικό αφιέρωμα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org