Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Η κυβέρνηση ευθύνεται για την κωλυσιεργία στην υπόθεση των συνακροάσεων

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την κωλυσιεργία στη διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης των συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ ανέδειξε ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, με αφορμή τη συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Θεσμών και Διαφάνειας και Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, που έγινε χτες, για την ετήσια έκθεση του 2016 της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως η υπόθεση θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στην έκθεση της ΑΔΑΕ για το 2016 ως συμβάν και ως ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά την παρακολούθηση κομμάτων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει κωλυσιεργία για την οποία δεν ευθύνεται η ΑΔΑΕ, αλλά - όπως είπε - είναι αδικαιολόγητη η στάση της εισαγγελίας και της αστυνομίας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες για το ότι ακόμα δεν είναι γνωστά τα αποτελέσματα των ερευνών. Ενώ τόνισε ότι το θέμα έχει θαφτεί και ότι υπάρχει σιωπή που μερικές φορές σημαίνει ενοχή.

Ζήτησε να επισπευστούν οι διαδικασίες για αυτήν την πολύ περίεργη υπόθεση, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα υποκλοπών, όπως προκύπτει και από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης της ΑΔΑΕ, και αυτή η υπόθεση πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος. Σημείωσε ακόμη πως ενώ ο εισαγγελέας είχε εκδώσει βούλευμα για την άρση του τηλεφωνικού απόρρητου κι ενώ υπάρχει πόρισμα από την προκαταρκτική εξέταση, αυτό δεν το γνωρίζει κανένας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα πρωτίστως πολιτικό και γι' αυτό η κυβέρνηση φέρει την πρώτη ευθύνη.

Αναφέρθηκε επίσης στο αίτημα του ΚΚΕ για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της κρατικής ασφάλειας και δεν δόθηκε η σχετική άδεια. Ο Μ. Συντυχάκης έθεσε το κρίσιμο ερώτημα γιατί δεν δόθηκε το βούλευμα του εισαγγελέα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στην ΑΔΑΕ, και διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο αόρατο χέρι που το εμποδίζει.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ζαμπίρας, απαντώντας στα ερωτήματα του βουλευτή του ΚΚΕ, ανέφερε ότι η υπόθεση με τις συνακροάσεις δεν μπήκε στην έκθεση του 2016, αν και έγινε εκείνη τη χρονιά, διότι η δραστηριότητα της ΑΔΑΕ επί του θέματος ήταν το 2017. Ανέφερε ότι η Αρχή έστειλε τα πορίσματα των ερευνών και ό,τι στοιχεία είχε στον εισαγγελέα και στον ανακριτή και, όπως είπε, δεν προέκυψε κάτι συγκεκριμένο.

Πρόσθεσε πως η ΑΔΑΕ έχει ζητήσει τα πορίσματα από την άρση των τηλεφωνικών απορρήτων που είχε διατάξει ο εισαγγελέας και πως έχει ζητηθεί από την Αρχή η άρση του απορρήτου και για ένα mail που είχε λάβει η Αρχή κατά τη διαδικασία του ελέγχου. Επιβεβαίωσε ότι μέχρι τώρα η Αρχή δεν έχει πάρει στοιχεία ούτε για την πρώτη ούτε για τη δεύτερη άρση απορρήτου.

Νωρίτερα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις παρακολουθήσεις που γίνονται από ιδιωτικά «βαλιτσάκια», για τα οποία, όπως είπε, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα μικρό ιστορικό της υπόθεσης(26/1/2019)
Ρυθμοί «χελώνας» το λιγότερο...(8/1/2019)
Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις(4/2/2017)
Συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες του ΚΚΕ(6/12/2016)
Σε εξέλιξη η έρευνα για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ(4/12/2016)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org